Nepřečtete registrační značku ze vzdálenosti 20 metrů? V Británii přijdete o řidičský průkaz

1 nový názor
Autor: Redakce
  • Policie začala kontrolovat zrak řidičů 

  • Slouží k tomu test, kdy řidiči musí přečíst registrační značku ze vzdálenosti 20 m. Pokud to nezvládnou, na místě přijdou o řidičský průkaz

  • Vše se zatím týká pouze Velké Británie 

Policie může kontrolovat všechno možné a je vlastně jedno, o kterém konkrétním státu se budeme bavit. Zajímavou novinku do seznamu kontrolovaných položek aktuálně přidala Velká Británie. Tamní policie se zaměří na zrak řidičů. Pokud neprojdou jednoduchým testem přímo u silnice, na místě jim bude odebrán řidičský průkaz.

Silniční test kvality zraku je vcelku jednoduchý. Řidič musí ze vzdálenosti 20 metrů přečíst registrační značku vozu (toho policejního, ne svého, kterou by si mohl pamatovat). Jestliže to nedokáže, policisté mu na místě zabaví řidičský průkaz. Zpět ho dostane až tehdy, když prokáže, že už má zrak v pořádku. Řidiči ve Velké Británii tento jednoduchý test musí splnit v rámci praktických zkoušek, ještě než dostanou řidičský průkaz. Jenže od té doby kvalitu jejich zraku nikdo nijak nekontroluje, což má právě tahle nová aktivita změnit.

Doporučujeme: Policie se pustila do prověřování ojetin. Některé byly stočené o stovky tisíc km

Cílem akce je dostat z provozu řidiče, kteří špatně vidí. Vedlejším efektem mají být přesná data o tom, jak velký problém to ve Velké Británii vlastně je. Podle statistik zemřelo na britských silnicích kvůli špatně vidícím řidičům téměř tři tisíce lidí.

U nás se této problematice před pár měsíci věnovala kampaň Slepí vrazi. Objevil se také návrh, podle kterého by si řidiči museli nechat povinně kontrolovat zrak u lékaře při výměně řidičského průkazu, tedy každých deset let. V současnosti musí jít k očnímu noví žadatelé o řidičský průkaz a pak až lidé, kterým je 65 let a více.

Kdybyste si chtěli ověřit, zda podle britských regulí vidíte dostatečně dobře, můžete si to vyzkoušet i na svém autě. Stejně jako ve Velké Británii je i u nás standardní velikost registrační značky 520 x 111 mm. Podle oficiálních dokumentů tamní vlády odpovídá dvacet metrů zhruba dvaceti šesti krokům u muže a třiceti třem u ženy. Uvidíme, zda se i česká policie inspiruje.

Pavel (neregistrovaný)
Tak přesně s tímto jsem začal mít problém také. Já jsem si právě začal všímat, že například nepřečtu, co je napsáno na ukazatelích. V ten moment jsem si uvědomil, že mám se zrakem opravdu problém. Nakonec se mi to ale podařilo vyřešit. Z https://www.hotovebryle.cz/ jsem si objednal dioptrické brýle na dálku, které teď na řízení nosím a musím říct, že se mi řídí mnohem lépe.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?