Různé předpisy pro různá auta. V Rakousku mohou elektromobily beztrestně překračovat rychlost

2 nové názory
Autor: Redakce
  • V Rakousku mohou elektromobily a vodíkové automobily jezdit rychlostí až 130 km/h na dálnicích, kde mají ostatní rychlost omezenou na 100 km/h

  • Možnost legálně překračovat maximální povolenou rychlost neplatí vždy, neplatí všude a neplatí pro všechny elektrifikované automobily

  • Čeští majitelé elektromobilů musí v Rakousku dodržovat stejné omezení jako řidiči aut se spalovacími motory

Prosazování elektrifikovaných aut má v různých částech Evropy různé podoby. Nejvíce se osvědčil postup, kdy se elektromobilům dopřeje velké množství výhod a naopak pro ostatní auta se zavedou různá znevýhodnění. Ať už se budeme bavit o dodatečných daních nebo o praktických věcech typu zákazů vjezdu do určitých zón. V Rakousku teď začali v praxi uplatňovat další zajímavou novinku. Elektromobily mohou od prvního července jezdit na dálnicích rychlostí až 130 km/h, a to v místech, kde ostatní nesmí překročit 100 km/h.

Výjimka platí pouze tehdy, pokud značku omezující rychlost doprovází nápis IG-L (rychlost se v daném úseku snižuje kvůli životnímu prostředí). Výjimka také platí pouze pro elektromobily a vodíkové automobily, nikoliv pro hybridy ani plug-in hybridy. Policie to pozná jednoduše podle registrační značky se zelenými písmeny, což představuje další zajímavý detail. Pokud takovou značku nemáte, rychleji jezdit nemůžete. Jinak řečeno, výhodu vyšší rychlosti v daných úsecích třeba elektromobily registrované v ČR využít nemohou.

ICCT: Pokud se zákazníkům elektromobily nevnutí pomocí úřadů, nevyplatí se jim
Přečtěte si také:

ICCT: Pokud se zákazníkům elektromobily nevnutí pomocí úřadů, nevyplatí se jim

Na mapě pod článkem si můžete prohlédnout úseky s trvale sníženou rychlostí právě z důvodu ochrany životního prostředí. Se symbolem IG-L se ale můžete setkat i jinde, protože na některých úsecích je rychlost snižována pouze dočasně. Za překročení rychlosti v těchto úsecích se platí vyšší pokuty než jinde, protože kromě přestupku dle silničního zákona pácháte přestupek také podle zákona o ochraně životního prostředí. Tedy to jsou dva přestupky najednou.

Karte_IG-L_ASFINAG_Netz_V1 gr.

  • Našli jste v článku chybu?