Nová vs. stará Škoda Octavia. Podívejte se, jak přesně se tuzemský bestseller (ne)změnil

15.02.2024
přidejte názor

Škoda omladila v našich končinách nesmírně populární Octavii. Facelift toho ale minimálně na první pohled moc nezměnil. Důkazem budiž přiložená fotogalerie. 

Škoda odhalila modernizovanou Octavii. Je to důležitý moment, protože Octavia je pro tuzemskou automobilku klíčový model okupující v našich končinách ta absolutně nejvyšší místa v žebříčcích prodejnosti. Co se tedy změnilo? 

Jak se můžete přesvědčit v přiložené galerii, kde srovnáváme verzi před faceliftem s aktuální novinkou, na první pohled se toho moc nezměnilo. Octavia má nový světelný podpis, upravený nárazník, jiná koncová světla, v některých výbavách lepší matricová adaptivní světla s větším množstvím samostatně ovládaných diodových segmentů, nový je design kol a to je tak zhruba vše. 

Porovnali jsme novou Škodu Octavia Combi 2.0 TDI s předchůdcem. V mnohém je lepší, ale ne ve všem
Přečtěte si také:

Porovnali jsme novou Škodu Octavia Combi 2.0 TDI s předchůdcem. V mnohém je lepší, ale ne ve všem

Také interiér zůstává v zásadě stejný. Do nabídky přichází větší třináctipalcový středový displej a hlasové ovládání bude využívat umělé inteligence, konkrétně půjde o ChatGPT. Úprav prošla také nabídka materiálů, samozřejmě s ohledem na udržitelnost. 

Jaké dorazí motory? 

To nejdůležitější se týká nabídky motorizací. Vrcholné RS posílilo v kombinaci s benzinovým motorem na 265 koní, z nabídky ale zmizelo plug-in hybridní RS i to dieselové. Že prý nebyl zájem. U modernizované Octavie rovněž chybí plug-in hybrid také v případě nesportovních verzí a stejně tak skončil litrový tříválec TSI. 

Klasická Octavia tak startuje s patnáctistovkou o výkonu 115 koní, silnější alternativou je stejný motor naladěný na 150 koní. Pokud u těchto dvou motorizací sáhnete po automatu, dostanete je jako mild-hybridy. Následně je k dispozici ještě dvoulitrové TSI o výkonu 204 koní. Zájemci o diesel mají k dispozici čtyřválec 2.0 TDI ve verzích o výkonu 115 a 150 koní. 

Na ceník nové Octavie si musíme ještě chvilku počkat. 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?