Policie si převzala prvních deset dálničních BMW. Podívejte se, podle čeho je v provozu poznáte

2 nové názory
  • Policie si dnes převzala prvních deset kusů nových dálničních stíhaček 

  • Jedná se o BMW 540i xDrive Touring. Jeden vůz stál zhruba 2,2 milionu korun 

  • Do konce příštího roku by měla policie dostat 70 kusů. Čtyřicet je označených, třicet se tváří jako civilní vozy 

  • Policisté zatím mají finance na nákup 33 exemplářů. Ty jsou placeny z fondu zábrany škod

  • Rozeznat nemaskované policejní BMW od běžného civilního vozu bude velmi obtížné

Čeští policisté si dnes převzali prvních deset kusů BMW 540i xDrive Touring, které budou používat pro dohled nad dálničním provozem. Celkem by měli do konce příštího roku dostat 70 kusů, kdy čtyřicet bude s policejním označením a třicet se bude tvářit jako civilní automobil. Do reálného provozu vyrazí prvních deset kusů během srpna, dalších deset kusů policie dostane na podzim.

Jeden exemplář nového policejního BMW vyšel s veškerou výbavou na 2,2 milionu korun. Nákup prvních 33 kusů je financován jako už tradičně z fondu zábrany škod, do kterého prostřednictvím svého povinného ručení přispívá každý řidič. Daňoví poplatníci ale nemusí řešit servis, ten má policie bezplatný a v podstatě jej hradí automobilka.

Stojí zhruba tři miliony, váží o 800 kg více a nabízí dokonalé bezpečí. Svezli jsme se s pancéřovanou Škodou Superb
Přečtěte si také:

Stojí zhruba tři miliony, váží o 800 kg více a nabízí dokonalé bezpečí. Svezli jsme se s pancéřovanou Škodou Superb

Šestiválcové mild-hybridní kombi řady 5 je mimořádně pohodlný automobil disponující velmi solidním výkonem. Benzinový agregát má 333 koní. Nedá se ale říci, že by si policie po stránce dynamiky oproti Superbům nějak dramaticky polepšila, protože nastupující kombi je větší a výrazně těžší. Škodovky navíc ještě do důchodu nemíří, pětková BMW totiž zatím nepředstavují náhradu, ale jde o rozšíření vozového parku.

Úpravy policejních kusů kromě viditelných prvků, jako jsou u označených vozů třeba aerodynamické majáky (jejich držák byl vyvinut v ČR), zahrnují také třeba dvě 12V baterie, výkonnější brzdy na přední nápravě nebo upravenou elektroinstalaci. Součástí výbavy jsou i adaptivní tlumiče a kvůli bezpečnosti jsou kola obuta do pneumatik typu runflat. Maximální rychlost je omezena na 240 km/h.

Špatnou zprávou pro řidiče, kteří rádi překračují dálniční povolené maximum, je fakt, že civilní policejní auta jsou opravdu nenápadná. Těch pár viditelných detailů si můžete prohlédnout v přiložené galerii. Pro úplnost, u policie už nějakou dobu jedno BMW řady 5 působí. Jde o kus, který si policie pořídila jako úplně první a na kterém si soužití s tímto modelem vyzkoušela. Jako jediný má karoserii sedan a mezi zmíněných sedm desítek objednaných exemplářů se nepočítá. Fakticky tak bude u policie nakonec sloužit 71 BMW řady 5.

Hello World! https://helloworld.com?hs=b4bb3f30cb2a108ff4bda5106f858dad& (neregistrovaný)
gk06tj
Kamil (neregistrovaný)
To jsou fára. Takový bych si taky nechal líbit. Já jsem ale s tím svým BW X5 taky spokojený. Je z něj dobře vidět, má velký kufr, relativně nízkou spotřebu, doveze mě do práce i z práce. Teď už má i češtinu díky https://www.autacesky.cz/ , takže si vlastně nemám na co stěžovat :-D .
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?