Tatra po 270 dnech dokončila renovaci dakarského speciálu T 815 VE 6x6 „Ostrý-II“

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Tatra T 815 VE 6x6 „Ostrý-II“ má po renovaci 

  • Vůz se našel ve Francii, Tatra ho získala v září minulého roku 

  • Renovace trvala 270 dnů 

  • Tatra T 815 VE 6x6 „Ostrý-II“ se v roce 1986 zúčastnila dakarské rally 

Tento týden proběhlo slavnostní představení zrenovované Tatry T 815 VE 6x6, která vyrazila v roce 1986 na dakarskou rally. Vůz byl uveden do původního stavu a při včerejším odhalení nechyběla ani posádka, která s ním před více než třiceti lety do Dakaru vyrazila. Renovace zabrala 270 dnů.

Doporučujeme: Galerie — Dakarská Tatra 815 z roku 1986 se vrátila do Kopřivnice

Příběh této konkrétní Tatry se začal psát v osmdesátých letech, kdy s ní v závodní úpravě vyrazila posádka Zdeněk Kahánek, Josef Kalina a Miroslav Gumulec na dakarskou rally. Stalo se tak v roce 1986. Šlo o první účast týmu Tatra v této slavné soutěži. Následně vůz skončil v majetku francouzské cestovní agentury New Gate Travel. Ta ho i nadále provozovala v severní a západní Africe.

Minulý rok byl vůz objeven. Přestože jezdil více než tři desítky let v náročných podmínkách, stále byl zachovalý a prakticky v původním stavu. Možná si vzpomenete, že loni v září Tatra oznámila výměnu tohoto historického speciálu za nový Phoenix, čímž se poměrně cenný vůz definitivně vrátil z Francie zpět do Kopřivnice.

Doporučujeme: Vejtřaska, Mates, Fňukna a další legendární náklaďáky, které jezdí dodnes

Během renovace trvající devět měsíců byly využívány originální postupy z osmdesátých let. Například nástavba ale musela být vyrobena zcela znovu. Vůz dostal také původní zbarvení.

Po včerejším slavnostním představení zrenovované závodní Tatry bude vůz vystaven v muzeu. Ovšem ne v tom stávajícím, kde už jsou kapacity vyčerpány. V přípravě je nová expozice, kde si návštěvníci budou moci prohlédnout zejména nákladní auta získaná v posledních letech, a to včetně tohoto dakarského speciálu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?