Dojezd pro elektromobily zcela zdarma. Na trh míří střešní box, který za den vyrobí necelých 50 km dojezdu

09.07.2024
přidejte názor

Společnost GoSun začne od příštího roku prodávat střešní box určený pro elektromobily, který zajistí dobíjení zdarma. Obsahuje totiž solární panely a ty v ideálním případě vyrobí za den necelých 50 km. Máte zájem? 

Pokud mají elektromobilisté na svém domě solární panely, rádi se chlubí tím, že „sosají ze sluníčka“ a díky tomu jsou maximálně ekologičtí a ještě k tomu jezdí zdarma. Jenže takové „sosání ze sluníčka“ si žádá investici v řádu stovek tisíc korun. Na trhu ale existují i cenově dostupnější cesty, jak docílit stejného efektu, i když v menší míře. Jednu takovou nabízí společnost GoSun. 

Solární box 

Řešení je to vlastně vcelku jednoduché. GoSun připravilo střešní box vysoký zhruba 10 cm o rozměru 1,2 × 1,2 m. Tento box má na sobě solární panel a při parkování lze další solární panely rozložit po karoserii auta. Do interiéru vám tak bude svítit podstatně méně a současně vám bude tato věc generovat elektřinu. Box totiž lze připojit přímo do nabíjecího portu. 

A je po elektrickém problému. Britský elektromobil se nabije do pěti minut a zvládne 900 000 km bez ztráty kapacity
Přečtěte si také:

A je po elektrickém problému. Britský elektromobil se nabije do pěti minut a zvládne 900 000 km bez ztráty kapacity

V nerozložené poloze generuje solární box 200 W, v rozložené poloze to pak je 1200 W. Během dne by měla být tato věc schopná v ideálním případě dobít až 47 km dojezdu, ale samozřejmě záleží na konkrétním elektromobilu a jeho spotřebě. Jsou to každopádně kilometry navíc, které uživatel dostane zcela zdarma. 

Tedy po úvodní investici do boxu samotného. GoSun zatím nabírá pouze rezervace, prodej by měl naplno odstartovat od příštího roku, přičemž zájem je údajně enormní. Box by měl v přepočtu stát přibližně sto tisíc korun a je také trochu otázkou, zde jeho přínos nebude zmenšovat narušená aerodynamika auta a tudíž zvýšená spotřeba. Ale to ukáže až praxe. 

Jak přesně funguje nový box od společnosti GoSun, to si můžete prohlédnout na videu: 

Zdroj: Youtube.com

Zdroj: GoSun 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?