Porovnali jsme novou Škodu Octavia Combi 2.0 TDI s předchůdcem. V mnohém je lepší, ale ne ve všem

8 nových názorů
  • Škoda Octavia 2020 působí oproti té předchozí mnohem hodnotněji

  • Interiér se zvětšil jen v několika málo ohledech. Obecně lze říci, že je v Octavii IV. generace místa méně. Pořád je ho ale dostatek 

  • Oproti stejně výkonnému 2.0 TDI v třetí generaci má TDI Evo tišší a kultivovanější chod. Novinka je ale zároveň pomalejší 

  • Výborný head-up displej slaví v modelu značky Škoda premiéru 

  • Virtuální asistentka Laura se nevyhýbá ani hovorové řeči a hezky se nakonec rozloučí

  • Cenově se Octavia Combi 2.0 TDI DSG nadále nepodbízí

Jednička českého trhu s novými automobily tentokrát mezigeneračně výrazněji nevyrostla. Přináší ale spoustu nové techniky, atraktivnější vzhled a revoluční pojetí interiéru s nově koncipovanou palubní deskou. Už teď je prakticky jisté, že se i tahle Octavia bude prodávat jak housky na krámě. (Tedy až se podaří znovu nastartovat výrobu). K osvědčenému receptu totiž Škoda Octavia 2020 přidává kromě jiného spoustu sofistikovaných hraček.

Z hlediska designu v Mladé Boleslavi hodně přidali. Po všech těch nedávných řečech a polemikách, jak bude Škoda konkurentem Dacie, vyjelo z Mladé Boleslavi auto, před nímž by se mělo mít na pozoru i trojkové BMW. Alespoň po stránce vzhledu. Že jde v tomto směru o pořádný skok vpředu, to nakonec dokazuje i přímé srovnání s předchůdcem. Novinka má ostře klínovitý profil, nižší kapotu, dynamicky střiženou zádí a více se svažující střechu. Na testovaných osmnáctkách vypadá vyloženě sportovně.

V přímém srovnání naplno vynikne dynamičtější tvar karoserie, nižší kapota nebo pořádný zadní spoiler. Testovaná Octavia 2020 pocházela z předsériové výroby. Třetí generaci jsme si vypůjčili z autobazaru Auto Esa

Pokud jde o reálné rozměry, nová Octavia se mezigeneračně moc nezměnila.

Tabulka: Rozměry Škody Octavia Combi IV (2020)

[wpsm_comparison_table id="1065" class=""]

Když postavíte obě generace vedle sebe, vynikne zejména větší šířka. Současně nový model působí trochu kompaktněji. Sází totiž na větší kola a místo klasických hagusů ji již dostanete jen s plochými střešními lištami. To pro změnu prospívá aerodynamice. Stejně jako výrazný zadní spoiler.

Více místa? Ne tak docela

V minulosti jsme si zvykli na to, že každá nová generace prakticky jakéhokoliv modelu je větší než předchůdce. A současně je také prostornější. Jenže tento přístup nelze aplikovat donekonečna. Tímto stylem by i Octavia za pár dekád měla rozměry BMW X7. Při výměně třetí generace za čtvrtou se tedy žádná dramatická změna neodehrála. A protože čtvrtá generace Octavie má podle všeho robustnější konstrukci a více izolačních materiálů, uvnitř je dokonce trochu menší. Přesvědčit se o tom můžete v tabulce:

Tabulka: Porovnání velikosti interiéru třetí a čtvrté generace Škody Octavia Combi

[wpsm_comparison_table id="1187" class=""]

Za pozornost stojí několik detailů. Octavia 2020 je širší vpředu, vzadu se nic nezměnilo. Hodnoty prostoru pro hlavu berte s rezervou, protože testovaný exemplář měl střešní okno. Zástupce generace třetí ho neměl. Jistým zklamáním jsou kratší sedáky. Zejména ten vzadu. Celkově je v podélném směru ve druhé řadě místa méně. Ale pořád je ho dost na to, aby se sem pohodlně posadily dvoumetrové osoby.

https://autobible.euro.cz/skoda-octavia-iv-2020-detailni-predstaveni-fotogalerie/

Zavazadlový prostor by se měl mezigeneračně zvětšit z objemu 610 na 640 l. A realita faktických rozměrů tomu odpovídá. Novinka má kufr opravdu v mnoha směrech větší.

