Opel Grandland X přichází jako plug-in hybrid s dojezdem 50 km a celkovým výkonem 300 koní

1 nový názor
  • Opel představuje plug-in hybridní verzi modelu Grandland X 

  • Stejně jako v případě modelů značky Peugeot nabídne i Opel kombinaci přeplňované šestnáctistovky a dvou elektromotorů 

  • Celkem bude plug-in hybridní Grandland X disponovat výkonem 300 koní, v elektrickém režimu ujede až 50 km

  • Do prodeje vůz dorazí během několika málo týdnů, první zákazníci dostanou svá auta začátkem příštího roku 

Koncern PSA minulý rok představil hybridní techniku určenou pro modely postavené na platformě EMP2. Zatímco Peugeot prezentoval hybridy vycházející z modelů 3008, 508 a 508 SW, Citroën si připravil C5 Aircross Hybrid. Dalo se očekávat, že stejné pohonné ústrojí se časem dostane také ke značce Opel, což se stalo právě teď. Opel odhalil plug-in hybridní Grandland X Hybrid4.

Překvapení nečekejte, protože jde o to samé, co už dříve ukázaly automobilky Peugeot a Citroën. Opel dostal vrcholnou verzi systému využívající dva elektromotory, kdy jeden z nich je vpředu u osmistupňové automatické převodovky a druhý samostatně pohání zadní nápravu. To v kombinaci se zážehovou přeplňovanou šestnáctistovkou naladěnou na 147 kW (200 k) znamená celkový výkon systému 221 kW (300 k). Jak rychlý takovýto Grandland X bude, to Opel neřekl. Peugeot 3008 vybavený stejným pohonným ústrojím zvládne sprint z nuly na 100 km/h za 6,5 s. Opel by na tom měl být podobně.

Prohlédli jsme si nový Opel Grandland X. Jak prostorný je uvnitř? (první dojmy)
Přečtěte si také:

Prohlédli jsme si nový Opel Grandland X. Jak prostorný je uvnitř? (první dojmy)

Lithium-iontové akumulátory jsou uložené pod sedadly druhé řady. Jejich kapacita 13,2 kWh vystačí v čistě elektrickém režimu k ujetí vzdálenosti až 50 km (podle normy WLTP). Řidič si samozřejmě bude moci vybrat, kdy čistě elektrický režim (označený je jako Electric) aktivuje. Kromě něj pak jsou k dispozici také režimy Hybrid, AWD a Sport. Dobití baterií z domácí dobíjecí stanice o výkonu 7,4 kW by mělo trvat 50 minut.

Opel Grandland X Hybrid4 se začne prodávat během několika málo týdnů. První zájemci se dočkají svého exempláře začátkem příštího roku. A pro pořádek, ta černá kapota, která je vidět na fotkách, bude skutečně součástí výbavy. Zájemci ji dostanou za příplatek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?