Test ojetiny: Volkswagen Tiguan je dobré, ale drahé SUV

19.03.2017
3 nové názory
Autor: Redakce

+

  • Příjemná ergonomie a řízení
  • Univerzálnost a použitelnost
  • Povedené diesely 2.0 TDI
  • Nemívá za sebou extrémní nájezdy
  • Bude si dobře držet hodnotu

  • Konkurence bývá levnější
  • Výbava většiny aut je chudá
  • Motory TSI umí zazlobit
  • Do terénu se moc nehodí
  • Za pět litrů na sto jezdit nebude

Volkswagen Tiguan je možná až zbytečně drahý špás, pokud chcete jen „nějaké“ SUV. Koncernové vozy si u nás dlouhodobě drží cenu nad průměrem trhu a Tiguan není výjimkou. Špatné SUV to ale rozhodně není. Vlastně ve své kategorii patří k tomu nejlepšímu. Má dobré jízdní vlastnosti, je pohodlné, praktické a se správnou motorizací i docela dynamicky nadané. A spolehlivé.

Volkswagen Tiguan (13) VW Tiguan mívá za sebou mnohem menší kilometrový nájezd než Passaty a Golfy Variant. Přesto důkladně prověřujte
Volkswagen Tiguan (30) V době testu se čtyřkolka s vyšší světlostí podvozku docela hodila. Zbylých 50 týdnů v roce ale úplně stačí předokolka

Proti soudobým koncernovým vozům má Tiguan také jednu nepopiratelnou výhodu. Na rozdíl od Passatů, Golfů Variant, Octavií Combi a jiných ve fleetech oblíbených vozů neslouží tak často ve firmách ke statisícovým služebním nájezdům. A oproti třeba Rapidu, Fabii nebo jiným menším autům se mu služební řidiči nemstí za to, že nenafasovali nic lepšího.

Doporučujeme: Test ojetiny — Land Rover Freelander II se terénu nebojí

Zatímco u Passatu 2.0 TDI je roční nájezd 50 000 km spíše norma, Tiguan se většinou vejde do 20 000 km za rok. Jsou exempláře, které často slouží jako druhé nebo třetí auto v rodině. A taková auta za rok najedou třeba jen kolem 10 000 km.

To byl i případ testovaného Volkswagenu Tiguan s motorem 2.0 TDI, manuální převodovkou a pohonem všech kol, který jsme si půjčili v Auto ESA. Vůz z roku 2008 ujel zatím jen 81 000 km a prodejce si ho cenil na 310 000 korun.

Doporučujeme: Ojetiny? Velký přehled všech vozů

Čtyřkolka? Na ty dva týdny v roce je dobrá

A SUV s pohonem všech kol se nám během testu opravdu hodilo, protože to bylo zrovna v té největší zimě, kterou za posledních několik let pamatujeme. Tiguan fungoval dobře a překvapilo nás, jak čitelně se na sněhu chová. V řízení je docela dost odezvy a Haldex zabíral pohotově bez prodlevy. Škoda, že stabilizace nejde úplně vypnout, to by byla s Tiguanem i docela zábava.

Volkswagen Tiguan (26) Na sněhu je Tiguan přesvědčivý, ale do těžkého terénu se nehodí. Když už, hledejte přizvednutou verzi Track&Field
Volkswagen Tiguan (37) I na silnici jezdí Tiguan velmi dobře. Musí mít ale v pořádku podvozek. Opravy jsou naštěstí snadné a dostupné

Právě promyšlená ergonomie a přirozené řešení ovládacích prvků dělá z koncernových aut příjemné společníky. Možná namítnete, že jsou uvnitř nudná, ale to je záležitost, kterou jsme ochotni odpustit výměnou za dobrou a pohodlnou pozici za volantem a schopnost nás ničím nerozčilovat. To je třeba něco, co některé japonské a hlavně italské a francouzské vozy dokážou dotáhnout až ke škodolibé dokonalosti.

Před koupí ojetého Tiguanu se především dobře rozmyslete, jestli by vám lépe neposloužilo nějaké jiné SUV. Velmi dobrá je třeba Kia Sportage 2.0 CRDI, která se nekazí a schopnostmi se umí Tiguanu vyrovnat. Dobře jezdí i Ford Kuga a pokud chcete zůstat u koncernu, zvažte také Škodu Yeti. Je to možná chudý příbuzný, ale jednodušší technika je v případě ojetého Yetiho spíše plus.

