Zákaz spalovacích motorů už za 10 let? Velká Británie zpřísní termín

22.09.2020
4 nové názory
Autor: Archiv MF
  • Velká Británie by mohla už v roce 2030 zakázat nová auta vybavená spalovacími motory

  • Země tak zpřísnila původní očekávání, která nejprve hovořila o horizontu 20 a pak 15 let

  • Jedním z důvodů pro zpřísnění termínu byly i dobré prodeje elektromobilů díky koronaviru

Velká Británie vážně zvažuje zákaz automobilů se spalovacími motory. A nejde jenom o čistě naftové nebo benzinové vozy, chce zrušit také prodej hybridů. Povolené tak budou jen elektromobily, popřípadě auta na vodík. Původně se hovořilo o roku 2040, později 2035 a nyní se zdá, že se termín ještě zpřísní. Na ostrovním státě by nemělo být možné koupit vůz se spalovacím motorem už za deset let. Informoval o tom magazín Autocar.

Jedním z důvodů ke zrychlení zákazu mají být vynikající výsledky prodeje elektrických aut během dubna a května letošního roku. Na britském trhu elektromobily dokonce v počtu registrací překonaly diesely, a to 33 tisíci vozy proti 29 900 naftovým autům. Trh byl ale v té době značně poznamenaný opatřeními proti šíření koronaviru včetně národní karantény. I tak podle britské vlády tato čísla svědčí o tom, že jsou lidé připraveni si elektromobily začít kupovat.

V Česku má jezdit 50 tisíc vodíkových aut do 10 let. Vláda chce i půl milionu elektromobilů
Přečtěte si také:

V Česku má jezdit 50 tisíc vodíkových aut do 10 let. Vláda chce i půl milionu elektromobilů

„Rok 2030 je odvážným, ale uskutečnitelným datem, kdy bychom mohli zrušit prodeje nových benzinových, naftových a hybridních aut. Takovým, které dá britskému automobilovému průmyslu novou energii na boj s klimatickými změnami a vyčištění vzduchu, jenž nebezpečně znečišťuje řadu měst a obcí,“ prohlásil poslanec Matthew Pennycook z Labouristické strany.

Vláda chce změnu podpořit i chystanou infrastrukturou. Kvůli elektromobilům tak například začala budovat síť nabíjecích stanic. Ještě do konce letošního roku má vzniknout na 3600 zásuvek pro elektromobily dostupných přímo z pouličních lamp. Nyní se čeká na premiéra Borise Johnsona, který by měl plán oficiálně oznámit.

Vladimír (neregistrovaný)
A nabíjet to budou pomocí liščího ohonu a ebonitové tyče. Otázkou je zda po zákazu honů na lišku bude dostatek ohonů - konečně když nebudou mohou je nahradit jinými ocasy ,ale pak se prodlouží neúměrně doba nabíjení.
Jiří Černý (neregistrovaný)
Každý to někom honí, ale nikdo nemá kapacity na výrobu baterii...
Jiří Černý (neregistrovaný)
U nás si poradíme jako se žárovkami, které se staly tepelnými koulemi. Takže auto se stane třeba kouřovou kárkou, BBQ vozíkem, ....
Kolchoznik (neregistrovaný)
Tímhle tempem nahradí všechna auta v Británii za elektrická za 100 let a to pouze za předpokladu, že se během té doby ani jedno auto nesešrotuje...
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?