Tabulka: Porovnání velikosti zavazdelníku třetí a čtvrté generace Škody Octavia Combi

[wpsm_comparison_table id="1188" class=""]

Zvětšila se šířka v nejužším místě a výška pod roletku (u třetí generace jsou uváděna čísla s podlahou v horní poloze). Dříve byl ale zavazadelník trochu delší a vstupní otvor byl výrazně širší. O šest centimetrů lepší hodnota předchůdce v parametru „maximální délka nákladu“ opět ukazuje na menší podélný prostor generace nové.

Třetí generace nabídla o centimetr méně místa mezi podběhy, ale delší ložnou plochu a výrazně širší vstupní otvor
Novinka získává litry navíc zejména výškou pod roletku. Mezigeneračně se zvětšila také výška vstupního otvoru

Na bocích prostoru pro zavazadla nadále najdete čtyři masivní výklopné háčky na tašky s nákupem, z pravého boku ale zmizela vyjmutelná lampička. Mechanické odjišťování zadních opěradel páčkami je nově až za příplatek 1900 Kč. Opěradla jsou dělená opět v poměru 40:60 s malým průlezem po vyklopení zadní loketní opěrky. Škoda, že v Mladé Boleslavi nepřistoupili na stále běžnější dělení 40:20:40. Roletka se ovládá stejně jednoduše jako v minulosti. Klasická 12V zásuvka je již jen v zavazadlovém prostoru. V kabině najdete USB-C konektory a u zadních pasažérů za příplatek případně zásuvku 230 V.

Obě testované Octavie přijely ve výbavě Style. Stará generace uvnitř nepůsobí vyloženě lacině a popravdě má lepší ergonomii
I když se toho co do materiálů zas až tolik nezměnilo, působí interiér nové Octavie hodnotněji. Nově řešená ergonomie ale vyžaduje zvyk

Pokud jde o subjektivní dojmy, není co řešit. Nově zpracovaná kabina je někde úplně jinde. Působí hodnotněji, z pohledu předních cestujících je také vzdušnější. Viditelné materiály jsou kvalitnější, při bližším pohledu ale najdete stejné (nebo minimálně velmi podobné) plasty i některé shodné prvky (třeba páčky pod volantem). Zvykat si ale budete na ergonomii. Po dlouhé době totiž Škoda základní filozofii rozmístění ovládacích prvků kompletně přepracovala.

Elektronická revoluce

Po přesednutí ze třetí generace do čtvrté možná budou mnozí zpočátku trochu v šoku. Stejně jako jeho koncernoví sourozenci má totiž i Octavia 2020 mezigeneračně jiné ovládání. Zapomeňte na otočné ovladače ventilace či zapínání světel, přímé tlačítko systému start/stop nebo vnitřní cirkulace vzduchu. S tím je nadobro konec. Ale generaci odkojené smartphony a tablety se na rozdíl od starších ročníků bude toto řešení určitě líbit. A patrně si na něj také rychle zvyknou.

