Tříválec v ostrém hatchbacku? Nová Fiesta ST ukazuje, že to funguje. A krásně (první dojmy)

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Ford Fiesta ST třetí generace má pod kapotou tříválcový motor

  • Jednotka 1,5 l je naladěna na 147 kW a 290 Nm

  • Oproti předchozí generaci jsou dalšími technickými novinkami Fiesty ST přepínatelné jízdní režimy, stavitelné tlumiče pérování, patentované zadní pružiny

  • Na přání lze pořídit i samosvorný diferenciál Quaife

  • Nejnovější Fiesta ST kombinuje kultivovaný projev s velmi agilním chováním v zatáčkách

  • Poprvé je na výběr mezi třídveřovou a pětidveřovou karoserií

Ke tříválcům dnes už nepanuje mezi zákazníky taková nedůvěra jako ještě před několika lety, ale tříválec v ostrém hatchbacku? Není náhoda, že s takovým autem přichází právě Ford. Byl to on, kdo před lety odvážně uvedl na trh Focus s přeplňovaným tříválcem 1.0 EcoBoost, který do značné míry prorazil cestu této koncepci i jiným značkám. A kdo předvedl, že i tak malý motůrek v relativně velkém autě může hezky jezdit a netrpět vážnými závadami ani jako ojetina. Tříválec v nové Fiestě ST 2018 ale není „litr“. Každý z jeho válců má objem jednoho velkého piva, stejně jako třeba tříválec BMW.

cof V červeném odstínu Race září nová Fiesta ST i v deštivém dni, design je však střízlivější a dospělejší než u předchozího modelu. Ten působil až příliš „mladickým“ dojmem

Nejnovější generace malého ostrého Fordu ale přiváží i další novinky. Z posledního Focusu RS si půjčuje přepínatelné jízdní režimy a dokonce i funkci Launch Control. Má samosvorný diferenciál Quaife jako Focus RS první generace. A také patentované zadní pružiny se speciálním vinutím. Ford o nich tvrdí, že usměrňují síly působící na podvozek a zlepšují tak chování v zatáčkách. Uvidíme.

Nebo možná neuvidíme. Našich několik hodin vyčleněných na seznámení s Fiestou ST v kopcích nad Azurovým pobřežím bylo poznamenáno silným a vytrvalým deštěm. Takové počasí sice prozradí o chování auta hodně, ale přece jen je velmi vzdálené podmínkám, v nichž může jakýkoliv sportovní hatchback předvést to nejlepší, co v něm je.

Performance_Blue_ST_126 1 Ford jako jeden z mála nabízí funkci Launch Control i u sportovních modelů s manuálními převodovkami
Race_Red_ST_119 1 Vedle tří jízdních režimů (Normal, Sport, Track) jsou tu i tři režimy ESC: normální, sportovní, vypnuto

V porovnání s předchozí generací je Ford Fiesta ST 2018 vizuálně daleko uměřenější. Podle designérů je to záměr. „Boyracer look“ byl možná atraktivní pro mladé muže, ale zbytečně zužoval okruh potenciálních zájemců. Dospělejšího vzhledu dosáhli návrháři stejnou cestou jako u ostatních verzí nové Fiesty: čistšími plochami, sofistikovanější hrou světla a stínu a také horizontálními zadními lampami, které zdůrazňují šířku auta. Výsledek ale pořád působí dost asertivně, zejména v červené Race. Všechny verze nové Fiesty mají odlišný design předních partií a také model ST dostal vlastní tvář se šestiúhelníkovým vzorem mřížky a spodní částí nárazníku stylizovanou do podoby splitteru.

Doporučujeme: Focus RS vs. Mustang V8 GT: Otázka za milion

_DSC0074-2

V plně vybavených autech vyčleněných pro novinářskou prezentaci v Nice nás po otevření dveří čekala sportovní sedadla Recaro. Nejsou tak přehnaně úzká jako v předchozí Fiestě ST, ale boční vedení mají pořád víc než dobré. Palubní desku s „vystrčeným“ osmipalcovým displejem infotainmentu Sync 3 známe už z normální Fiesty.

