Nemůžete se dočkat BMW řady 8? Kupte si závodní speciál M8 GTE

14.09.2017
přidejte názor
Autor: Redakce
  • BMW M8 GTE předznamenává produkční luxusní kupé

  • Závodní speciál zamíří na okruhy už tuto zimu

  • Vůz se samozřejmě představí také během 24h Le Mans

Zatímco nové luxusní kupé BMW řady 8 ještě čeká na svou premiéru v produkční verzi (do prodeje dorazí až někdy za rok), BMW už v příští sezóně nasadí závodní speciál BMW M8 GTE. V americkém šampionátu IMSA a mezinárodním FIA WEC se utká třeba s vozy Aston Martin, Ferrari nebo Porsche a samozřejmě se zúčastní i závodu na 24h v Le Mans.

O pohon se stará dvěma turby přeplňovaný osmiválec 4,0 l, přesný výkon automobilka neuvádí. Bude se pohybovat nad hranicí 500 koní, organizátoři ale vozy během sezóny různě dovažují, nasazují jim restriktory a omezují plnící tlak turba, aby bylo startovní pole různorodých aut co nejvíce vyrovnané.

Doporučujeme: Za volantem BMW E39 M5 (1999): Splněný sen

Závodní speciál BMW M8 GTE váží 1220 kg a je dlouhý skoro pět metrů, takže to není žádná kompaktní hračka. Podle potřeby může mít vůz karbonové nebo klasické ocelové brzdové kotouče. Nechybí nastavitelná kontrola trakce i ABS. Na rozdíl od produkčního automobilu, který dostane klasický automat, využívá závodní speciál sekvenční šestistupňovou převodovku.

Vedle továrních závodních týmů dostanou nové BMW M8 GTE k dispozici i soukromníci, automobilka cenu ale zatím neuvádí. Stejně se odvíjí od toho, co všechno budou soukromé týmy od výrobce požadovat. Většinou se základní cena podobných vozů bez příslušenství pohybuje okolo 10 milionů korun. Nicméně rozpočet celého týmu pro sezónu WEC je mnohanásobně vyšší.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?