Tesla Model Y je připravované menší elektrické SUV za milion a půl

14.03.2017
přidejte názor
Autor: Redakce
  • Tesla připravuje další model, bude to SUV

  • Celkem bude mít Tesla v nabídce čtyři modely

  • Techniku si nové SUV vypůjčí od menšího Modelu 3

Ačkoli se o elektrickém kompaktním modelu Tesla Model 3 mluví už dlouho a čas od času se podaří vyfotit testovací prototyp, na sériovou výrobu se ještě čeká. Údajně má začít letos v červenci. Stejnou techniku a platformu ale dostane ještě jeden model. Tesla na bázi Modelu 3 připravuje kompaktní elektrické SUV pojmenované jako Model Y. Informuje o tom britský Autocar.

V kategorii crossoverů a SUV se ročně na americkém trhu prodá okolo sedmi milionů aut, což představuje velikou příležitost. Tesla se ale nyní soustředí na dokončení vývoje Modelu 3 a jeho uvedení do prodeje. Zákazníci jsou už netrpěliví. Předsériový koncept elektrického SUV tak uvidíme nejdříve příští rok.

Doporučujeme: Smrtelné nehody Tesly připomněly, že její „Autopilot“ vážně není autopilot

Tesla Model Y dostane (za příplatek) už ve výrobě osm kamer a dvanáct ultrazvukových senzorů pro snímání svého okolí, takže bude rovnou připravena k aktivaci částečně autonomního řízení. Novinkou má být výrazně výkonnější superpočítač, který je údajně až 40krát rychlejší než jsou ty aktuální.

Příplatek za „přípravu pro autonomní řízení“ bude kolem 10 000 dolarů, tedy asi čtvrt milionu korun. Zajímavé ale je, že aktuální legislativa v některých státech plně samočinnou jízdu neumožňuje.

Dalším problémem bude dojezd. Kompaktní rozměry modelu nedovolí zástavbu velkých akumulátorů, počítá se proto s kapacitou maximálně okolo 60 kWh. SUV ale bude mít horší aerodynamiku a logicky i větší nároky na spotřebu energie a to znamená menší dojezd. Tesla si přesto stanovila cíl nabídnou u každého auta dojezd alespoň 400 km na jedno nabití.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?