Test Mercedes-Benz S 400 d 4Matic: Stále na špici

1 nový názor
Autor: Redakce

+

  • Naftový šestiválec, který nemá daleko k dokonalosti 
  • Příznivá spotřeba
  • Absolutně tichý interiér 
  • Překvapivě jisté jízdní vlastnosti při ostré okreskové jízdě...
  • ...a zároveň nadprůměrně komfortní podvozek
  • Skvělé adaptivní diodové světlomety 

  • Zpracování interiéru by mělo být lepší 
  • Některé asistenční systémy ještě potřebují doladit 
  • Vypadá až příliš stejně jako levnější třídy C a E

Jak ten čas letí... Člověk má tendenci o některých autech pořád mluvit jako o nové generaci, ale pak se ukáže, že ona nová generace už je na trhu spoustu let a vlastně už vůbec není nová. Přesně takový případem je Mercedes-Benz třídy S W222. Minulý rok to byly už čtyři roky od momentu, kdy se tato „novinka“ začala prodávat. A protože obehrané klišé říká, že konkurence nikdy nespí, tím spíš v kategorii nejluxusnějších sedanů, byl nejvyšší čas na facelift. Modernizované esko přijelo na český trh loni v srpnu a postupem času si našlo cestu také do naší redakce.

Doporučujeme: Test Mercedes-AMG GT R

Tuto modernizaci bychom mohli snadno přeskočit s tím, že jde jen o kosmetické změny, jenže to je pouze částečná pravda, která platí výhradně o vnějším designu. Ten zůstal v podstatě stejný, pokud nebudeme počítat trochu upravenou přední část, jinak tvarovaná kola nebo nová světla s trojicí diodových linek. Možná je škoda, že se Mercedes nepustil do úprav vzhledu trochu razantněji, protože na pohled je až příliš shodný s tím, co známe od třídy E a C. Zákazníkům se ale podle všeho líbí, takže asi nebyl důvod něco měnit.

Výborný interiér s jednou výhradou

Podobně je na tom také interiér, i když zde už najdeme novinek více. Na první pohled zaujme jiný volant, který už nemá design „šklebícího se klauna“. Na volant se zároveň přestěhovalo ovládání tempomatu a po vzoru třídy E jsou zde dvě dotykové plošky. Tou pravou můžete ovládat uprostřed umístěný displej, tou levou se pohybujete na displeji, který nahrazuje přístrojový štít.

Mercedes-Benz S400-52 Modernizace vzhled moc nezměnila, takže třída S pořád vypadá jako větší třída E. Nové provedení prozradí tři linky denního svícení ve světlech
Mercedes-Benz S400-46 Třída S je plná zajímavých detailů, jako je třeba kamera, která je vidět pouze v případě potřeby. Díky tomu zůstane déle čistá

Velkou chválou Mercedesu budiž fakt, že i přes přítomnost těchto novinek, navíc doplněných o výborné české hlasové ovládání, v autě zůstal klasický otočný ovladač umístěný na středovém tunelu mezi sedadly tak, jako tomu bylo dříve. Opět jsme se přesvědčili, že zejména při jízdě je tahle věc daleko praktičtější než všechny ty vysoce efektní tabletové dotykové středové panely, jaké používá třeba Audi A8.

Design samotný se ale opět víceméně nezměnil. Ne každému patrně budou vyhovovat uhlazené tvary, nicméně já se rozhodně řadím mezi ty, kteří by si snadno, rychle a rádi zvykli. Světlé barvy se k těmto tvarům výborně hodí, protože celé je to pak takové uklidňující. Naproti tomu krémové koberečky nejsou zrovna příkladem dokonalé praktičnosti. Ale to je věc pouze dané specifikace.

