Oficiálně 150 km/h, neoficiálně až 170. V Rusku chtějí zvýšit rychlost na dálnicích

09.07.2021
2 nové názory
Autor: Mos.ru, CC BY 4.0, Wikimedia Commons
  • Rusko plánuje zvýšit nejvyšší povolenou rychlost na dálnicích

  • Nově by se na vybraných úsecích mohlo jezdit až 150 km/h

  • Ruské úřady navíc neudělují pokuty při překročení nejvyšší povolené rychlosti o méně než 20 km/h

  • Zvýšený limit by se měl týkat vybraných úseků dálnic, které mají minimálně tři pruhy v každém směru 

Zatímco v západní Evropě je patrná tendence nejvyšší povolenou rychlost spíše snižovat, v Rusku se rozhodli jít opačným směrem. Na tamních dálnicích by se mohla v blízké budoucnosti maximální rychlost źvýšit až na 150 km/h. Díky nastavení sankcí za překračování rychlosti to navíc znamená, že by tamní řidiči mohli beztrestně jezdit až 170 km/h.

O záměru píší ruská media, která se odkazují na agenturu TASS. Ta cituje místopředsedu Výboru pro hospodářskou politiku Valery Vasilieva, podle kterého už dnes existují na ruských dálnicích podmínky pro zvýšení nejvyšší povolené rychlosti. Nepůjde ale o plošné opatření. Podle Vasilieva by to připadalo v úvahu pouze na těch dálničních úsecích, kde jsou v každém směru minimálně tři pruhy.

Stejného názoru je podle agentury TASS také vedoucí Státního dopravního inspektorátu Michail Černikov. Podle něj řidiči takovou změnu ocení, protože budou moci pohodlně jezdit po komunikacích zajišťujících patřičnou bezpečnost a nejvyšší povolená rychlost nebude zbytečně nízká.

Nepovolená není nepřiměřená. Překračování rychlosti je i u těžkých nehod zcela marginální příčinou
Přečtěte si také:

Nepovolená není nepřiměřená. Překračování rychlosti je i u těžkých nehod zcela marginální příčinou

V Rusku se před časem mluvilo rovněž o snížení nejvyšší povolené rychlosti v obcích na 30 km/h, ale úřady byly proti. Zastávaly totiž názor, že navrhovatelům změny nejde o lepší bezpečnost, nýbrž o výběr pokut. Slovenský web Pravda.sk k tomu dodává, že součástí změny byl i návrh na udílení pokut za překročení rychlosti o 10 km/h a více. V současnosti se totiž v Rusku dávají pokuty až při překročení rychlostí o více než 20 km/h. Ani tento návrh ale údajně neprošel. Na vybraných dálnicích tak řidiči fakticky budou moci jezdit až 170 km/h.

Zvýšení nejvyšší povolené rychlosti, nebo dokonce její úplné zrušení, je celosvětově kontroverzní téma, přestože výjimky ukazují, že se řidiči automaticky nezačnou chovat na silnicích jako zvěř ve chvíli, kdy nad sebou nebudou mít konstantní hrozbu sankce. Potvrdil to například takzvaný „Montanský paradox“. V Americké Montaně koncem 90. let neplatil na dálnicích a silnicích žádný limit a počet usmrcených osob postupně klesal. Zlom přišel až ve chvíli, kdy po zásahu federální vlády začalo být možné jezdit maximálně 120 km/h:

Neomezená rychlost je bezpečnější než limity, dokázal Montanský paradox
Přečtěte si také:

Neomezená rychlost je bezpečnější než limity, dokázal Montanský paradox

Podobný scénář se odehrál před lety také v Austrálii. Nakonec i Německo je stále ještě důkazem, že možnost jezdit bez hrozby sankce za vyšší rychlost riziko dramaticky častějších nehod nepřináší. Podobně jako ostrov Man, kde mimo obec neplatí žádné rychlostní omezení.

V České republice se zhruba před rokem objevil návrh na zvýšení dálniční rychlosti o pouhých 10 km/h – a vzbudil značný odpor. Často se objevovaly námitky poukazující na fakt, že takové zvýšení rychlosti žádnou podstatnou úsporu času nepřinese, ale představuje bezpečnostní riziko. Ovšem bez konkrétních argumentů.

Od jakého data by zvýšení ruského dálničního limitu na 150 km/h mohlo případně vstoupit v platnost, se tamní media nezmiňují.

Uvítali byste zvýšení povolené rychlosti na českých dálnicích?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?