Velký dvouramenný volant s novým provedením tlačítek a otočných ovladačů je další z menších revolucí. Jejich prostřednictvím si můžete měnit uspořádání digitálního přístrojového štítu. Možností je víc než dost. Jen to chce si vše vyzkoušet „nasucho“ u stojícího vozu, neboť tyto věci odvádí pozornost od řízení. Chvíli také trvá, než najdete třeba i triviální nulování palubního počítače. Zkraje se ve všech těch možnostech menu a podmenu prostě ztratíte.

https://autobible.euro.cz/srovnani-skoda-octavia-combi-2020-ford-focus-hyundai-i30-renault-megane/

Z tohoto pohledu je přesednutí zpět do třetí generace hotový balzám. Možná z části daný tím, že už tohle uspořádání máme zažité. Přesto si nejsme jisti, zda je třeba posouvání prstu po liště pod středovým displejem opravdu praktičtější. To samé platí o otevírání střešní okna a ovládání jeho roletky, kde je použit stejný princip. Upřímně nám bude chybět i nějaký jednoduchý způsob pro další nastavení. Třeba pro vypnutí systému start/stop nebo ovládání head-up displeje.

Jednoduchý otočný ovladač světel provázel nejen Octavii celá léta. Čtvrtá generace ho už ale nemá
Světla se teď ovládají jedním tlačítkem. Schránka vlevo pod volantem zůstala

Tohle všechno se řeší přes středový displej v menu nastavení. Dostanete se do něj zkratkou přes tlačítko Set. Pak ale musíte trochu listovat, abyste našli nastavení head-up displeje a dalších systémů. Problém může řešit záložka „Oblíbené“. Tam lze umístit to, co budete nejčastěji používat, tedy např. vypínání stop-startu apod. Kromě klasické klimatizace nová Octavia nabízí možnost nastavit i tzv. chytrou s přímými zadáními jako např. „volný výhled“, „zahřát nohy“, „zahřát ruce“ či „chladit nohy“. Tradiční panel klimatizace je samozřejmě také minulostí.

Head-up displej budiž veleben!

Digitální přístrojový štít nabízí řadu zobrazení. Na tlačítkové ovladače světel si rychle zvyknete. Výborný head-up displej (13 500 Kč, ale jen u Style), který slaví u značky Škoda premiéru, lze vřele doporučit. Malý joystick v roli voliče dvouspojkové samočinné převodovky je ideálně po ruce. Jeho existence bohužel nepřináší více odkládacích prostor než jen malý výklenek před ním. Zamrzí i to, že použité materiály přepínače a tlačítka P nejsou hodnotnější.

Infotainment Columbus s desetipalcovým displejem a navigací je u top verze Style ve standardu. Občas měl ale pomalejší reakce. Jezdili jsme ovšem s předsériovými kusy. Středový displej je nyní trochu výš a tedy lépe na očích.

Nový multimediální systém nabízí spoustu nových funkcí. Třeba dotykovou lištu, pomocí které lze měnit hlasitost. Za jízdy to není zrovna praktické
I tlumiče můžete nastavovat pomocí posuvné lišty, tentokrát ale umístěné na displeji. Kromě základních programů tu tedy máte i možnost „něco mezi“

Některé ergonomické potíže řeší pokročilé hlasové ovládání. Laura zatím zvládá pokyny týkající se multimediálního systému, navigace nebo telefonu. Hlasově v Octavii ovšem lze ovládat i klimatizaci. Systém by se navíc měl v průběhu let rozšiřovat. Mimochodem, Laura se nevyhýbá ani hovorové řeči („Jasně!“) a hezky nakonec poděkuje („Je mi potěšením“). Tak intuitivně jako MBUX od Mercedesu systém zatím nefunguje. Subjektivně bychom ale řekli, že pracuje spolehlivěji než u mateřského VW.

Žehlí hříchy asfaltérů

Na příplatkových osmnáctipalcových kolech s pneu rozměru 225/45 R 18 za 11 500 Kč je s adaptivními tlumiči (+25 000 Kč) Octavia 2020 až překvapivě komfortní. Přes nerovnosti se přenáší s plavností Superbu. A to nejen v režimu Comfort a Normal, ale i v módu Sport. Podvozku byla evidentně věnována velká pozornost. O minulé generaci přitom není možné říci, že byla nekomfortní (zapomeneme-li na nešťastnou specifikaci podvozku při náběhu výroby, kterou automobilka postupně napravila). V přímém srovnání testovaná verze s „balonovými“ šestnáctkami 205/55 R 16, ale bez DCC, tolik pohodlná nebyla. Rázy na rozbité vozovce u ní byly citelnější a podvozek hlučnější.

