A je po elektrickém problému. Britský elektromobil se nabije do pěti minut a zvládne 900 000 km bez ztráty kapacity

04.07.2024
přidejte názor
Autor: Tiskový servis Nyobolt

Společnost Nyobolt postavila elektromobil využívající speciální baterii slibující velice zajímavé vlastnosti. Nabíjí se totiž zhruba dvakrát tak rychle oproti současným nejlepším elektromobilům a zároveň vykazuje minimální degradaci. 

Nový elektromobil se jmenuje jednoduše Nyobolt EV, vznikl ve Velké Británii a zmíněná společnost ho postavila ve spolupráci se společností Callum. Cílem tohoto auta je ověřit v praxi technologii nových akumulátorů a zároveň ji blíže představit jak veřejnosti, tak velkým automobilkám, které by ji mohly v budoucnu využít u masově vyráběných vozů. 

Dobití do pěti minut

První testy ukázaly velmi slibné výsledky. Nyobolt EV byl nabíjen na 350kW DC stanicích, kde pro dobití z deseti na osmdesát procent vůz nepotřeboval ani pět minut. Přesný čas dobití je 4 minuty a 37 sekund. Na druhou stranu platí, že auto má poměrně malou baterii s kapacitou 35 kWh. Ta by podle norem WLTP měla stačit pro ujetí 250 km. Za zmíněných necelých pěti minut auto dobije dojezd zhruba 190 km. 

Nyobolt zároveň otestoval svou novou baterii po stránce degradace. V rámci testu absolvovala přes 4000 nabíjecích cyklů, což odpovídá ujetí zhruba 960 000 km. I po takovéto porci byla celková kapacita akumulátoru více než 80 %. Degradace se tedy ukázala jako velmi malá. 

Video: Nyobolt EV v akci

Zdroj: Youtube.com

Velkou výhodou je také fakt, že akumulátor je velmi kompaktní a lehký. Testovací prototyp váží pouze 1250 kg. Vysoká hmotnost je přitom obecným problémem dnešních elektromobilů. Není žádnou výjimkou, že větší auta váží 2,5 tuny nebo i více. 

Nyobolt by mohl v budoucnu navázat spolupráci s některými většími automobilkami také proto, že svůj akumulátor navrhl jako stavebnici a systém je připraven tak, aby ho bylo možné snadno aplikovat do již existujících elektromobilů. 

Libí se vám Nyobolt EV?

Zdroj: Nyobolt

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?