Mercedes-Benz S400-30 Uhlazené tvary nemusí každému vyhovovat, jinak je ale interiér třídy S neobyčejně příjemné místo k pobytu. Nový volant vypadá mnohem lépe než dříve a uvnitř panuje dokonalé ticho

U interiéru bychom mohli zmínit mnoho krásných detailů, možnost odemykat automobil mobilním telefonem, nekonečně příjemné masáže (i to se dá ovládat hlasem), možnost ze zadního sedadla posouvat sedačku spolujezdce a tak dále. Ale to by bylo pouze nošení dříví do lesa. Třída S W222 vždy byla technologiemi doslova našlapaná. Proto by se dala kabina tohoto modelu stručně ohodnotit jako dokonalé místo k životu. Jenže je tu jedna výtka.

Doporučujeme: Test BMW 750Ld xDrive – Šestiválcový diesel na čtvrtou

Zpracování by mohlo být lepší. Respektive by vzhledem k dané ceně mělo lepší. V době testu měl náš konkrétní exemplář najeto zhruba šestnáct tisíc kilometrů a svou jízdu doprovázel povrzávající sedačkou řidiče. Věřte tomu, že vás jakýkoliv pazvuk v interiéru bude speciálně u tohoto auta neuvěřitelně štvát. Proč? Protože inženýrům se podařilo neskutečně potlačit veškeré hluky plynoucí z jízdy. Pokud pojedete 130 km/h, neuslyšíte ani pneumatiky, ani motor, ani proudění větru. V rychlosti 200 km/h samozřejmě už aerodynamika slyšet je, pořád ale jen v minimální míře. Když vám v tomto dokonale odhlučněném prostředí něco zaskřípe, naježí se vám vlasy na hlavě. Naštěstí si můžete pustit Hot Relaxing Massage, takže vás zlost rychle přejde.

Výborný diesel OM656

Loňská modernizace ale nepřinesla jen zmíněné kosmetické úpravy, byla daleko rozsáhlejší. Zejména v místech, která na první pohled vidět nejsou. Automobilka nasadila zcela nové motory, což v praxi znamená pro Mercedes návrat k řadové koncepci. Důvodů je hned několik. Od nižších výrobních nákladů kvůli možnosti sdílení techniky s novými čtyřválci OM654, až po konstrukci ponechávající kolem motoru více místa. Díky tomu se do motorového prostoru lépe vejde další příslušenství. Jak pro čištění výfukových plynů, tak pro zvýšení výkonu motoru.

Mercedes-Benz S400-34 Hlavní příspěvek loňského faceliftu se nachází pod kapotou. Nový řadový šestiválec 400 d je nejvýkonnějším dieselem od Mercedesu
Mercedes-Benz S400-43 Jak je tomu v dnešní době bohužel zvykem, i třída S za více než tři miliony korun nahrazuje výfuk plastovými dekory

Testované provedení 400 d využívá šest válců, objem 2,9 litru a dvě turbodmychadla, kdy to menší pracuje s variabilní geometrií lopatek. Jinak blok motoru i jeho hlava jsou vyrobeny z hliníkové slitiny (kvůli snížení hmotnosti), písty jsou ocelové a stěny válců dostaly kvůli snížení tření vrstvu Nanoslide, což je mimochodem technologie převzatá z F1. Vstřikování paliva pracuje s tlakem 2500 bar, čímž kromě jiného dochází také ke snížení hluku motoru a nechybí ani variabilní zdvih výfukových ventilů. Celkově se bavíme o velmi moderní jednotce slibující pohádkové dovednosti. Řečí čísel to je 250 kW (340 koní), 700 Nm, kombinovaná spotřeba 5,6 l/100 km a schopnost zrychlit v případě testované čtyřkolky z nuly na 100 km/h za 5,2 s. Na dvoutunový a více než pět metrů dlouhý sedan jde o moc krásné hodnoty. Jaká je praxe?