Složitější TDI = větší riziko box_color=#000000
Volkswagen Tiguan v rámci koncernové hierarchie dostal složitější motory TDI s vyvažovací hřídelí. Běží hladce a tiše, ale z hlediska údržby ojetiny představují větší riziko. Pokud ale dodržujete základní servisní poučky a vše řešíte včas a preventivně, není se čeho bát. Zajímavý je klasický měničový automat. Z dlouhodobého hlediska představuje jistější volbu než DSG, které po velkých nájezdech začne trpět.

Jestli vás ale táhne Tiguan, rozmlouvat vám ho nebudeme. Před koupí prověřte několik důležitých věcí. Asi nemusíme připomínat, že je vždycky lepší auto kupovat z prověřeného zdroje. Pátrejte v servisní historii. Jednodušší je to u českých aut, u kterých se servisní a kilometrová minulost dohledává snadněji.

Pro klid na duši si s sebou vezměte nestranného a zkušeného mechanika, který vám pomůže odhalit drobnosti a pozná, jestli má za sebou Tiguan vážnou bouračku a jak se s ním jezdilo. Testovací jízda napoví, v jakém stavu je podvozek. Některé exempláře už potřebují poměrně velkou pozornost a servis podvozku, nejčastějším projevem jsou zadní kola „do A“. Ale zavěšení se naštěstí neopravuje nijak složitě.

Prověřte, v jakém stavu je pohon všech kol (hlavně jestli od Haldexu neuniká olej) a na spodku vozu pátrejte po poškození od kamení. Bude to svědčit o tom, že Tiguana, který se obecně hodí spíše na silnici, někdo trápil v težkém terénu. Napoví i stav kol, krytů pod motorem a podobně. Pokud chcete jezdit mimo zpěvněné cesty, hledejte Tiguan ve verzi Track&Field. Má vyšší podvozek a lepší nájezdové úhly.

Nejjistější je jakýkoli dvoulitrový diesel

Pokud jde o motory, tady je volba poměrně jasná. Jedinou jistotu představuje turbodiesel 2.0 TDI. Je celkem jedno, o jakou půjde verzi. Jedná se totiž o onen „proslavený“ motor EA189 plnící normu Euro 5, na který dolehla aféra s obcházením emisních norem. Nebojte, auto s ním splňuje všechny zákony a jezdit normálně můžete. A mechanicky je to dobrý motor. Podrobně jsme si tyto jednotky představili v samostatném článku: Ojeté diesely z Dieselgate? Noční můra pro VW, ale požehnání pro motoristy.

Volkswagen Tiguan (22) Dvoulitrové tédéíčko je jistota. Pozor ale na známé problémy, rizikové je zejména mazání. Nutný je pravidelný servis
Volkswagen Tiguan (48) Uvnitř je vše v pořádku. Koncernová auta mají ergonomii dobře zvládnutou a řidiče ničím neobtěžují. Plasty by mohly být lepší

Volkswagen ale na rozdíl od Yetiho dostal dvoulitrový diesel s vyvažovací hřídelí. To se projevuje klidnějším a měkčím chodem motoru. Přestože stále existuje jisté riziko selhání pohonu olejového čerpadla, jeho pravděpodobnost už není tak vysoká jako u starších jednotek 2.0 TDI-PD. Zlepšilo se i uchycení pohonu rozvodů, přesto doporučujeme po větším nájezdu tomu věnovat pozornost.

Doporučujeme: Kia Sportage 2.0 CRDi vs. Volkswagen Tiguan 2.0 TDI — Nečekaně vyrovnaní

Domluvte se se svým mechanikem na servisním plánu, kdy se budou dělat rozvody (poprvé po 120 000 km a pak každých 90 000 km). Pro nový olej jezděte nejpozději po 15 000 km, dvoulitrovým TDI to dělá dobře. Zabráníte také tvorbě kalů v oleji, nadměrnému zanášení EGR a problémům s filtrem pevných částic. O něm většinou majitelé neví, pokud se jen necourají po městě. Typickým projevem problémů s regenerací může být ředění oleje naftou, tak pozor na to.

Pravidelný servis = bezproblémový provoz box_color=#000000
Olej v motoru měňte nejpozději po 15 000 km, automatické převodovky a Haldex chtějí novou náplň každých 60 000 km. Pokud taháte přívěs a jezdíte hodně po městě, klidně zkraťte tyto intervaly na 40 000 km. Motor 1.4 TSI Twincharger si lépe rozumí s benzinem s oktanovým číslem 98. Z dlouhodobého hlediska pak benzínový Tiguan nepředstavuje moc perspektivní volbu. Rozvody u 1.4 TSI nezlobí až od roku 2012 (řemen má od roku 2015), u 2.0 TSI je riziko trvalé.

