Putinův vládní speciál definitivně zamířil k běžným zákazníkům. Ti evropští si ale stále počkají

01.06.2021
přidejte názor
  • Ruský luxusní sedan Aurus Senat se začal vyrábět na nové lince 

  • Jde o významný krok, protože výrobní kapacita se zvedne ze stávajících 250 kusů ročně na pět tisíc 

  • Až 80 % produkce půjde na export, přednost mají trhy na Středním východě a v Severní Africe. Následuje Čína a až poté Evropa 

  • Cena je 18 milionů rublů, tedy v přepočtu zhruba 5,1 milionu korun

O značce Aurus se mluví už pěknou řádku let. Jde o ruský projekt s cílem postavit prezidentský speciál a na jeho základech následně nabídnout běžným zákazníkům řadu dalších modelů v čele s luxusním sedanem Senat. S vývojem mimochodem pomáhalo také Porsche. Už v roce 2019 se model představil také evropskému publiku, a sice na ženevském autosalonu. Případní zájemci si mohli vůz teoreticky také objednat, velkým limitem ale byla výrobní kapacita. To se nyní mění.

Aurus aktuálně oznámil start sériové výroby na nové lince ve městě Jelabuga v Tatarstánu. Svolení ke spuštění výrobní linky dal během slavnostní akce Vladimir Putin, který se účastnil prostřednictvím videokonference. Ten zároveň zdůraznil, že by se na výrobě mělo podílet více ruských společností. Aktuálně činí ruský příspěvek 53 %. Podle Putina se musí tento podíl v příštím roce dostat na 80 %. Ruský prezident zároveň uvedl, že první hotová auta z této linky by měli zákazníci dostat už v červnu.

Aurus Senat slaví v Ženevě evropskou premiéru. Prohlédněte si Putinův hybrid do posledního detailu
Přečtěte si také:

Aurus Senat slaví v Ženevě evropskou premiéru. Prohlédněte si Putinův hybrid do posledního detailu

Jak píše agentura TASS, sedmdesát až osmdesát procent produkce má jít na export, pro domácí trh je určen zbytek. Přednost dostanou trhy na Středním východě a v Severní Africe. Následně bude Aurus pracovat na dalších úpravách určených pro Asii a zejména pro Čínu. Až poté přijde na řadu Evropa a Amerika. Kapacita nové výrobní linky je 5000 vozů ročně. Dosud Aurus zvládal ve své moskevské centrále postavit jen 250 kusů za rok. Proto se také po zahájení prodeje mluvilo o tom, že je vůz vyprodán na dva roky dopředu.

Aurus Senat má ambice konkurovat nejluxusnějším značkám na trhu, jako jsou například Bentley nebo Rolls-Royce, zároveň by ale měl být levnější. Základní cena je osmnáct milionů rublů, což v přepočtu představuje zhruba 5,1 milionu korun. Jde ale o cenu na domácím trhu, v evropském prodeji bude vůz určitě dražší.

Firma Aurus nabízí dva modely, a sice základní Senat a prodlouženou limuzínu (na délku měří 6,6 m). V případě pohonu se počítá s hybridním ústrojím kombinujícím dvakrát přeplňovaný osmiválec o objemu 4,4 l (598 k) a jeden elektromotor (62 k). V kontextu prezidentské limuzíny se hovořilo o instalaci čtyřikrát přeplňovaného dvanáctiválce. V plánu je také luxusní SUV Komendant a světlo světa spatřil rovněž Senat s karoserií kabriolet. Ruské vládní zdroje hovoří o nabídce patnácti automobilových modelů a dokonce také o dvou motocyklech Aurus.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?