Test Hondy GL1800 Gold Wing 2018: Já jsem luxus!

1 nový názor
Autor: Redakce

+

  • Neobyčejně vyspělá konstrukce celého motocyklu
  • Mezigenerační snížení hmotnosti
  • Kultivovaný projev motoru, odpružení i dvouspojkové převodovky
  • Prvotřídní cestovní komfort
  • Zpátečka usnadňující manévrování

  • Utlumená zpětná vazba od paralelogramového předního zavěšení
  • Některá místa (kastlík v nádrži) by zasloužila více materiálové péče
  • Nožní volič převodovky se dodává za příplatek
  • Ve městě mezi auty jen tak neprokličkujete

Král je mrtev, ať žije král! Tedy spíše královna – pořád nám k legendě, jakou je Honda Gold Wing, více sedí polidštění do podoby té něžnější části populace… Ale zpátky k první větě: i takto prozaicky lze fabulovat začátek a rovnou i konec představení zbrusu nového cestovního korábu, který sebevědomě zapisuje další kapitolu do už tak proklatě dlouhého příběhu plného fascinujících technických objevů a neobyčejně i obyčejně lidských momentů. Bylo by ale ukrutně nespravedlivé jednou větou popsat stroj, jenž dostal za úkol pokořit zatím předposlední generaci dálkového etalonu pohodlí a luxusu na dvou kolech. Už jenom kvůli lidem, kteří za vznikem tohoto unikátního kusu jednostopé techniky stojí. Vždyť kvůli vzniku přelomového modelu 2001, jehož design snad utkvěl v paměti každému, kdo někdy slyšel spojení „Gold Wing“, se vedoucí projektu Masanori Aoki přestěhoval do Států a tři roky pečlivě studoval místní goldwingářskou komunitu, její tužby a potřeby, než poprvé zasedl k rýsovacímu prknu.

BJN89137 copy NA DOMÁCÍM HŘIŠTI: Na první seznamovací jízdy s novým Gold Wingem jsme cestovali až do Spojených států, které jsou hlavním odbytištěm tohoto modelu

Podobná filozofie vlastně provází celou historii modelu Gold Wing – už neuvěřitelných 43 let. Málokterý bike se může pyšnit podobnou kontinuitou, za níž vděčíme přesně onomu pedantskému a puntičkářskému přístupu Hondy už po generace jejích inženýrů. Neexistuje, že by pustili na trh něco, co by nebylo ve všech ohledech dokonalejší než předchozí generace – to radši hromadné seppuku! A stalo se to i letos a nám bylo ctí účastnit se toho mezi jedněmi z prvních na světě. Nová generace GL1800 nám předvedla, co umí během dvou dní v sedle a bezmála šesti set kilometrů po texaských „highways“ i těch nejzapadlejších okreskách. A bylo to zásadně poučné nejen z hlediska motocyklové techniky. Honda si dala na čas i záležet, aby světu představila motocykl, jenž nemá v nabídce jiných značek obdobu. A po zaoceánské zkušenosti nám něco stále našeptává, že se jí to celkem povedlo!

Velká šestka

Alfou a omegou Gold Wingu vždy byl a snad i nadále bude díky konfiguraci i inženýrským řešením neotřelý agregát. Ten u novinky nijak nenakynul na úctyhodném objemu 1833 kubických centimetrů. Ovšem to je asi tak jediná věc, která neprošla zásadní změnou. Nijak neohromí ani v době 160koňových cestovních endur špičkový výkon 93 kW (126 k). Tady se ale hraje podle jiných not – hutného zátahu a absolutně dokonalé jemnosti a plynulosti. Pohonná jednotka je zároveň kompaktnější (rozumějte zároveň o 6,2 kg lehčí). Tři a tři válce proti sobě umí vykouzlit něco, co nemá v říši motocyklových motorů obdoby. Pro někoho je to sice nudný a řekněme „autový“ projev, ale on je přesně to, co GW odlišuje od ostatních a díky čemu jej fanoušci bezhlavě milují. S tímto motorem krajinou nejedete, ale plachtíte na krémové vlně pohody a hutného zátahu, kdy je osmnáctistovce zcela lhostejno, který kvalt máte zařazen či v jakých otáčkách se zrovna pohybujete. Sebere se z těch nesmyslně nízkých a zároveň zatáhne i v těch úplně nejvyšších.

KWP_6524 copy KLIDNÁ SÍLA: Plochý šestiválec si vystačí s výkonem 93 kW (126 koní). Hlavní je plynulost reakcí a průběh točivého momentu
KWP_6386 copy BAGGER: Vedle luxusní varianty Tour Honda rovnou nabízí i méně opulentní (a lehčí) provedení bez horního kufru

Na oživení jízdní dynamiky se podepsal zejména hmotnostní úbytek, činící celých 48 kg, a celková revize průběhu výkonu, točivého momentu (170 Nm!) a zejména zpřevodování – o tom ale dále. Za zmínku i pochvalu stojí čisté technické řešení v podobě integrace startéru s alternátorem do jedné součástky (ISG), nejenže pošetřila 2,4 kg hmotnosti, ale snad ještě nikdy jsme nezažili motor, který se tak jednoduše a samozřejmě probouzí k životu.

