Z chaty povinně na kole aneb návrat do roku 1973. V Evropě se opět objevil návrh na neděle bez automobilů

11.03.2022
přidejte názor
Autor: Lukáš Dittrich (Autobible.cz)
  • V Německu se objevil nápad na zavedení „nedělí bez automobilů“

  • Důvodem je snaha snížit spotřebu ropy, která kvůli omezování dodávek z Ruska zdražuje

  • „Neděle bez automobilů“ v Německu zavedli v roce 1973 kvůli nedostatku ropy způsobené takzvaným ropným šokem

Aktuální dění kolem cen benzinu a nafty budí vášnivou debatu. Západní svět se snaží vyvázat ze závislosti na ruských komoditách, jenže to na druhou stranu způsobuje jejich zdražování. Paliva jsou díky tomu nejdražší v historii. Otázkou je, co s tím. Se zajímavým návrhem přišla německá poslankyně SPD Nina Scheer. Podle jejího názoru by stálo za úvahu zavedení „nedělí bez automobilů“.

Jak píše německý Welt, podle Niny Scheer by omezení nedělních jízd automobily nikomu neuškodilo, mohlo by to snížit spotřebu a v konečném důsledku ulevit trhu s palivy. Což by teoreticky třeba vedlo i ke snížení cen. Kromě toho německá strana zelených také navrhuje, aby každý spotřebitel přispěl ke snížení spotřeby energií třeba jen nepatrným snížením teploty vytápění.

Nejprve ruská ropa z výprodeje, potom konec. Shell zavře ruské čerpací stanice a ukončí všechny aktivity na ruském trhu
Přečtěte si také:

Nejprve ruská ropa z výprodeje, potom konec. Shell zavře ruské čerpací stanice a ukončí všechny aktivity na ruském trhu

Německé „neděle bez automobilů“ jsou zatím jen nápadem, který ale není nijak nový. Stejné opatření bylo v Německu zavedeno na podzim roku 1973, kdy svět zasáhl takzvaný ropný šok. Po čtyři podzimní neděle byl provoz automobilů omezen všude, a to včetně dálnic.

Dny bez aut pořádají zájmová sdružení také v České republice. Během těchto akcí jsou uzavírány vybrané ulice, na silnice se vystaví židle a stánky. Veškeré potřebné vybavení se obvykle doveze na místo určení samozřejmě automobilem. V dnešním světě si lze jen těžko představit, že by takový den bez aut probíhal plošně. Na druhou stranu, jak dokazuje ruská invaze na Ukrajinu, dnes je vlastně možné úplně vše. Třeba se tak minimálně v Německu opravdu vrátí do roku 1973.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?