Právě vychází časopis Motocykl 6/2020. Stále s poštovným zdarma

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Extrémní test: Honda CRF1100L Africa Twin
  • První jízda: Triumph Thruxton RS
  • Představení: Aprilia RS 660, Ducati Scrambler 1100 Sport PRO
  • Srovnávací testy: Tourery vs. cestovní endura, Kawasaki Z900 MY 2019 vs. 2020
  • Redakční testy: Indian Springfield Dark Horse, BMW C 400 X/GT
  • Produktový test: Adventure helmy
  • Rozhovor: cestovatel Pavel Kunc aka Far&Further
  • Sport: Carmelo Ezpeleta o budoucnosti letošní sezony MotoGP
  • Stavba: Bone X od Eastern Bobber

 

Až do schránky style=soft box_color=#000000
I po skončení karantény stále zasíláme zájemcům časopis na adresu za stejnou cenu jako na pultech, tedy bez poštovného a balného. Objednávejte na www.motocykldoschranky.cz.

Kdyby to bylo možné, Africa Twin by bez problému dojela až na měsíc. Tato Honda se hned tak něčeho nezalekne, a proto jsme její modernizovanou verzi CRF1100L vytáhli do těžce nehostinného prostředí měsíční krajiny. A jaký je závěr našeho extrémního testu? Končíme otázkou, kam lze tuto motorku posunout příště, když víme, co všechno a ­hlavně s ­jakou grácií dokáže na silnici i ­v ­terénu už teď.

Jsou motorky, na kterých se musíte nejdřív svézt, abyste jim propadli. Na jiné se stačí jednou podívat a je to tam. Triumph Thruxton RS je v naprosté většině případů právě ta druhá možnost. A oči na něm můžete jenom nechat – kamkoliv se podíváte, vidíte vybrané materiály, precizně zpracované povrchy i designovou a technickou čistotu. Skrz naskrz vypadá jako ryzí klasika, ale jezdí se na něm jako na ryze moderním motocyklu.

Je lepší nejnovější cestovní enduro, svižný crossover, anebo starý dobrý sportstourer? BMW a Kawasaki nabízí od každého něco – dva stejné motory, podobné vlastnosti, ale úplně jiné zážitky z jízdy. Když v jejich sedlech strávíte nějaký čas, zjistíte, v čem přesně se tři motocyklové koncepce odlišují. Která je ale ta pravá právě pro vás? To zjistíte v našem velkém srovnávacím testu.

Z900 je jedním z nejlepších nakedů střední kubatury, protože nabízí víc výkonu i zábavy než menší Z650, přitom oproti většímu litru je lehčí a stojí o 90 000 korun méně. Úspěšná byla i předchozí osmistovka, ale až devítikilo se stalo od uvedení na trh před třemi roky jedním z největších prodejních hitů Kawasaki. Důležitost modelu podtrhuje i to, že jeho technika našla použití i v populárních retro-modelech Z900RS. Pro letošek prošla devítka inovací. Jenže bylo vůbec co zlepšovat na biku, na který všichni pějí chválu?

Na nadšené ohlasy fanoušků, kteří před rokem obdivně tleskali limitované edici Jack Daniel´s, značka Indian zareagovala promptně a hned napřesrok převedla prakticky všechny designové i konstrukční úpravy do sériové výroby. Po hrstce šťastlivců se tak Springfield Dark Horse s 12palcovými ape-hangery, ostřeji tvarovanými bočními kufry a fešáckými ráfky dostává i mezi běžné smrtelníky – pokud se tak dá mluvit o těch, kdo bez váhání sáhnou do  kapsy pro tři čtvrtě milionu korun...

Říká se jim vořech, podvraťák nebo spisovněji kříženec, a prý jsou mnohem lepšími společníky než čistokrevné šlechtěné rasy. Ani nová Ducati Scrambler 1100 Sport PRO přesně nezapadá do žádné škatulky, ale právě proto ji můžete mít rádi. Kromě kosmetických úprav se na začátku letošní sezony navíc dočkala kultivace motoru, která jízdu citelně zpříjemnila.

Jakou přilbu vybrat na cestovní enduro? Přece univerzální kombinaci integrálky a motokrosové helmy. Proto jsme pro vás připravili test, kde najdete slabiny i silné stránky, a hlavně nezávislé hodnocení bezpečnosti deseti adventure přileb v cenovém rozpětí od třech a půl do necelých deseti tisíc korun. A zjistili jsme, že heslo „čím dražší tím lepší“ ani v tomto případě neplatí.

Ve chvíli, kdy na stánky přichází červnový Motocykl, jsme měli mít odjetou již téměř polovinu sezony mistrovství světa silničních motocyklů. Valentino Rossi měl mít rozhodnuto o své budoucnosti a v Brně již měly běžet přípravy na srpnovou Grand Prix… Aktuální situaci a výhled do nejbližší budoucnosti projdeme s generálním ředitelem promotéra MotoGP i WSBK Carmelem Ezpeletou.

Skončit na mistrovství světa v custom buildingu, navíc v té nejprestižnější kategorii freestyle, na druhém místě znamená, že se povedlo stvořit něco vskutku originálního. A při pohledu na Bone X jsme přesvědčeni, že i zlaté vítezství by bylo v pravdě zasloužené. Posuďte sami.

Legenda, etalon, synonymum cestovního endura. „Géeso“ letos slaví kulatiny. Mnohými nadevše velebený, jinými notoricky zatracovaný bavorský stroj již čtyřicet let představuje základní stavební kámen modelové palety značky. Připomeňte si s námi ty nejzásadnější milníky v jeho historii.

Červnové číslo Motocyklu seženete tradičně ve všech dobrých trafikách a na benzinkách, ale můžete si ho objednat i do své schránky. Cena tohoto „jednorázového předplatného“ je stejná jako na pultech – za poštovné nezaplatíte ani korunu navíc. Stačí kliknout na www.motocykldoschranky.cz.

MOTOCYKL 6/2020 vychází ve čtvrtek 11. června.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?