V níže přiložené tabulce si můžete prohlédnout to, jak je třída S 400 d s pohonem všech kol doopravdy rychlá a jak si vede ve srovnání konkurenty, kteří se nám také dostali do rukou. Za udávaným zrychlením z nuly na 100 km/h jsme v průěmru dvou  zaostali o necelých 0,7 s, ale přesto nelze považovat nejvýkonnější diesel od Mercedesu za pomalý.

Akcelerace Mercedes-Benz S 400 d 4Matic Audi A8 50 TDI Lexus LS 500h
0-50 km/h (s) 2,17 2,07 2,41
0-100 km/h (s) 5,88 6,45 6,35
0-130 km/h (s) 9,40 10,35 9,80
0-150 km/h (s) 12,47 13,98 12,78
0-170 km/h (s) 16,22 18,23 16,82
30-50 km/h (s) 0,96 1,01 0,95
50-70 km/h (s) 1,20 1,35 1,21
80-120 km/h (s) 4,01 4,34 4,18
130-150 km/h (s) 3,07 3,64 2,98

V grafu zobrazujícím nejlepší pokusy testované trojice ještě lépe uvidíte, že je Mercedes-Benz S 400 d nejrychlejší, oba vybraní soupeři ovšem nedisponují tak vysokým výkonem (Lexus LS 500h - 220 kW/300 k, Audi A8 50 TDI - 210 kW/286 k). Pro zajímavost, BMW 750Ld xDrive zvládlo během měření akceleraci z nuly na 100 km/h za 4,68 s.

Mercedes-Benz S400d vs audi a8 vs lexus Akcelerace nového dieselového šestiválce v kombinaci s třídou S (červená křivka) rozhodně není žádnou ostudou. V praxi je tento vůz rychlejší jak Audi A8 50 TDI (modrá), tak Lexus LS 500h (zelená). Oba vybraní soupeři ale nemají tak výkonný motor

Způsob, jakým nový naftový šestiválec pracuje, je doslova báječný a k charakteru třídy S se skvěle hodí. Rozhodně to není sportovní diesel ve stylu osmiválce z Audi SQ7 nebo čtyřikrát přeplňovaného šestiválce z BMW 750d. Tahle jednotka je ztělesněná tichá síla. Neprojevuje se prakticky nijak, jenom vám sametově hladce servíruje silný zátah prakticky v jakýchkoliv otáčkách.

Stvořený pro dálnice, překvapivý na okreskách 

Kombinace vysoké míry pohodlí, tichého interiéru a výkonného motoru (plus armády asistenčních systémů, o kterých ještě bude řeč) předurčuje třídu S ke zdolávání delších tras. V praxi je to parádní disciplína tohoto modelu. Pokud se držíte u nás platných limitů, převodovka příliš často nepustí motor přes 1500 ot./min. Při 130 km/h točí šestiválec na devítku dokonce jen 1400 ot./min. Když zrychlíte, mnoho se toho nezmění. Hodnota 200 km/h znamená otáčky 2200 ot./min (opět na devítku), stále nadprůměrné ticho a zcela samozřejmé chování auta samotného. Pouze okolí kolem vás jaksi ubíhá rychleji.

Mercedes-Benz S400-3 Vzduchový podvozek, příkladné odhlučnění, sametový chod naftového šestiválce, vysoký výkon, rozumná spotřeba a spousta asistentů. Cestovat s tímhle autem je přímo návykové

Pokud přidáte, převodovka vytočí motor zhruba na 3500 ot./min a auto začne velmi příjemně a hlavně zcela samozřejmě akcelerovat. Dlouhé cestování ve třídě S má zkrátka své kouzlo. Musím říci, že právě tohle kouzlo jsem u před časem testovaného Lexusu LS 500h (ten chce být z nějakého naprosto záhadného důvodu hrozně sportovní) ani u Audi A8 50 TDI (nezlobte se na mne, ale Audi působí oproti třídě S poněkud obyčejně) postrádal.

