Tesla Model X má dalšího soupeře. Audi začalo vyrábět elektrické SUV e-tron

04.09.2018
přidejte názor
Autor: Redakce
  • Audi e-tron se oficiálně představí za dva týdny

  • Jeho výroba byla ale v Bruselu zahájena už nyní

  • Zákazníci se elektrického SUV s dojezdem 400 km dočkají na jaře 2019

Audi zahájilo v Bruselu sériovou výrobu svého dlouho očekávaného elektromobilu e-tron. Ten bude oficiálně představen 17. září v San Franciscu. Postavit se chce nejen Tesle Model X, ale také již prodávanému Jaguaru I-Pace a chystanému Mercedesu EQC. Ačkoli se výroba rozjíždí už nyní, první zákazníci dostanou svá elektrická Audi až na jaře 2019.

Audi toho o technice elektromobilu e-tron zatím mnoho neprozrazuje. Prozatím víme, že ho lze nabíjet i na superrychlých stejnosměrných nabíječkách s výkonem až 150 kW. Za třicet minut se podle automobilky nabije na dostatečnou kapacitu, aby mohlo pokračovat v další dálkové etapě. Obvykle se za tu dobu nabijí akumulátory na 80 %, takže odhadujeme, že akumulátor Audi e-tron bude mít kapacitu 95 kWh. I když lze Audi nabíjet z běžné zásuvky, k dispozici bude i 11kW či dokonce 22kW domácí nabíječka.

Doporučujeme: Audi PB18 e-tron je jen pro jednoho. Má 775 koní, ujede 500 km a nabije se za 15 minut

Audi nedávno zveřejnilo, že se můžeme těšit na dojezd přes 400 km a že při návrhu vozu šlo především o optimalizaci tvaru karoserie s cílem snížit aerodynamický odpor a tím energetickou náročnost při dlouhých cestách po dálnici. Součinitel odporu vzduchu skoro pětimetrového SUV s třímetrovým rozvorem má být jen 0,28. To je mezi sériovými SUV rekordní hodnota.

Na oficiální hodnoty produkčních aut si musíme počkat, ale výkon elektromotorů se očekává v oblasti 350 až 400 koní, točivý moment by mohl dosahovat na zhruba 600 Nm. Po vzoru Tesly by sériové Audi mohlo akcelerovat na 100 km/h za zhruba čtyři až pět sekund. Na to všechno si ale musíme počkat do 17. září.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?