Na dálnici je nová Octavia výborná. Vůz je oproti předchůdci výrazně tišší a z pozice řidiče působí bytelnějším dojmem. Novinka je ale také těžší. To se projeví na dynamice i při ostrém stylu jízdy

Jenže faktem také je, že předchozí generace zvládala lépe ostřejší tempo. Právě při něm nejvíce ucítíte ono docela měkké naladění adaptivních tlumičů i v režimu Sport (jejich tuhost si můžete po vzoru Passatu nastavovat i plynule pomocí posuvné lišty). Novinka je rovněž méně obratná.

Nemůže za to ovšem pouze naladění podvozku, ale také vyšší hmotnost. Jestliže předchůdce v provedení 2.0 TDI (110 kW/150 k) DSG vážil 1417 kg, Octavia Combi IV se stejnou motorizací má v technickém průkazu zapsanou hodnotu 1487 kg. A zhruba 70 kg rozdílu je znát. (Pocitově bychom tipovali ještě větší rozdíl.) Pravda, z pozice řidiče teď působí Octavia jako poctivější a hodnotnější vůz, ale kromě jiného se taková věc podepíše i na dynamice.

Diesel s dobrým vychováním

Dokud nebude v nabídce varianta se 147 kW (200 k), je zkoušený agregát 2.0 TDI Evo (110 kW/150 k) nejvýkonnější verzí. Oproti stejně výkonnému 2.0 TDI v třetí generaci má tišší a kultivovanější chod. A samozřejmě složitější systém čištění výfukových spalin. Stejně tak by měl vykazovat nižší spotřebu. Abychom ji objektivně zhodnotili, na to jsme měli vozy zapůjčeny příliš krátce. Více v tomto směru ukáže až klasický test. Mimochodem, nádrž se zmenšila z 50 na 45 litrů.

Na měření dynamiky ale čas byl:

Tabulka: Porovnání dynamiky Škody Octavia Combi 2.0 TDI (110 kW) třetí a čtvrté generace

[wpsm_comparison_table id="1189" class=""]

Oficiálně by měla nová generace zvládnout v naší motorizaci sprint na 100 km/h za 8,8 s a nejvíce se rozjet na 222 km/h. U předchůdce to bylo 9,0 s a 213 km/h. Měření dynamiky tato čísla nepotvrdilo. Novinka byla o tři desetiny sekundy pomalejší oproti oficiálnímu času a hlavně výrazně pomalejší oproti předchůdci. Možným důvodem jsou letní pneumatiky, protože při měření byla teplota zhruba 4 °C.  Navíc stará Octavia přijela do testu kromě zimních plášťů také s menšími disky (16" vs. 18"). Jak ale ukazuje graf, na prvních metrech se obě auta rozjížděla téměř identicky.

Stará Octavia (modrá křivka) byla při sprintu na 100 km/h a výše rychlejší než novinka (červená křivka). Ačkoliv mají obě auta jinak naladěný systém Launch Control, na prvních metrech se rozjíždí stejně. Rozdíl se projeví až ve chvíli, kdy se kola naplno chytnou. Důvodem je především vyšší hmotnost čtvrté generace

I nová generace Octavie umí využít pro rozjezd systém Launch Control. Ten není tak radikální jako u předchozího modelu. Při rozjezdu drží konstantní otáčky (zřejmě 2500 ot./min, ale těžko říci, protože při využití systému Launch Control vám otáčkoměr zakryje hláška o jeho aktivaci). U staré generace Launch Control dovolí výrazně větší prokluz kol. Při ostrém rozjezdu se otáčky motoru dostaly až ke čtyřem tisícům. Výše v grafu a tabulce je ale jasně patrné, že čas začne novinka ztrácet až ve chvíli, kdy se kola chytnou.

https://autobible.euro.cz/skoda-octavia-rs-2020-motory-design-video/

Ne, neberte tohle jako výtku. Je to spíš taková zajímavost. U aut souvisí všechno se vším. Když prostě přidáte na luxusu a výbavě, znamená to větší hmotnost. A těžší auto bez přídavku výkonu nemůže být rychlejší. Něco za něco. Komfort si patrně budete užívat častěji než Launch Control, takže se to dá i pochopit. Jen se v tomto kontextu trochu obáváme o schopnosti Octavie RS. Zejména plug-in hybridu.