Doporučujeme: Test Mercedes-AMG E 43 4Matic — Na půl cesty k vrcholu

Jenže třída S ve verzi 400 d má i docela skrytý potenciál. Když ji vezmete na klikaté okresky adekvátní šířky, budete se asi divit. Ostrá jízda nečiní tomuto pětimetrovému sedanu nejmenší problém. Žádná přehnaná nedotáčivost se nekoná, vše funguje přesně tak, jak má. Kromě jiného je to zásluha pohonu všech kol pracujícího s poměrem 45/55 ve prospěch zadní nápravy, vzduchového podvozku a výborně fungující převodovky. Samozřejmostí je možnost volby jízdních režimů (Individual, Sport, Eco, Comfort) a manuální řazení pod volantem. Něco mi ale říká, že nejčastějším režimem bude Comfort, kdy se vůz jen mírně pohupuje a s návykovým nadhledem překonává veškeré nerovnosti a převodovka v režimu D.

Mercedes-Benz S400-9 Pro sportovní jízdu je řízení až moc lehké a nekomunikativní, ale to je u tohoto kočáru jedno. Každopádně rychlé zatáčky ho nerozhodí
Mercedes-Benz S400-6 Ostré nerovnosti se v malé míře do interiéru občas dostanou, jinak ale Airmatic pohltí vše. Je to prostě auto s charakterem létajícího koberce

Spotřeba se při rychlé jízdě pohybovala kolem 11 l/100 km. Já vím, je to zhruba dvojnásobek oproti udávanému průměru, ale víte jak, zapomenout na platné limity je v tomhle autě tak snadné... Když splynete s okolním provozem, dostanete se klidně pod osmilitrovou hranici. Celkově se nový dieselový motor ukázal ve výborném světle. Je kultivovaný, tichý, velice výkonný a úsporný. Právě kvůli takovým motorům doufám, že tato koncepce ještě neřekla své poslední slovo.

Jezdí sám a vy si na to zvyknete 

Dobře si vzpomínám na prezentaci současné Octavie a na to, jak jsme zkoušeli asistent pro jízdu v pruzích zapnutý v režimu, který se snaží udržet auto uprostřed pruhu, takže zasahuje do řízení téměř pořád. Tehdy jsme se s mnoha kolegy shodli na tom, že je to hrozně otravné, protože nás to nechce nechat v klidu řídit. Ano, byl to obrovský omyl. Od představení aktuální Octavie už uplynulo mnoho let, vývoj postoupil kupředu a já poněkud změnil názor. Dnes auta typu Mercedesu-Benz třídy S bez přehánění jezdí téměř sama a na dlouhých trasách je to neocenitelná pomoc.

Mercedes-Benz S400-22 Mercedes-Benz S400-21 Mercedes-Benz S400-24 Mercedes-Benz S400-23

Také tato oblast se stala předmětem úprav provedených v rámci loňské modernizace. Vylepšeny byly kamery i radarové senzory a všechno to navíc ovládá nový software. Asistované řízení dokáže samo dokonce zpomalovat před zatáčkami a to jediné, co se od řidiče žádá, je mít ruce odložené na volantu. V těchto chvílích se stanete pouze operátory kontrolujícími, zda všechno probíhá tak, jak má. Esko zvládne samostatné řízení do rychlosti až 210 km/h. Pokud sundáte ruce z volantu a nebudete reagovat na upozornění, auto vám po čase zobrazí hlášku „příprava na nouzové zastavení“ a pak kontrolovaně zastaví. Když dojde k zastavení kvůli koloně, vůz se zase sám rozjede, pokud nebude stát déle než 30 sekund.

