Rodí se další „bezvačkový“ motor. Je na benzín, ale má spotřebu dieselu

24.05.2017
3 nové názory
Autor: Redakce
  • Systém odstraňuje pevné spojení ventilů a klikového mechanismu

  • Ventily jsou ovládány elektromagnetickými členy

  • Účinnost motoru se může zvýšit až o pětinu

  • Pode tvůrců je to nejlevnější cesta, jak snížit průměrné emise CO2

  • O systém už projevila zájem automobilka Jaguar-Land Rover

Stále přísnější emisní normy a především tlak na redukci průměrné spotřeby paliva nutí automobilky hledat nové cesty, jak posunout účinnost klasického pístového spalovacího motoru dál. Vznětový motor se zdál jako správné řešení, ale aktuální situace a společenská atmosféra mu zorvna moc nepřejí a spíše to vypadá, že se s dieselem pod kapotou osobních aut brzy rozloučíme.

Zážehový motor ale ještě nějaký potenciál má. Jak šel čas, objevovaly se stále nové způsoby, jak zvýšit účinnost a „čistotu“ motoru. Karburátory nahradilo vstřikování paliva a zážeh řídí počítače. Naprosto běžnou součástí motorů jsou dnes různé systémy proměnného časování a zdvihu ventilů.

Přesto klasický pístový spalovací motor naráží na vrozené konstrukční limity, především na nutnost pevné vazby mezi otáčením klikové a vačkové hřídele. Nyní se ale zdá, že i tato „překážka“ bude brzy prolomena. První vlaštovkou je zcela bezvačkový motor od firmy Koenigsegg, která svůj nápad prodala do Číny. Poprvé vysoce účinný bezvačkový motor uvidíme pod kapotou vozů značky Qoros. Elektromagnetické ovládání sacích ventilů používá například i Fiat v motorech řady MultiAir.

Doporučujeme: Motor bez vačkových hřídelí od Koenigseggu míří do výroby. Koncept koupil čínský Qoros

Podobný systém teď představuje britská firma Camcon Automotive. Jmenuje se Intelligent Valve Actuation, zkráceně IVA. V zásadě jde o to, že ventily jsou sice stále ovládány vačkou, ale tu nepohání řetěz, řemen nebo hřídel od klikového mechanismu, nýbrž je otáčena pomocí elektromagnetického aktuátoru.

Každý píst má svou vlastní dvojici nastavitelných vaček . Řídící počítač podle aktuálního zatížení motoru rozhoduje o délce a okamžiku otevření i zavření ventilů na sací i výfukové straně. Systém lze samozřejmě využívat i k vypínání jednotlivých válců, pokud není potřeba plný výkon motoru.

Podle tvůrců tohoto systému lze dosáhnout výrazně vyšší termální účinnosti a tím pádem nejen vyššího výkonu, ale i lepšího průběhu výkonové křivky, nižší spotřeby paliva (má dosahovat úrovně srovnatelně objemného a výkonného dieselu) a nižších škodlivých emisí. Camcon sází na to, že osloví výrobce díky relativně levnému způsobu, jak snížit tabulkové emise CO2 a spotřebu. Systém lze vlastně aplikovat na jakýkoli současný motor.

Projekt se již rozhodla podpořit automobilka Jaguar-Land Rover a Camcon věří, že najde i další partnery, kteří projeví zájem o tento systém. Na stránkách společnosti pak najdete plno ilustračních videí a detailní popis celého systému.

KAREL Spurny (neregistrovaný)
TAK Marku z Moravy to by si byl třetí už co sestrojil motor bez vacek ale elektromagnetických. Mohl bys ní poslat @to mě zajímá.Jak vypadá delani paliva a zdroj dvou vacek.DEKUJI.
Mirek (neregistrovaný)
Vidite,ja si prave nechavam patentovat motor bez vackoveho hridele a bez ventilu. Muze pracovat jak s benzinem tak s naftou nebo s LPG. Je nesrovnatelne lehci a jednodussi,pistovy motor potrebuje k vykonani prace 2 otocky,muj motor jednu atd atd. Jednou bude jmeno Mirek z jihu Moravy sklonovat kazdy technik. :)
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?