Spolehlivost nebo jízdní vlastnosti? Kdepak, Češi kupují auta podle rodiny

14.08.2020
1 nový názor
Autor: Archiv MF
  • Polovina českých řidičů jezdí vozem stejné značky jako jejich příbuzní, ukázal průzkum

  • Zhruba třetina lidí do 35 let pak využívá obdobné auto jako jejich rodiče

  • Mezi partnery to ale tolik neplatí, jen 13 procent domácností má stejnou značku

Když jde o výběr auta, nehrají rozhodující roli odborné recenze, jízdní vlastnosti nebo spolehlivost. Češi místo toho dají na zkušenosti rodiny. Podle průzkumu společnosti Raiffeisen – Leasing jezdí 52 procent řidičů vozem stejné značky jako jejich příbuzní. Přitom u řidičů do 35 let to platí nejčastěji. K „rodinné značce“ se přihlásilo 62 procent z nich a ve třetině případů měli dokonce stejnou značku jako jejich rodiče.

„U nejmladší věkové skupiny řidičů je patrné, že jim s výběrem a pořízením prvního auta pomáhají právě rodiče,“ řekl Jaroslav Kumbera z Raiffeisen – Leasing. Mladí lidé dají podle něj při výběru značky nejvíc na názory rodiny a přátel.

Těchto 17 aut Češi kupovat nechtějí. Letos se jich neprodalo ani 10 kusů
Přečtěte si také:

Těchto 17 aut Češi kupovat nechtějí. Letos se jich neprodalo ani 10 kusů

V některých případech je proto možné mluvit dokonce i o „rodinné značce“, tedy značce, ke které se v rodině vrací třeba už několikátá generace. Pro téměř čtvrtinu lidí hraje roli tradice. Podle Kumbery je nejoblíbenější značkou v Česku Škoda, řadu tradičních zákazníků ale najdeme i u jiných výrobců. Nezáleží přitom na tom, zda si lidé pořizují nové či ojeté automobily.

Naopak mezi partnery jakéhokoliv věku už značka takovou roli nehraje. Podle průzkumu jen v asi 13 procentech domácností jezdí oba partneři s autem se shodným logem na kapotě. Pokud jde ale o udržování tradice, pak jsou v tomto případě víc aktivní muži než ženy. „Celkem 21 procent mužů uvedlo, že aktuálně jezdí stejnou značku auta jako jejich rodiče, v případě žen to platí jen asi v 11 procentech případů,“ uvádí průzkum.

Ve studii, která se zaměřila na faktory motivující lidi k výběru konkrétní značky vozu, odpovídalo 550 respondentů.

Máte stejnou značku auta jako vaši rodiče?

Miroslav (neregistrovaný)
Já jsem měl od sedmnácti jasno jaké auto chci. V roce 1966 jsem byl v Brně na prvním závodě ME cestovních vozů. Sice tam zvítězil Ford Cortina Lotus před naši Tatrou 603 Maraton dela Route, ale mně se nejvíc zalíbil projev a zvuk Alfa Romeo Giullia Super která dojela myslím na pátém místě. K této Alfě jsem se dostal až po dlouhých letech v roce 1985, od té doby jsem měl vždy jen Alfa Romeo.
  • Našli jste v článku chybu?