Audi spalovacím motorům stále věří. Vyzkoušeli jsme novou SQ5 i G-Tron

02.06.2017
přidejte názor
Autor: Redakce
  • Spalovací motor bude ještě několik desítek let dominantní

  • I po roce 2025 budou spalovací motory pohánět více než dvě třetiny aut

  • Aktuálně se vývoj soustředí na zvýšení účinnosti

  • Stále častěji se budeme setkávat s hybridizací

  • Mild-hybrid a plug-in hybrid je pro zákazníky akceptovatelnější

  • Čistý elektromobil dokáže oslovit jen malé spektrum uživatelů

  • Veliký potenciál je ve vozidlech na CNG

V současném světě by se mohlo zdát, že klasický pístový spalovací motor je vlastně už mrtvou záležitostí. Budoucnost patří elektřině, slyšíme ze všech stran. Z omylu se nás snaží vyvést Audi, které v pístových spalovacích motorech vidí stále velký potenciál a upozorňuje, že i když za necelých deset let bude zhruba třetina produkce elektrifikovaná, naprosto dominantní zůstanou spalovací motory.

Audi A4 G-Tron (3) V okolí Mnichova jsme vyzkoušeli novou A4 G-Tron s pohonem na CNG. Stejnou techniku pořídíte i v modelu A5 Sportback
Audi SQ5 (3) Svezli jsme se také v novém Audi SQ5 3.0 TFSI. Benzinový šestiválec ale u nás asi nebude trhat prodejní rekordy

Má to svůj důvod. Technologie akumulátorů a samotná infrastruktura není stále na takové úrovni, aby nabízela srovnatelnou službu s ropnými produkty. Lidé jsou zkrátka zvyklí na nějaký akční rádius a Audi si uvědomuje, že právě jeho zákazníci dojezd potřebují. Také elektrická síť není podle automobilky připravena na to, aby se do ní denně zapojilo několik stovek tisíc aut.

Spalovací motor je tedy oblastí, do které má smysl investovat další vývojové úsilí. Podle Audi je stále možné pracovat na snižování vnitřního tření a zvyšování tepelné účinnosti. Značka si chce také nechat otevřená zadní vrátka a neodvažuje se zahodit jeden typ pohonu ve prospěch jiného. Je totiž velmi obtížné odhadnout, který typ pohonu bude preferován, případně politicky prosazován.

Vedle benzinových motorů tak Audi stále myslí na diesely, vyvíjí motory na CNG a samozřejmě pracuje na hybridních systémech, čistých elektromobilech a také úplně nezatracuje vodík. Vodík by byl na samostatnou kapitolu, protože jeho největším aktuálním problémem je slutečnost, že nejlevnější je vyrábět ho z ropy. Technologie elektrolýzy vody stále není tak dokonalá, aby bylo efektivní (rozuměj levnější) získávat vodík touto cestou.

Hybrid bude naprosto běžný

Malým náznakem toho, jak budou auta blízké budoucnosti vypadat, bude nová generace luxusního sedanu Audi A8. Automobilka nám představila nové motory pro A8 a také revoluční novinku v podobě 48V elektrického palubního systému. Vlastně všechny verze Audi A8 budou jakýmsi „mild-hybridem“. Mají zužitkovávat zbytkovou energii, jež by se jinak proměnila v nevyužité teplo.

Audi nám ukázalo základní koncepci pohonu nové generace modelu A8. Mild-hybridní pohon má šetřit palivo i reálně, nikoliv jen na papíře
Audi A8 funguje na 48V systému a do kompaktního akumulátoru se ukládá rekuperovaná energie. Jinak klasický motor a převodovka zůstávají

Další velkou výzvou, o které Audi mluví, jsou nové normy měření spotřeby, souhrnně označované jako WLTP. Audi samozřejmě přiznává, že není úplně možné postihnout všechny jízdní scénáře, ale první simulace ukazují, že norma WLTP mnohem lépe odpovídá reálnému používání auta. S tím souvisí i to, že udávaná spotřeba stávajících koncepcí, především těch extrémně downsizovaných, se zvýší.

Doporučujeme: Kratší převody a žádný stop-start? Nové měření spotřeby změní auta

Pro nás to zas tak zásadní být nemusí, ale v zemích, kde se daně z provozu vozidla určují podle tabulkových emisích CO2, bude mít přechod některých vozidel do vyšší daňové kategorie zásadní význam.

CNG a Audi G-Tron

Velice perspektivní se jeví pohon na CNG. Stlačený zemní plyn má spoustu výhod. Tou nejzásadnější asi je, že nepotřebuje speciální infrastrukturu a motor. Spalovat zemní plyn mohou současné pístové motory jen s minimem úprav. Plyn je rozváděn ve veřejné síti a čistě teoreticky si můžete plnící stanici udělat i doma. Spalování CNG je navíc čisté a produkuje minimum skutečně škodlivých látek. Auta na plyn tak mohou být v celkové bilanci ekologičtější než některé elektromobily.