Svůj part si zde odehrává i elektrorevoluce, kdy můžete zapomenout na plynová lanka a spol. „Géelko“ je vybaveno komplet ride-by-wire technikou včetně čtveřice jízdních módů, asistentu rozjezdu do kopce, kombinovaných brzd, tempomatu, možnosti připojení mobilu či kontroly trakce. Když ji vypnete, můžete si užít naprosto kontrolované powerslidy i bez ní – s cesťákem 21. století plnícím Euro 4… Špička!

Veď mě dál, cesto má!

Kdepak, Gold Wing už není, co býval. Zapomeňte na kapku stísněnou krabičku, která si vás usadí přesně tam, kam chce, a nikam jinam. Nový model se změněnou podvozkovou koncepcí je něco zcela jiného! Nový rám má naprosto odlišnou konstrukci a postup výroby – je lehčí, pevnější a neexistuje u něj něco jako pocit přehnané flexe tam, kde není třeba. Na první pohled vás ale určitě zaujala konstrukce zavěšení předního kola – nás také! Masivní paralelogram s jednou tlumicí jednotkou vypadá skvěle a jenom podtrhuje exkluzivitu stroje, ale funguje stejně tak? Odpověď je nasnadě – co se pohodlí a izolace od rušivých vibrací apod. týká, jde o bezkonkurenční záležitost. Za jízdy je skutečným zážitkem sledovat čepy táhel řízení, uložené v silentblocích, kterak poskakují jako partička dervišů, zatímco vaše ruce na řídítkách zůstávají stoicky klidné.

WING6468 SVĚTELNÝ ROK VPŘED: Ovládání infotainmentu a palubních vychytávek je nyní o poznání snazší a navíc také oku lahodící. Zvlášt pokud na inverzní displeje zasvítí sluníčko. To se povedlo!

Daň se však dnes platí za všechno a ani nová podvozková koncepce Gold Wingu není výjimkou. Nárůst pohodlí znamenal jistou ztrátu feedbacku z předního kola, což může být v některých extrémnějších situacích poměrně nechtěné. Nicméně v režimu, ve kterém bude GW 99 % času jezdit, je vše, opět dle filozofie Hondy, posunuto vpřed. V táhlých obloucích je radost přidávat plyn, v utažených zákrutách zase v mžiku pokřtíte stupačky i ochranné kryty motoru – tak jednoduché je poslat 383 kg luxusní váhy do vinglu! A bude vás to bavit, což je asi největší rozdíl oproti minulé generaci.

Doporučujeme: Test BMW K 1600 GTL

BMW K 1600 GTL 00020

Novinka už není tak úzkostlivě zaměřená na pohodlný přesun z místa na hodně vzdálené místo, ale je s ní mnohem větší legrace při běžném výletění po okreskách. Osvěžení techniky a typicky po honďácku lišácké hrátky s umístěním těžiště přinesly kýžený výsledek! Pečlivě odladěný je i projev zadního tlumení, jenž skvěle pasuje k přední vidlici. Navíc u lépe vybavených verzí Tour nemusíte řešit nářadí a vše si naklikáte na impozantním přístrojovém panelu skrz o 1000% hezčí a intuitivnější ovládací panely. Elektronickému podvozku už chybí snad jen adaptivní režim. Myslelo se i na nutnost rozdováděný kolos bezpečně zastavit. A nové šestipístky s kombinovaným systémem a obřím, chlazeným zadním kotoučem v tomto ohledu fungují par excellence – chce to za ně vzít, ale pak v cuku letu stojíte na fleku.

Ne, já sama!

DCT je vpravdě revoluční záležitost a ještě jsme neseděli na jiném biku, kterému by tak pasovalo jako právě novému Gold Wingu. Sedmistupňová samočinná převodovka se dvěma spojkami a proklatě rychlou změnou kvaltu je perfektní záležitost pro hračičky. Můžete nechat stroj, ať řadí kompletně za vás, či mu diktovat, na kterou rychlost jet pomocí tlačítek na levém řídítku (aplikovali jsme po většinu pobytu na území druhého největšího státu USA a můžeme jedině doporučit) či příplatkového nožního voliče. Garantujeme vám dvě věci. Za prvé: neuvěřitelně rychle si na to zvyknete a nebudete chtít jinak! Za druhé: spojku budete postrádat pouze ve chvílích manévrování v hodně nízkých rychlostech. Ale nebyly by to japonské hlavy študované, aby nepřišly s něčím, co vyřeší i tento drobný koordinační nešvar. Gold Wing s převodovkou DCT je vybaven mechanickou zpátečkou, a dokonce pomalým posunem rychlostí chůze vpřed. Už žádné trapné chvilky s rozhozenýma nohama, cupitáním s motorkou na hranici pádu ze ztráty rychlosti a následným výsměchem celé zahrádky vaší oblíbené letní restauračky.

