Šestikolová monstra stále táhnou, Hennessey představuje už druhé takové auto. Říká mu Goliáš

přidejte názor
  • Na scénu přichází další šestikolové monstrum, o které se opět postaral americký úpravce Hennessey 

  • Základem je pick-up Chevrolet Silverado, který dostal jednu nápravu navíc, zvýšený podvozek, terénní pneumatiky a pár dalších úprav 

  • Výsledek se jmenuje Hennessey Goliath 6x6. Na trh zamíří pouze 24 exemplářů s cenou od 8,5 milionu korun 

Mercedes se svou šestikolovou třídou G před lety nastartoval módu monstrózních šestikolek, která zjevně stále neskončila, přestože třída G 6x6 jako taková se už delší dobu nevyrábí. Různí úpravci pořád představují nové a nové automobily opatřené trojicí náprav, přičemž teď přichází další takový. Říká si Hennessey Goliath 6x6 a za v přepočtu zhruba 8,5 milionu korun může být váš.

Pro amerického úpravce Hennessey není stavba šestikolového pick-upu žádnou novinkou. V roce 2016 představil auto pojmenované jako VelociRaptor, což byl Ford F-150 Raptor opatřený jednou nápravou navíc. Právě na obchodní úspěch VelociRaptoru má aktuálně navázt další šestikolový pick-up. Tentokrát posloužil jako základ Chevrolet Silverado.

Že je Mercedes G 6x6 velký? Tak to jste ještě neviděli desetikolový Dhabiyan
Přečtěte si také:

Že je Mercedes G 6x6 velký? Tak to jste ještě neviděli desetikolový Dhabiyan

Úpravy jsou v podstatě stále stejné. Kompletně přepracovaný podvozek má třetí hnanou nápravu navíc, jiné jsou tlumiče, světlá výška byla dále zvětšena, auto dostalo nová dvacetipalcová kola, terénní pneumatiky, diodová světla, rám za kabinu a jiné nárazníky. O pohon se stará atmosférický osmiválec o objemu 6,2 litru, který také prošel menšími změnami. Konkrétně dostal upravené sání a nerezový výfuk. Ve výsledku by měl nabízet 336 kW (457 k). Když ale Hennessey představoval minulý rok předsériovou verzi, sliboval instalaci kompresoru a výkon přes sedm stovek koní. Vzhledem k tomu, že vznikne pouze 24 exemplářů a že tato americká společnost upravuje osmiválcový motor GM zcela běžně, jistě nebude problém případnému požadavku na radikální zvýšení výkonu vyhovět.

Základní cena modelu Hennessey Goliath 6x6 je v přepočtu zhruba 8,5 milionu korun. Na tomhle autě je pak zajímavé i to, že jde de facto o stejnou přestavbu, jakou od začátku letošního roku nabízí česká společnost Bureko. Ta ostatně měla původně s Hennessey na své šestikolce spolupracovat, ze spolupráce ale nakonec sešlo. Šestikolové Bureko si můžete připomenout v našem starším článku:

Přečtěte si také:

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?