Nová Škoda Octavia RS 2020 může být i plug-in hybrid. Kdo chce ale skutečné RS, ten bude volit TSI (první dojmy)

1 nový názor
  • Škoda Octavia RS nové generace má po premiéře 

  • Vůbec poprvé si můžete koupit model řady RS jako plug-in hybrid 

  • RS iV ale nedostane ani diferenciál VAQ, ani sportovní podvozek, ani manuální převodovku 

  • Čistě benzinová Octavia RS 2020 s motorem 2.0 TSI bude nejostřejší možností

  • V nabídce zůstává rovněž Octavia RS TDI. Ta má nově výkon 200 koní 

  • Do prodeje se nová Octavia RS 2020 dostane ve druhé polovině roku

Škoda oficiálně představila novou generaci modelu Octavia ve sportovní variantě RS. Kvůli komplikacím se zrušením ženevského autosalonu se tak stalo o den později, než bylo původně plánováno. Po stránce vnějšího designu a interiéru revoluci nečekejte, revoluční změny ovšem proběhly v nabídce motorizací.

Kromě benzinového a naftového provedení si totiž budete moci pořídit Octavii RS 2020 také jako plug-in hybrid. Právě plug-in hybridní provedení Škoda prezentuje jako první. Kdo ale bude chtít opravdové RS, ten se této verzi vyhne. Fakticky totiž zas až tolik sportovní není.

Škoda Octavia RS iV je spíše rychlejší Sportline 

Jak bylo dopředu zřejmé, nová Škoda Octavia RS 2020 přebírá techniku svých koncernových sourozenců. To u varianty iV znamená kombinaci zážehové čtrnáctistovky TSI (110 kW/150 k) a elektromotoru o výkonu 85 kW/330 Nm. Celkové parametry tohoto ústrojí jsou 180 kW (245 koní) a 400 Nm. V praxi zrychlí liftback z nuly na 100 km/h za 7,3 s a nejvíce se rozjede na 225 km/h. Fakticky tak RS iV zapadne mezi končící benzinové a naftové RS s pohonem všech kol. První jmenovaný zvládl stovku za 6,7 s, ten druhý potřeboval o sekundu více. V čistě elektrickém režimu ujede nabíjecí RS až 60 km.

Nastupující Škodu Octavia RS 2020 si budete moci samozřejmě pořídit jak ve verzi liftback, tak jako kombi. „Revoluční“ novinkou je přítomnost plug-in hybridního pohonu. Sportovní doplňky nové generaci opravdu sluší

Technické změny se týkají zejména podvozku. Také Octavia RS iV má zvětšené brzdy a měla by mít i jinak laděné tlumiče. Nicméně sportovní o 15 mm snížený podvozek nabídnout nemůže. Ten se týká pouze čistě spalovacích variant. Samozřejmostí je rovněž automatická převodovka. Bohužel k plug-in hybridu nebude dostupný ani diferenciál VAQ. Vůz se tak bude spoléhat na systém přibrzďování kol v zatáčkách (XDS).

Elektronicky řízený přední diferenciál, snížený podvozek i manuál by měl zůstat u provedení 2.0 TSI. To má rovněž výkon 180 kW (245 koní), takže zde se alespoň podle základních údajů toho moc nezměnilo. Na detailní technické informace je ale ještě příliš brzo. Mezigeneračně ovšem posílila dieselová varianta osazená motorem 2.0 TDI Evo. Ta místo původních 135 kW (184 koní) nabízí rovných 147 kW (200 k). Prodávat se bude výhradně v kombinaci s automatickou převodovkou DSG. Ani k dieselu diferenciál VAQ ovšem nedostanete.

Cupra už nebude jen značkou rychlých Seatů. Chce vlastní modely i závodní speciály
Přečtěte si také:

Cupra už nebude jen značkou rychlých Seatů. Chce vlastní modely i závodní speciály

Bez ohledu na konkrétní motorizaci si budete moci vybrat mezi standardními a adaptivními tlumiči DCC. Ty mimochodem v rámci jízdního režimu Individual už můžete nastavovat plynule. Tedy kromě režimů Comfort, Normal nebo Sport lze zvolit i „něco mezi“. Se stejnou věcí přišel třeba modernizovaný Passat.

Dvě koncovky zůstaly, funkční je jen jedna

Po stránce designu zásadní novinky nečekejte. Sportovní verze Octavie RS 2020 se opět liší od běžného provedení přesně těmi stejnými prvky, na jaké jsme byli zvyklí do teď. Na autě najdete černé detaily, jiné nárazníky, decentní spoilery a větší kola. Základem jsou osmnáctky, za příplatek lze pořídit devatenáctky. Toto prosím neberte jako kritiku, ale jako konstatování holého faktu. Nic víc zkrátka potřeba nebylo. I takto vypadá Octavia RS víc než dobře.

Samozřejmostí pak jsou dvě výrazné koncovky výfuku. Naživo jsme si zatím mohli prohlédnout pouze plug-in hybrid. Ten má funkční levou koncovku, ta pravá je falešná. Vypadá ovšem velmi věrohodně. Stejně tomu zřejmě bude také u dieselu. Obě funkční koncovky by mělo mít benzinové provedení. S jistotou to ale zatím říci nemůžeme.

Interiér opět přináší očekávané změny. Nechybí sportovní sedačky (ty přední budou v nabídce ve dvou variantách), kovové pedály nebo dekor imitující karbon. Na rozdíl od běžných Octavií nabídne RS místo dvouramenného sportovní tříramenný volant. Ve výbavě může být i takzvaný virtuální kokpit. Ten je pro RS iV standardem. U spalovacích RS bude zřejmě dostupný za příplatek.

Na trhu ve druhé polovině roku

Podrobnější informace týkající se zejména pro náš trh zajímavějších spalovacích verzí zatím nabídnout nemůžeme, protože je Škoda nezveřejnila. Mimochodem, kdyby vás zajímalo, co má za smysl nabízet sportovní Octavii jako plug-in hybrid, odpovědí jsou emise. Přitom nejde pouze o evropské limity jako takové, ale rovněž o trhy, kde jsou podle tabulkových hodnot produkce emisí na automobily uvalovány nemalé daně. Zatímco u nás najdete starou Octavii Combi RS 245 s cenou od 851 900 Kč, v Rakousku by stejný vůz vyšel v přepočtu na zhruba milion korun a třeba v Norsku by to bylo ještě o nějakých 150 tisíc více. Na takových trzích bude znamenat příchod plug-in hybridu do nabídky pro RS nižší cenu a tudíž lepší prodeje.

Škoda Octavia RS 2020 dorazí do nabídky ve třetím čtvrtletí letošního roku, a to ve všech třech motorizacích. Zhruba ve stejném období se začne prodávat také Octavia Scout. Tento derivát Škoda sice ještě oficiálně neodhalila. Na jeho premiéru bychom ale neměli čekat příliš dlouho.

Stanley (neregistrovaný)
Když může být "sportovní" auto s naftovým pohonem, tak už plug-in hybrid nemůže nikoho překvapit. Spíše je smutné že i Cupra Leon je s výběrem benzínových motorizací pořád o kus dál než Octavia RS. O Golfu R nemluvě. Ačkoliv i tyto značky se chlubí právě tím plug-in pohonem.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?