Jak řídit v těhotenství? Vždy s pásy a airbagy

11.02.2020
přidejte názor
Autor: Redakce
  • Použití bezpečnostních pásů snižuje riziko zranění až o polovinu

  • Důležité je vedení pásu vůči břichu

  • Pro těhotné řidičky jsou k dispozici speciální pomůcky

Pro těhotné existuje při cestování nemálo omezení. Například i v letecké dopravě, kdy aerolinky od určitého týdne ženy v očekávání na palubu nepustí, jak píše Rodičov.cz. Jízda autem v těhotenství může být bezpečná a pohodlná, stačí dodržovat několik zásadních pravidel. Vždy je nutné se připoutat a vést pás pod břichem, aby netlačil na plod. V případě nehody tělo zadrží pánev ženy, společně s klíční kostí, přes kterou by měla vést horní část pásu.

Pokud délka nestačí, je nutné použít prodlužovací nástavec pásů. Už jen tím, že se připoutáte, snižujete riziko vážného poranění plodu o 50 procent. Airbagů se těhotná žena bát nemusí, je však vhodné nastavit volant tak, aby v případě odpálení vzduchový vak nesměřoval do oblasti trupu, ale k obličeji. Obecně je doporučeno posunout si sedadlo dále od palubní desky, ale pouze pokud je možné auto bezpečně ovládat. Když v takovém případě (nebo kvůli velikosti břicha) nedosáhnete na pedály, je nutné pořídit si speciální nástavce pedálů.

Při cestování by si těhotná žena měla dělat časté přestávky, při kterých vystoupí z auta. Omezí tak únavu a prokrví si nohy, u nichž v těhotenství hrozí křeče. I proto je lepší řídit v době a místech, kde nehrozí zácpy a kolony. Zastávky je vhodné plánovat i s ohledem na dostupnost toalet. Důležité je také dodržovat pitný režim a mít po ruce něco sladkého pro rychlou stabilizaci hladiny krevního cukru.

Na cesty je vhodné obléknout se pohodlně a nalehko, řízení je také mnohem komfortnější a bezpečnější v nízkých botách s rovnou podrážkou. Těhotenství také berte v úvahu při parkování, vybírejte si taková místa, na kterých nehrozí, že nebudete moci úplně otevřít dveře při vystupování a nastupování. V posledním měsíci těhotenství s blížícím se termínem porodu je doporučováno řízení omezovat.

A když se těhotenství přiblíží ke kýženému konci a nastane čas na cestu do porodnice? V tom případě by nastávající maminka určitě řídit sama neměla, ale to by snad nenapadlo žádnou z nich. Přečtěte si, kdy jet do porodnice a kdy se zaregistrovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?