Hennessey Venom F5 je jediné sériové auto, které o sobě může tvrdit, že ujede všem

2 nové názory
Autor: Redakce
  • Hennessey Venom F5 je nový hypersportovní automobil

  • Vůz nevychází z žádného existujícího modelu

  • Pohání ho přeplňovaný osmiválec

  • Maximální rychlost nemá daleko k hranici 500 km/h

  • Vznikne pouze 24 exemplářů

  • Cena je relativně nízká 

Možná jste v televizi slyšeli reklamu se sdělením „a teď ujedu všem“. Je to samozřejmě nadsázka, protože na trhu existuje mnoho jiných rychlejších modelů než vůz, který to o sobě v reklamě tvrdí. John Hennessey ale aktuálně představil hypersport, jehož reklama by mohla znít stejně – a tvrzení by bylo podle všeho pravdivé. Nový Venom F5 totiž vznikl s cílem postavit nejrychlejší sériově vyráběné auto světa.

Doporučujeme: Bugatti Chiron čeká na lepší pneumatiky. Pak zkusí překonat 450 km/h

Základní parametry? Teď byste se měli raději posadit. Venom F5 využívá karbonový monokok a moderní lehké materiály, takže váží jen něco málo přes 1300 kg. Navíc si technici dali záležet i na aerodynamice. Součinitel odporu vzduchu je pouhých 0,33. To vše žene dopředu dvakrát přeplňovaný osmiválec o výkonu 1193 kW (1622 k). Převodovka je sedmistupňová s řazením pod volantem, poháněná je zadní náprava.

Slibovaná dynamika přesně odpovídá tomu, co byste čekali od auta s poměrem hmotnosti a výkonu 0,8 kg/k. Podle tiskové zprávy se vůz rozjede z nuly na 300 km/h za méně než deset sekund, takže by měl být rychlejší než současné monoposty F1. Disciplínu zrychlení z nuly na 400 km/h a následné zastavení údajně zvládne pod 30 sekund. Možná si vzpomenete, že se nedávno Bugatti chlubilo časem 41,96 s, který následně vylepšil Koenigsegg Agera RS (36,44 s). Právě Koenigsegg aktuálně drží v této disciplíně světový rekord, což by měl Venom F5 změnit.

Doporučujeme: Challenger Demon je k ničemu, Hennessey nabízí „vymítače ďábla“ s výkonem přes 1000 koní

Nejvyšší rychlost nového amerického hypersportu je projektována na více než 300 mil v hodině. To v přepočtu znamená přes 482 km/h. Šestnáctiválcové Bugatti Chiron rázem vypadá jako pomalé GT. Za pozornost stojí také skutečnost, že Hennessey Venom F5 je od základu nově vyvinutý speciál. Nejde tedy o radikální úpravu nějakého již existujícího modelu.

Překvapením je cena, která není tak strašná, jak by se mohlo zdát. Hennessey Venom F5 pořídíte „již od“ 1,6 milionu dolarů (35 milionů korun). Když uvážíme, že Chiron stojí téměř dvakrát tolik, skoro by se chtělo říci, že je americký hypersport vlastně taková lidovka. Takže si pospěšte, protože má vzniknout pouze 24 exemplářů.

Honza (neregistrovaný)
Hennessey se dycky snažil vyrobnat Bugatti a švédům, ale nikdy na ně neměl a ani mít nebude. Auto je tak levné, protože je vevnitř naprosto škaredé. Zkuste si porovnat interiéry a uvidíte sami, žádný luxus žádný styl ;-)
Mirek (neregistrovaný)
Tak Cx 0,33 není vůbec nějaká extra zvlášť vynikající hodnota. Kdejaká plečka má tuto hodnotu lepší. http://www.oil-saving.wz.cz/CarAerodCz.htm
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?