Škoda kdysi vyráběla dvanáctiválec o objemu 24,4 litru. Vystaví ho v muzeu

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Muzeum automobilky Škoda připomíná výrobu leteckých motorů z dvacátých let 

  • Aktuálně přibyl mezi mladoboleslavské exponáty dvanáctiválcový motor o objemu 24,4 litru, který disponuje výkonem 450 koní 

  • Kromě vystaveného dvanáctiválce Škoda vyráběla i menší osmiválec 

Historie firmy Škoda je bohatá na různé zajímavé stroje – ne nutně pouze auta. Společnost Laurin & Klement svého času produkovala také letecké motory, což aktuálně připomíná tovární muzeum v Mladé Boleslavi.

Škoda produkovala letecké motory ve dvacátých letech díky licenci od francouzské společnosti Lorraine-Dietrich. Konkrétně to byl osmiválec o výkonu 294 kW (400 koní) a větší dvanáctiválec,  který nabízel dokonce 331 kW (450 koní) při 1850 ot./min.

Právě dvanáctiválcový letecký motor se aktuálně nastěhoval do mladoboleslavského muzea. Kromě jiného zaujme také velikostí. Jeho zdvihový objem činil v dobách, kdy jednotky typu 1.0 TSI byly pouze nepředstavitelnou budoucností, pěkných 24,4 litrů.

Škoda 110 Super Sport (1971) si zahrála nejen v Upírovi z Ferratu
Přečtěte si také:

Škoda 110 Super Sport (1971) si zahrála nejen v Upírovi z Ferratu

Podle Škody se letecké motory z Mladé Boleslavi používaly v letadlech Letov Š-12 a ŠB-16 a kromě tuzemského uplatnění se exportovaly například do Litvy nebo Turecka. Škoda, respektive společnost Laurin & Klement, experimentovala s letadly už mnohem dříve. V roce 1910 tehdejší šéfkonstruktér automobilky Otto Hieronimus podnikl úspěšný let se strojem vybaveným motorem Laurin & Klement typu EL.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?