Retro, ale jako nové. Iron Man ukázal své upravené BMW 3.0 CS

28.08.2020
1 nový názor
  • Kalifornská společnost SpeedKore upravila pro herce Roberta Downey Jr klasické BMW z roku 1974

  • Vůz dostal výkonný motor z modelu M5, kovovou karoserii a karbonové díly

  • Luxusní úpravy interiéru vymýšlel sám Downey Jr, jde o kombinaci dřeva, kůže a vybrané látky

Takzvané restomody jsou ve světě bohatých sběratelů aut stále populárnější. Fungují na principu, kdy úpravce vezme klasický vůz a zrestauruje ho tak, aby bylo pohodlné ho používat v dnešním provozu. Takovými přestavbami se zabývá i americká společnost SpeedKore, která pro herce Roberta Downey Jr, jenž je známý jako představitel Iron Mana, přestavěla BMW 3.0 CS z roku 1974.

Ačkoliv je firma známá svými karbonovými úpravami, nechala autu kovovou karoserii. Přece jen jí to ale nedalo a přidala i vlastní díly z uhlíkové vlákna. Nepřehlédnutelný je například masivní černý nárazník vpředu. Kupé zdobí cihlově červený lak dobře doplňující originální masku chladiče. Vše završují kovaná kola HRE. Pod nimi se schovávají brzdy Brembo a tlumiče Bilstein.

Za volantem Maserati 3500 G.T. (1959): Velkolepý začátek
Přečtěte si také:

Za volantem Maserati 3500 G.T. (1959): Velkolepý začátek

Velmi neobvyklým prvkem je zadní dřevěný spoiler. Ten tu je proto, aby barevně odpovídal dřevěnému dekoru v interiéru. Stejné obklady s šedivým nádechem totiž najdeme na palubní desce, dveřích nebo trojramenném volantu značky Nardi. Klasické budíky do palubní desky dodala firma Classic Instruments.

Velmi se povedla i sedadla. Jsou komfortní kombinací decentní látky a hnědé kůže. Zajímavostí je, že Downey Jr poručil odstranění zadních sedaček. Místo nich najdete v interiéru desku pro uložení zavazadel s integrovaným chladícím boxem Yeti. To aby Iron Manovi na cestách nedošla zásoba nápojů.

Palubní deska odpovídá moderním standardům
Pod přední kapotou trůní motor BMW M5

Pracovalo se ale i pod kapotou. Původní řadový šestiválcový motor M30 o výkonu 134 kW (182 k) zřejmě nestačil a tak auto dostalo nové srdce. Jde o šestiválec s objemem 3,6 litru, jenž disponuje výkonem 232 kW (315 k). Pochází z BMW M5 generace E34. Je spojen se čtyřstupňovou automatickou převodovkou ZF. BMW 3.0 CS Roberta Downey Jr tedy rozhodně není žádné ořezávátko.

David (neregistrovaný)
Moc pěkné. Za mě bych ale ten přední nárazník chtěl podobný tomu zadnímu. jinak super.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?