Nádrže na CNG z kompozitu CFRP jsou vzadu. Pojmou 19 kg plynu a údajně stačí na dojezd 500 km na CNG. Benzinová nádrž má objem 25 litrů
Audi A4 G-Tron (4) Audi A4 G-Tron jezdí tiše a opravdu úsporně. Naměřili jsme průměr 4,2 kg CNG na 100 km. Dle našeho názoru je příjemnější než diesel

My jsme měli možnost vyzkoušet novou generaci „plynového“ pohonu v modelu Audi A4 G-Tron. O pohon se stará čtyřválec 2.0 TFSI, který dostal podle Audi 29 nových dílů oproti čistě benzinové verzi. Má jiné písty, ojnice i ventily. Zajímavostí je zvýšený kompresní poměr na 12,6:1. CNG má totiž vyšší oktanové číslo. Motoru zůstává přímé vstřikování benzinu, vstřikovače plynu jsou v sání. Motor pracuje v tzv. Millerově cyklu, což dále zvyšuje termální účinnost. Millerův cyklus se dá ale díky proměnnému časování a zdvihu ventilů „vypnout“, třeba při požadavku na vyšší výkon.

Motor 2.0 TFSI v Audi A4 a A5 G-Tron má výkon 125 kW (170 k) a točivý moment 270 Nm. Na 100 km/h akceleruje za 8,4 sekundy a uhání více než 220 km/h. Kombinovaná spotřeba plynu je dle normy NEDC jen 3,8 kg a normovaný dojezd je 950 km, z toho až 500 km na 19kg náplň CNG. Nádrž na benzín má objem 25 litrů. Nádrže z kompozitu jsou uloženy vzadu kolem nápravy a na velikosti zavazadlového prostoru se prakticky neprojevují. Podlaha je jen o 3,5 cm výš a i za plynové Audi A4 nebo A5 můžete pověsit 1700 kg těžký přívěs. Ve verzi quattro se ale Audi G-Tron nevyrábí. Důvodem jsou třecí ztráty.

Doporučujeme: Aut na CNG je na našem trhu málo. Tato jsou nejlevnější, ale kdy se vyplatí?

Jízdní projev se nijak neliší od klasického Audi A4. Samozřejmě nelze čekat, že s výkonem 170 koní a trochu „ekologickou“ reakcí na plyn bude A4 trhač asfaltu, ale jede příjemně a celková kultivovanost je lepší než u dieselu. Poměrně svižná testovací trasa nakonec zanechala na palubním počítači hodnotu 4,8 kg CNG. Cestou zpět jsme se snažili jet úsporně a spotřeba klesla dle palubního počítače na 4,2 kg CNG na 100 km. Při současných cenách plynu by náklady vycházely přibližně na 1,10 Kč/km. Diesel by asi nejezdil za méně než 1,50 Kč na kilometr.

Audi SQ5 3.0 TFSI

Mohli jsme vyzkoušet i rychlé SUV Audi SQ5, které především ve verzi s benzinovým šestiválcem 3.0 TFSI nebude na našem trhu vyhrávat statistiky registrací. Chystá se ale i diesel. Audi SQ5 3.0 TFSI má výkon 260 kW (354 k) a točivý moment 500 Nm. I tento motor umí pracovat v Millerově cyklu, ale spotřebu jsme během pěkné testovací trasy zatáčkovitými bavorskými silnicemi nějak zapomněli sledovat. To si tedy necháme na velký test na českých silnicích.

Audi SQ5 se řídí příjemně, ale nemyslete si, že je to sportovní auto. Spíše jen mezi SUV vyniká zajímavých charakterem motoru 3.0 TFSI
Pro českého zákazníka bude určitě důležitá zpráva, že Audi SQ5 přijde na trh i s motorem TDI. Pořádně „odspodu“ jede ale i benzinová 3.0 TFSI

Audi SQ5 jede samozřejmě svižně, ale zároveň je to pohodlné a kultivované auto. Jakkoli by tenhle motor v Audi S4 nebo S5 působil samozřejmě dravěji, je s SQ5 velice příjemné svezení, na poměry SUV snad i docela sportovní. Příplatkový zadní sportovní diferenicál je znát hlavně ve výjezdech z utažených zatáček.

Není sporu o tom, že na automobilky s novými normami měření spotřeby a především s reálnými testy skutečných emisí v provozu čeká veliká výzva. Lidé z automobilky ale připomínají, že je těžké vidět například v elektromobilech spásu, když jsou zhruba dvě třetiny světové produkce elektřiny vyráběny pomocí fosilních paliv.

Doporučujeme: Elektromobily produkci CO2 nesníží, dokud se bude elektřina vyrábět hlavně z uhlí

Nakonec stejně bude rozhodovat koncový zákazník. Jeho nejvíce zajímá, kolik ho bude provoz auta stát a kolik bude muset vytáhnout z peněženky, když pojede z A do B a zase zpátky. Audi chce být pro všechny případy připraveno, takže ať už budete chtít benzín, naftu, plyn, elektřinu nebo vodík, všechno bude.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?