Zajímavostí je, že do června 2010 měl Tiguan klasický šestistupňový automat s hydrodynamickým měničem. Z hlediska údržby je to asi lepší volba než pozdější DSG. Automaty potřebují každých 60 000 km vyměnit olejovou náplň, ale zatímco klasický měničový automat obvykle drží, DSG potřebuje po zhruba 200 000 km nové spojky.

Rozvody TSI zlobí, nejvíce do roku 2012

Nejvíce vrásek na čele asi budou mít majitelé motorů 1.4 TSI a 2.0 TSI. Volkswagen nasadil modernější jednačtyřku s rozvodovými řemeny až v květnu 2015, do té doby měl motor 1.4 TSI rozvodový řetěz. Problémy s ním jsou, ale jejich výskyt silně závisí na používání auta. Kdo motor podtáčí a parkuje v kopci jen se zařazenou rychlostí, ten si řetěz vytahá klidně už po 40 000 km nebo i dřív. Jsou případy, kdy řetěz přeskočil už po 20 000 km. Naopak u některých kusů zase servisy prováděly výměnu řetězu jen preventivně na přání zákazníka ve 100 000 km.

Zesílený řetěz a upravenou konstrukci napínáků (včetně aretace v napnuté poloze) dostal tenhle motor až v roce 2012. Pak už s ním ty problémy tolik nebývaly. Výměna řetězu přijde na necelých deset tisíc korun.

Volkswagen Tiguan (43) S benzinovým motorem ojeté Tiguany moc nelákají. Udržovaný tubodiesel si také mnohem lépe udrží svou hodnotu
Volkswagen Tiguan (38) Volkswagen Tiguan nedělá nic špatně, ale je to spíše takový drahý špás. Některá konkurenční SUV poslouží stejně dobře za méně peněz

Motor 2.0 TSI nemá ani tak problémy s řetězem, jako spíše s hydraulickým napínákem vodících lišt. Hrozí, že při vypnutí motoru, jak poklesne tlak oleje, se napínáky uvolní a řetěz přeskočí. Poznáte to až při pokusu o další nastartování. Většinou tomu lze předcházet častými výměnami oleje správné specifikace, ale servisy doporučují tak jako tak preventivní výměnu zhruba po 80 000 km. Motor 2.0 TSI je ale taková bazarová vzácnost se spotřebou 10 až 12 litrů na 100 km. My doporučujeme raději diesel. Kombinace turbodieselu s klasickým měničovým automatem se zdá jako zcela bezproblémová, pokud se o auto budete dobře starat. Myslete ale na to, že se čtyřkolkou a automatem bude i TDI jezdit zhruba za osm.

Nechcete raději Yetiho?

Z pohledu zájemce o ojetinu je Volkswagen Tiguan sice dobrý, ale drahý a většinou chudě vybavený. Je potřeba věnovat více pozornosti údržbě a pohlídat si choulostivá místa. Svěřte péči o auto odborníkovi a stanovte si jasný servisní plán. Rozhodně je lepší všechno řešit s předstihem a nečekat, až se něco rozbije. Když vám mechanik řekne, že je dobré udělat rozvody a preventivně upravit olejové čerpadlo, udělejte to. Následky se pak řeší draho.

Celkově je jinak Tiguan kvalitní, spolehlivý a vlastně i docela bytelný. Otázkou zůstává, jestli by vám jiné konkurenční SUV neudělalo stejnou a vlastně i výhodnější a levnější službu. Škoda Yeti možná není tak prestižní jako Tiguan, ale díky „ošizené“ technice představuje méně rizikovou volbu, aspoň pokud jde o motory a převodovky.

[su_hello-bank-calculator]

Karol (neregistrovaný)
Mam ho z acek lehce zajete a zamiloval jsem si ho, ikdyz uz pokukuju po novejsim, ale nejsou chcechtaky
josef (neregistrovaný)
no píšete na ty dva týdny v roku se 4x4 hodí .Já 4x4 potřebuji skoro každý týden mám větší karavan když jsem to tahal berlingem tak mně kolegové pořá thali protože v mírném svahu na trávě konec a když dyla rosa tak to jedno kolo na berlingu nebylo k ničemu.přeji bezva den.bolt.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?