Už jste ochutnali med od Rolls-Royce? Je z úlů pojmenovaných podle aut

28.04.2020
přidejte názor
  • Britská automobilka Rolls-Royce chová na svém pozemku čtvrt milionu včel

  • Letošní produkce by měla být rekordní, předpovídá

  • U továrny v Goodwoodu je celkem šest úlů, jmenují se podle modelů aut i slavné sošky

Phantom, Wraith, Ghost, Dawn, Cullinan a Spirit of Ecstasy - to jsou jména šesti úlů na pozemku automobilky Rolls-Royce v britském Goodwoodu. Firma v nich už tři roky chová zhruba čtvrt milionu včel. Letos by měly přinést rekordní množství medu. Včelstvo je totiž ve velmi dobré formě.

Automobilka nespecifikovala, jakou úrodu včely přinesly minulý rok, je ale jisté, že v běžném obchodě na med značky Rolls-Royce v luxusních sklenicích nenarazíte. Firma si nechává veškerou úrodu pro sebe a med servíruje jen zákazníkům, kteří si do Goodwoodu přijedou nakonfigurovat své auto. Ochutnat možná dostanou i novináři a určitě se objeví také u čaje šéfa Torstena Müllera-Ötvöse.

Dvě auta měsíčně: Rolls-Royce má u nás úspěch. Češi rádi utrácí za speciality
Přečtěte si také:

Dvě auta měsíčně: Rolls-Royce má u nás úspěch. Češi rádi utrácí za speciality

Ačkoliv se zájem automobilky o med může zdát až bizarní, Rolls-Royce není jedinou značkou na světě, která se do včelaření pustila. Třeba dlouhodobý rival Bentley loni postavil ve své centrále v Crewe dva obří úly pro 120 tisíc včel. Očekává produkci zhruba 50 sklenic ročně. Asi 80 tisíc včel pak má Ford ve své americké továrně v Derbornu.

Narůstající obliba včelaření u automobilek je zřejmě způsobena tím, že je tento hmyz vnímán jako indikátor kvality životního prostředí. Mít dobrý med, který vznikl hned vedle továrny, je tak dobrým ukazatelem toho, že to výrobce myslí s ekologií vážně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?