Doporučujeme: 1000 km s Jaguarem XJR575 — Nürburgring, Race Taxi a expresní dálniční let

Obecně platí, že tyto asistenční systémy fungují u Mercedesu velmi dobře a můžete se na ně spolehnout. Garantuji vám, že pokud dostanete nějaký takový vůz do rukou na delší dobu, hodně rychle si na možnost nevěnovat stoprocentní pozornost řízení ve chvílích, kdy plujete po dálnici nebo se ploužíte v koloně, zvyknete. Ani třída S ale není bezchybná. Ve svém ohromném seznamu různých pomocníků je i možnost automatické úpravy rychlosti podle dopravních značek, jenže tu jsem velmi rychle vypnul. Vůz je totiž schopný začít brzdit na dálnici ze 130 km/h třeba na 50 km/h, protože někde v okolí zahlédl značku omezující rychlost na tuto hodnotu.

Závěr 

Tahle drobnost mi ale dojem z Mercedesu-Benz S 400 d 4Matic nezkazila. Je to kočár se vším všudy. Pravda, BMW řady 7 je velmi těžký soupeř a ani nové Audi A8 nelze nepovažovat za těžkou váhu, jenže po tomto testu musím říci, že třída S asi opravdu pořád je nejlepším autem daného segmentu. A nový řadový šestiválec na tom má poměrně zásadní podíl.


Cena testovaného vozu: 2 601 500 Kč
Cena včetně příplatkové výbavy: 3 776 319 Kč
Technické údaje Mercedes-Benz S 400 d 4Matic
MOTOR
Konstrukce: celohliníkový řadový vznětový šestiválec OM656, uložený vpředu podélně
Plnění: přeplňování dvěma výfukovými turbodmychadly
Zdvihový objem válců (cm3): 2925
Vrtání x zdvih (mm): 82 x 92,4
Kompresní poměr: 15,5 : 1
Ventilový rozvod: DOHC, 4 ventily na válec
Nejvyšší výkon (kW/min-1) 250 / 3600 - 4400
Nejvyšší točivý moment (N.m/min-1): 700 / 1200 - 3200
Převodovka: devítistupňová automatická
Poháněná kola: všechna čtyři
JÍZDNÍ VÝKONY
Akcelerace 0-100 km/h (s): 5,2
Nejvyšší rychlost (km/h): 250
Spotřeba paliva město/mimo město/kombinovaná (l/100 km) 6,4/4,8/5,6
ROZMĚRY A HMOTNOSTI
Délka (mm): 5141
Šířka (mm): 1905
Výška (mm): 1495
Rozvor náprav (mm): 3035
Rozchod kol vpředu (mm): 1630
Rozchod kol vzadu (mm): 1643
Provozní hmotnost DIN (kg): 1985
Nejvyšší přípustná hmotnost (kg): 2760
Objem zavazadlového prostoru (l): 510
Objem palivové nádrže (l): 70
PODVOZEK A PNEUMATIKY
Podvozek vpředu: víceprvkové zavěšení, vzduchové pružiny
Podvozek vzadu: víceprvkové zavěšení, vzduchové pružiny
Řízení: hřebenové s elektromechanickým posilovačem
Brzdy vpředu: ventilované kotouče
Brzdy vzadu: ventilované kotouče
Standardní rozměr pneumatik vpředu: 275/40 R19
Standardní rozměr pneumatik vzadu: 275/40 R19

[su_hello-bank-calculator]

Mirek (neregistrovaný)
Měl jsem čest s tímto autem nějakou dobu jezdit, sice 250d ale i tak 190kw 6-ti válce stálo za to. Osobně už jsem v životě seděl v různých autech, ale toto je prostě jiná liga. Přesně jak zde auto píše zde se rychle zapomíná na soustředění. (jednou se nám i stalo že auto při popojíždění v koloně samou nouzově zabrzdilo, pravda v daný okamžik jsem zrovna dal oči dolu a koukl na waze (i když v duchu jsem si řikal že bych zastavil i sam) ale přitažení pásů všech 4 členů posádky byl dobrý šok :D) A o vnímání rychlosti je také opravdu jinde, narovinu 160 km/h v tomto autě se pocitově rovná 80 km/h třeba octavii z roku 2005
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?