Performance_Blue_ST_102 1 Modifikace interiéru jsou veskrze předvídatelné: sportovně tvarovaný volant, kovové kryty pedálů, dekory karbonového vzhledu a sedadla Recaro

Tříválec 1.5 EcoBoost dostal proměnné časování a sběrné potrubí odlité do hlavy válců po vzoru menšího litru, ale blok je hliníkový a součástí výfukové soustavy je už i filtr pevných částic. Při běhu na volnoběh a malém zatížení nezapře jednotka tříválcový rytmus, zní ale harmonicky a překvapivě kultivovaně. Teprve když stiskem tlačítka přepnete jízdní režim z výchozího Normal na Sport, otevře se ve výfuku elektronicky řízená klapka. Hlas motoru se změní na hutnější, silnější a překvapivě málo „tříválcový“. Inženýři zapracovali i na decentních zvukových efektech při řazení. V závislosti na jízdním režimu se mění také mapování plynu, citlivost stabilizačního systému a nastavení tlumičů pérování Tenneco.

Fiesta Active – něco jako crossover style=soft box_color=#000000

oznor

Ve Francii jsme se poprvé svezli také další novou variantou nové Fiesty. Jmenuje se Fiesta Active a podle Fordu má v nabídce plnit roli jakéhosi malého crossoveru. Plastové ochranné prvky a specifický design přídě, který vidíte na fotkách, nejsou jedinými rozdíly. Fiesta Active dostal rovněž o 18 mm vyšší světlost a nové tlumiče s hydraulickými dorazy, které mají zaručovat komfort při přejezdu velkých nerovností. Opravdu to funguje, jak jsme zjistili při hledání místa k fotografování mimo asfalt. Pro zákazníky ale bude daleko významnější vysoký komfort odpružení při jízdě po normálních silnicích. Samozřejmě teprve uvidíme, jak si Fiesta Active poradí s českým specifikem tisíců malých nerovností, tvořených hranami záplat. Na českém trhu je Fiesta Active k mání pouze s motorem 1.0 EcoBoost o výkonu 74 nebo 92 kW. Ceny začínají na akčních 377 990 Kč.

Navzdory poměrně vysokému výkonu 147 kW (200 k) netrpí motor výraznějším turboefektem, zcela civilizovaně se sbírá od nějakých patnácti set otáček a k červenému poli se vytáčí s překvapující volností. To se hodí, když potřebujete „potáhnout“ zbývající kousek rovinky před zatáčkou bez zbytečného řazení nahoru a vzápětí zase dolů, ale z hlediska dynamiky je to zbytečné. Průběh momentové křivky nedává důvod točit motor dál než k nějakým pěti tisícům. Řazení je po fordovsku tužší, příjemně mechanické. Trojka pobere i úzké vracečky, pokud jste líní, a sahá k nějakým 130 km/h, čtyřka se do měkkého omezovače opře zhruba ve sto osmdesáti. Fiesta ST dostala i indikátor řazení ve formě oranžového loga ST, které se rozbliká v přístrojovém štítu chvíli před zásahem omezovače. Umístění vlevo dole je však alespoň pro moje oči nešťastné, při běžné sportovní jízdě a pohledu daleko dopředu jsem blikající kontrolku periferním viděním nevnímal.

sdr Torsen mezi předními koly se nechová záludně ani v ostrých zatáčkách s promočeným asfaltem. Jeho efekt je vlastně docela nenápadný

Co jsem zato na klikatých a promáčených silničkách vnímal víc než intenzivně, byl aspekt, ve kterém Ford stále patří k premiantům. Jízdní vlastnosti. Stejně jako předchozí Fiesta ST má i model 2018 osu stáčení okolo svislé osy umístěnou někde do úrovně řadicí páky, takže při nájezdu do zatáčky se pocitově „stáčí pod zadkem“ způsobem docela nepodobným většině předokolek. Při odstavení plynu v takové situaci okamžitě odstaví záď ze stopy, ale skrz volant a sedačku všechno signalizuje takovým způsobem, že zareagujete zcela intuitivně a vlastně se ani neleknete, ani když se to stane nečekaně na mokré silnici. To platí po přepnutí stabilizace do benevolentnějšího režimu ESC Sport. Ve výchozím nastavení se žádné nepředloženosti nekonají. ESC lze i zcela vypnout, ale důvod k tomu není. Intervence ve sportovním módu jsou šetrné a užitečné.