Není Superb vlastně zbytečný?

Cenově se Octavia ani v roce 2020 nepodbízí. Testované Combi 2.0 TDI DSG Style vyjde na 782 900 Kč. Je tedy o 29 000 Kč dražší než identické provedení starší generace, které zatím stále najdete v prodeji.

Čtvrtá generace ale má kromě puncu novinky i bohatší výbavu. Nabízí více pohodlí, je nepochybně hezčí a díky asistenčním systémům je s ní cestování (zejména na delší vzdálenosti) příjemnější. I když trojka má své výhody a svého nástupce v některých ohledech překonává, především co do úrovně vnímané kvality je to slušný posun kupředu.

Nebyl ale nakonec až moc velký? Oproti srovnatelnému Superbu totiž vyjde nová Octavia o 102 000 Kč levněji. Pro ty, kdo nepotřebují zase až tolik prostoru, nabízí v kompaktnějším balení do značné míry to samé. A v některých směrech je i lepší.

Další dojmy z nové generace Škody Octavia si můžete prohlédnout na dříve zveřejněném videu:

Text: Vladimír Löbl, Lukáš Dittrich Foto: David M. Bodlák

[wpsm_comparison_table id="1191" class=""]
Ivan (neregistrovaný)
Trojkovy bavorak se musi mit na pozoru. Autor si asi nevzal prasky.
Jiri (neregistrovaný)
Podle mě tak mohla působit jen vizuálně díky kratším sedákům - tak mohla budit dojem že od zadních sedaček k opěradlům předních sedaček je velký prostor..
Milan (neregistrovaný)
Tak to jsem z toho vedle Do ted u všech recenzí co jsem viděl/nejmín 8/ psali nebo tvrdili že nová OCTAVIA je v zadu jednoznačně nejprostornější. A najednoi vidím že ve staré OCTAVII bylo více místa.Co si mám o tom myslet
Štěpán (neregistrovaný)
Srovnání celkem slušné, pouze je třeba si přiznat že to auto není pro lidi ale firmy!! mějte se")
Emil (neregistrovaný)
Napřed dlouho nic a teď se vyrojilo recenzí jako hub po dešti. Tuhle ale musím pochválit, rozhodně patří mezi ty nejlepší co jsem zatím četl. Za velmi dobrý nápad považuji přímé srovnání s OIII, kterou všichni dobře známe. Trochu v tom srovnání překvapila ta horší dynamika, to jsem nečekal. Jak to působí při jízdě, je to hodně znát? A ještě jeden dotaz, máte tušení kdy přijde TDI 4x4?
Moik (neregistrovaný)
Parádní srovnání, super. Octavia IV je krokem mezi dospělejší auta. A už nechce být jen ten poměr cena/prostor a dovolí si i nějaké nedokonalosti, jako menší kufr atd. výměnou za lepší interier i podvozek. Já jsem ale už z Passatu utekl a k návratu mě nic neláká a to ani do této Octavie. Jiné automobilky jsou podle PR k ničemu, ale ve skutečnosti se jim tato O4 vlastně přiblížila.
Fešák Hubert (neregistrovaný)
Tak to musím jen souhlasit.... Mě stačilo dočíst ke srovnání s BMW a tím byl pro mě článek blud.... Tahle značka s tradicí je před superautem Škodaq napřed deset let.... samozřejmě těch světelných!
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?