Tradiční londýnská taxi dostanou elektrický pohon. Premiéra proběhne v Goodwoodu

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Legendární londýnské taxi přichází v elektrickém provedení 

  • Společnost London Taxi Company vůz představí v Goodwoodu 

  • Londýnské taxi se vyrábí od roku 1959

V automobilovém světě existuje mnoho různých ikon. Jednou z těch nesportovních je bezesporu londýnské taxi, které se vůbec poprvé objevilo v roce 1959 a vyrábí se dodnes. Vzhled vozu přitom zůstává téměř stejný. Aktuální produkt společnosti London Taxi Company vlastněné automobilkou Geely ovšem používá dieselový motor. A ten (jak známo) dnes už není moc žádaný. Proto již brzy vyrazí do ulic Londýna a některých jiných měst čistě elektrické provedení.

Doporučujeme: Porsche Cayenne S Diesel je opravdová lokomotiva. Odtáhne i Airbus A380

Společnost London Taxi Company představí nové, čistě elektrické provedení už o nadcházejícím víkendu na festivalu rychlosti v Goodwoodu. Elektrická taxi zde nebudou pouze vystavená, ale jedno se projede také po známé trati. Bude to vůbec poprvé, co zde pojede taxi.

Přesné parametry elektrického pohonu prozatím zůstávají tajemstvím. Tisková zpráva pouze zmiňuje snahu o maximální odlehčení tak, aby se co nejvíce prodloužil dojezd. Elektrické londýnské taxi od společnosti LTC se začne prodávat ještě letos. Vůz se bude vyrábět v nové továrně v Ansty těsně vedle Coventry.

Doporučujeme: Jak se vyvíjí podíl dieselů v Evropě? Od roku 2011 pomalu klesá

Elektrické taxi nepřichází náhodou. Londýn nejprve důkladně zvýhodňoval vznětová auta, aby pak zjistil, že to vážně nebyl dobrý nápad. Od prvního ledna příštího roku proto musí být všechna nově registrovaná taxi elektrická, nebo to musí být alespoň benzinový hybrid schopný ujet v čistě elektrickém režimu 50 kilometrů. Dotace jsou samozřejmostí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?