KWP_5910 SMYSL PRO DETAIL: Kromě několika drobností na Gold Wingu najdete jen ty nejpečlivěji vybrané materiály a tvary komponent
KWP_5953 SBAL SI MĚ: Tři kufry s pohodlným otvíráním přes hydraulické vzpěry a jednoduché tlačítko pojmou až 110 litrů cestovních propriet

Sedm stupňů (stejný výsledný převod jako šestistupňový manuál) umožnilo rychlosti „seskládat“ více k sobě a tím omezit razanci změny jednotlivých stupňů – opět tedy příspěvek k ještě většímu pohodlí a plynulosti. Zbude vám skutečně moře času a klidu na kochání se (nejen) texaskou prérií a obdivování úctyhodného rozpětí rohů všudypřítomných longhornů a poslouchání oblíbeného vypalováku z výkonné audiosoustavy s nekonečnou možností konektivity.

Doporučujeme: Test Hondy CRF1000L Africa Twin

Honda CRF1000L Africa Twin_-43 copy

Při výletech krajinou potěší ještě jedna vychytávka, a to filigránská klapka mezi přístrojovým TFT štítem s navigací ve standardu a velkým, elektricky nastavitelným plexi s pamětí. Když ji totiž vyklopíte, proudění vzduchu zamíří přímo na vaši hruď, dmoucí se pýchou, že se zrovna vezete na novém Gold Wingu. Konstruktéři tento prvek vyvinuli na základě sýčkování současných majitelů, že na starém GW prý málo fouká a mají pocit, jako by snad ani nejeli na motorce… No, pravdy na tomto šprochu je rozhodně víc než trochu.

Cesta je cíl(ovka)

Věčné to dilema, kdo by si vlastně měl motocykl v ceně hodně našlapaného rodinného kombíku koupit, nemá ani v tomto případě jedno univerzální řešení. Ideálně by to podle nás měl být pár, který zbožňuje chvíle strávené v sedle a zároveň si potrpí na pohodlí a nepříliš okázalý luxus. Pokud plánujete jezdit skutečně dálky po Evropě či dál a chcete na to motoricky nesmrtelného a notoricky poctivě udělaného (až na ten zatracený plastový kastlík v nádrži) parťáka se štědrou úložnou kapacitou a konečně i potřebnou dávkou šmrncu, Gold Wing 2018 se vyloženě nabízí. A už vůbec nezávidíme to dilema majitelům předchozí generace. Být jimi, neměli bychom ani den klidné spaní. Přesně do chvíle, než bychom před garáž zacouvali krásným novým „Golďasem“, nejlépe v geniální modré metalíze, která se však zatím nebude v Evropě prodávat (proč proboha?!)… A tak by to mělo být – změna je život, život je evoluce a Gold Wing je evoluční stroj, který vás dokáže impozantním způsobem přenést v čase i prostoru!

Verdikt

Nový Gold Wing je evoluce jako řemen! Motorka dospěla, zkrásněla, posílila, zmoudřela a ve smyslu jízdního komfortu zpohodlněla. Navrch k tomu připočtěte možnost volby špičkové dvouspojkové předovky DCT, bez níž si „géwéčko“ po texaském tripu už neumíme snad ani představit. Budiž Hondě odpuštěna i málo čitelná vazba od předního kola – tohle ničím nerušené pohodlí a dokonalý šestiválcový majestát stojí za hřích i těch bezmála 870 000 korun.

Další podrobnosti o technice a výbavě Hondy GL1800 Gold Wing modelového roku 2018 si můžete přečíst v tiskové zprávě výrobce:

Otevřít tiskovou zprávu

Technické údaje Honda GL 1800 Gold Wing Tour DCT
ROZMĚRY A HMOTNOSTI
Rozvor (mm): 1695
Výška sedla v nezatíženém stavu (mm): 745
Zdvihy pérování vpředu/vzadu (mm): 110/105
Závlek (mm): 109
Úhel krku řízení (°): 59,5°
Kolo vpředu 3,50 x 18
Kolo vzadu: 6,00 × 16
Pneumatika vpředu 130/70 18
Pneumatika vzadu 200/55 16
Hmotnost s plnou nádrží (kg): 383
Objem nádrže (l): 21,1
PODVOZEK
Rám: mostový hliníkový
Zavěšení vpředu: paralelogramová kyvná vidlice, jeden tlumič
Zavěšení vzadu:
Brzdy vpředu: 2× šestipístkový radiální třmen, ø 320 mm
Brzdy vzadu: třípístkový třmen, ø 316 mm + parkovací brzda
MOTOR
Konstrukce: čtyřdobý kapalinou chlazený plochý šestiválec
Vrtání x zdvih (mm): 73 x 73
Zdvihový objem válců (cm3) 1833
Kompresní poměr: 10,5:1
Nejvyšší výkon (kW/min-1): 93/5500
Nejvyšší točivý moment (N.m/min-1): 170/4500

[su_hello-bank-calculator]

johnubacon (neregistrovaný)
Od Petr Slezák, MOTOCYKL -, thank you ever so for you post.Much thanks again.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?