Jízdní vytříbenost Fiesty ST se ale neprojevuje pouze v handlingu. Uvidíme, jak na našich silnicích, ale ve Francii se zdálo, že odpružení s těmi speciálními zadními pružinami a tlumiči Tenneco předvádí vzácnou kombinaci účinného tlumení „low speed“ pohybů (terénní vlny, podélné a příčné náklony), odfiltrovávání „high speed“ frekvencí (nerovnosti povrchu) a schopnosti vzbudit v řidiči pocit kontaktu s vozovkou bez pocitu diskomfortu. A samosvorný diferenciál pracuje s nenápadnou účinností. Po děsivém tahání za volant jako v prvním Focusu RS zde není ani stopy. Pouze nápadně silná trakce při prudkých výjezdech z promáčených ostrých zatáček prozrazuje, že torsen efektivně přesměrovává porci hnací síly na zatížené vnější kolo.

Doporučujeme test Fordu Fiesta 1.0 EcoBoost ST-Line: Proč měnit něco, co funguje?

Ford Fiesta

Vzhledem k opravdu nepříznivým podmínkám berte tyto úvodní postřehy z prvních jízd ve Francii s rezervou, ale nakolik z nich lze soudit, nejnovější Fiesta ST nabídne jedno z nejlepších sportovních svezení mezi malými hatchbacky spolu s příjemnou porcí každodenní kultivovanosti.

Negativa? Zahnutý pravý stěrač vypadá, jako by ho v továrně namontovali příliš dlouhý a pak ho ohnuli, aby se vešel. S deklarovanou snahou o sofistikovanost a prémiové zaměření Fiesty nejde tenhle ošklivý detail příliš dohromady. A vnitřní šířka prozrazuje, že nová generace Fiesty je konstrukčně spíše velkým faceliftem té předchozí, při řazení jsme si s kolegou nejednou něžně pohladili koleno. A hodilo by se samostatné tlačítko na přepínání tlumičů pérování.

Race_Red_ST_118 Race_Red_ST_116 Performance_Blue_ST_036 1 Performance_Blue_ST_065 1

Nová Fiesta ST se na českém trhu objeví začátkem léta, prodejci Fordu nicméně přijímají objednávky už dnes. Třídveřový model stojí 522 900 Kč, za praktičtější pětidveřový dáte o patnáct tisíc víc. Kompletní ceník si můžete stáhnout zde:

Ford Fiesta ST 2018 – ceník ke stažení

A podrobnější informace o technice a výbavě nejnovější Fiesty ST najdete v oficiálním press kitu:

Otevřít tiskovou zprávu

Technické údaje Ford Fiesta ST
MOTOR
Konstrukce: Přeplňovaný zážehový řadový tříválec, Ti-VCT, uložený vpředu napříč
Plnění: přeplňování turbodmychadlem Continental RAAX s nízkou setrvačností
Zdvihový objem válců (cm3): 1497
Vrtání x zdvih (mm): 84,0 x 90,0
Kompresní poměr: 9,7:1
Ventilový rozvod: DOHC, 4 ventily na válec
Nejvyšší výkon (kW/min-1) 147/6000
Nejvyšší točivý moment (N.m/min-1): 290/1600-4000
Převodovka: šestistupňová manuální
Poháněná kola: přední, samosvorný diferenciál typu torsen
JÍZDNÍ VÝKONY
Akcelerace 0-100 km/h (s): 6,5
Nejvyšší rychlost (km/h): 232
Spotřeba paliva město/mimo město/kombinovaná (l/100 km) 7,6/5,1/6,0
ROZMĚRY A HMOTNOSTI
Délka (mm): 4068
Šířka (mm): 1735
Výška (mm): 1469
Rozvor náprav (mm): 2493
Provozní hmotnost (kg): 1262
Nejvyšší přípustná hmotnost (kg): 1635
Objem zavazadlového prostoru (l): 311-1093
Objem palivové nádrže (l): 42
PODVOZEK A PNEUMATIKY
Podvozek vpředu: vzpěry MacPherson, dvouplášťové tlumiče pérování Tenneco RC1, zkrutný stabilizátor 22,5 mm
Podvozek vzadu: vlečená náprava s torzně deformovatelným příčným členem, speciální pružiny, jednoplášťové tlumiče pérování Tenneco RC1
Řízení: hřebenové s elektromechanickým posilovačem, převod 12,0:1
Brzdy vpředu: kotoučové s vnitřním chlazením, 278 x 23 mm
Brzdy vzadu: kotoučové, 253 x 12 mm
Standardní rozměr pneumatik vpředu: 205/45 R17
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?