Škoda Enyaq se ukazuje celá v sériové podobě, zatím na skicách

přidejte názor
Autor: Redakce

Seriál postupného odhalování nového elektrického SUV značky Škoda dospěl do fáze, kdy automobilka poprvé ukazuje celé auto v sériové podobě. Zatím však pouze na dvojici skic, které jsou tradičně dramatičtější než skutečný vůz. Ze špionážních fotek i našeho vlastního svezení s maskovanými prototypy bezpečně víme, že sériová Škoda Enyaq bude mít střízlivější proporce, zejména poměr prosklené části k pontonu a kol vůči karoserii. Jinak ovšem ilustrace zachycují rysy škodováckého elektromobilu s dojezdem 500 km poměrně věrně.

Proporce zmiňuje i šéfdesignér exteriérů Karl Neuhold v tiskové zprávě, kterou automobilka tyto skici doprovodila: „proporce se ovšem liší od těch, které jsou známé u našich dosavadních SUV: Enyaq iV má kratší příď a protaženou linii střechy. Působí tak velmi dynamickým dojmem a proměňuje vůz na prostornou, tiše plující, kosmickou loď.“

Neuhold v tiskové zprávě také vysvětluje, jaké jsou z pohledu designéra hlavní rozdíly mezi elektrickým a konvenčním vozem: „Rozdíly spočívají ve výšce vozu a v délce předních a zadních převisů. V případě platformy MEB jsou baterie umístěné v podlaze vozu, což ušetří místo. Díky tomu je karoserie o něco vyšší. Celý dojem se však vybalancuje delším rozvorem náprav. Jednotlivé komponenty elektrického pohonu zabírají ve srovnání s konvenčním spalovacím motorem méně místa, což umožňuje kratší převisy vpředu a vzadu.“ Statická premiéra Škoda Enyaq iV proběhne 1. září v Praze. Technicky bude mít toto SUV blízko k připravovanému Volkswagenu ID.4 a dalším koncernovým modelům. Podrobné informace o této novince včetně nejdůležitějších technických údajů naleznete v našem starším článku:

https://autobible.euro.cz/skoda-enyaq-suv-vykon-dojezd-nabijeni-test/

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?