Na Škody Karoq a Kodiaq modelového roku 2020 si už zloději využívající bezklíčkové odemykání nepřijdou

2 nové názory
  • Škody Karoq a Kodiaq prošly menší modernizací

  • Pro modelový rok 2020 dostaly oba modely nápis Škoda na záď, nový je také systém Side Assist a Karoq nabídne  motor 2.0 TDI 140 kW

  • Zajímavá novinka se týká bezklíčkového odemykání. To se bude samo vypínat, aby nebylo možné vůz na dálku ukrást 

Škoda představila decentní modernizaci modelů Karoq a Kodiaq. Od modelového roku 2020 dostanou oba modely systém Side Assist, který nahradil Blind Spot Detect. Tlumiče DCC nově koupíte i k předokolkám a Karoq nabídne upravený motor 2.0 TDI 140 kW schopný plnit emisní normu Euro 6d-TEMP. Zajímavá novinka se týká také bezklíčkového systému KESSY.

Mladoboleslavská automobilka totiž vybavila klíček pohybovým senzorem. Pokud někam klíček odložíte a ten se čtvrt hodiny nebude hýbat, signál vysílaný klíčkem se automaticky vypne. Jakmile vezmete klíček do ruky, vysílání se obnoví. Škoda touto úpravou reaguje na krádeže, které v minulosti proběhly právě prostřednictvím bezklíčkového odemykání. Zloději si v těchto případech opatřili pouze zesilovač, který umožnil komunikaci vozu a klíčku na větší vzdálenosti a díky tomu bylo možné auto jednoduše otevřít, nastartovat a odjet, i když byl klíček odložený kdesi v domě.

Pro zajímavost, ADAC před časem udělal test zaměřený právě na tento problém. Z 237 aut se nepovedlo „odcizit“ pouze tři modely britské automobilky Jaguar Land Rover. Od modelového roku 2020 už by tedy v takovém testu měl obstát i Karoq a Kodiaq. Tedy pokud vám zloději nepřijdou ukradnout vůz do čtvrt hodiny po příjezdu.

Studie: Ukrást auto přes „bezklíč“ je hračka. Ubránily se jen tři z 237 modelů
Přečtěte si také:

Studie: Ukrást auto přes „bezklíč“ je hračka. Ubránily se jen tři z 237 modelů

V případě zmíněného systému Side Assist jde o vylepšené hlídání mrtvého úhlu. Oproti staršímu Blind Spot Detect vůz sleduje větší vzdálenost (70 metrů namísto dvaceti). Varovné světlo je navíc umístěno na zpětném zrcátku, nikoliv přímo v něm. Je tak lépe viditelné a řidič si může nastavovat také jeho jas.

Škody Karoq a Kodiaq modelového roku 2020 poznáte jednoduše na první pohled podle nápisu Škoda pod zadním oknem. Tento prvek se sem nastěhoval od modelu Scala. Aktuálně už ho najdeme také u modernizovaného Superbu, malého crossoveru Kamiq a v dohledného budoucnosti ho jistě dostane také nová Octavia.

Vratislav Pech (neregistrovaný)
Tak nevím, ale toto je odpověď ze ŠKODA AUTO. Na info v článku: "Mladoboleslavská automobilka totiž vybavila klíček pohybovým senzorem" Vážený pane inženýre, děkuji za Váš zájem o vozy ŠKODA AUTO. Mohu Vám potvrdit, že se skutečně plánuje tato výbava pro jisté modely. Bohužel však ze své pozice nedokážeme ověřit, která výbava bude dodána konkrétně k Vašemu modelu. Dodací lhůta je orientačně stanovena pro standartní výbavu 7-9 týdnů. Samozřejmě se vždy odvíjí od individuální výbavy. Bohužel se k článkům mimo distribuci ŠKODA AUTO nemůžeme vyjadřovat. Doporučuji Vám kontaktovat autorizovaného partnera ŠKODA AUTO, který je schopný vstoupit do svého prodejního systému a vše ověřit. Zde na Informační lince tímto systémem bohužel nedisponujeme a nemohu Vám s jistotou potvrdit, čím bude Vaše dálkové ovládání vybaveno. Děkuji za pochopení a přeji krásný den, Karel Heřman Informační linka ŠKODA AUTO 800 600 000 infoline@skoda-auto.cz
Václav Hodný (neregistrovaný)
To je super. Bezklíčové odemykání se mi líbí, ale ta lehkost takové auto ukrást mě od tohoto způsobu odemykání hodně odrazovala. Když bude bezklíčové odemykání bezpečněji ošetřeno, tak už bych se tomu nebránil. K odemykání auta momentálně používám vystřelovací klíč, který jsem si objednal z https://www.auto-klic24.cz/ .
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?