Německo ukazuje reálný (ne)zájem o elektromobily. Po letech podpory tvoří mizivý podíl prodejů, zákazníci se vrací ke spalovákům

18.10.2024
přidejte názor
Autor: Lukáš Dittrich

Aktuální data z Německa ukazují, že bez sankcí nebo umělé podpory tamní zákazníci elektrická auta nechtějí. U soukromých zákazníků byl ve třetím čtvrtletí podíl bateriových vozů téměř zanedbatelný. Řada lidí se navíc vrací od elektromobilů zpět ke spalovacím autům.

V Německu řeší od konce dotací klesající prodeje elektromobilů. Segment bateriových vozů hlásí poměrně velké meziroční propady a navíc aktuální data ukazují, že dost lidí se i po nákupu elektromobilu zase vrací k benzinovým nebo naftovým automobilům. 

Podíl pouze 3,9 %

Aktuální data přináší německá pojišťovna HUK Coburg, která má na německém trhu podíl asi 25 %. Pode dat této společnosti němečtí majitelé automobilů poměrně často mění elektromobily zpátky za auta se spalovacími motory. A podíl se v průběhu času zvětšuje. 

Zatímco v roce 2021 se pro přechod z elektromobilu zpět na spalovací auto rozhodlo 14 % majitelů bateriových vozů, letos tohle číslo vzrostlo na 34 %. Důvodem není pouze zastavení dotací, ale také problémy s infrastrukturou, která zhoršuje uživatelské pohodlí. 

A to jste věděli, že dnešní elektromobily už stojí stejně jako auta se spalovacím motorem? Říkali to v rádiu (komentář)
Přečtěte si také:

A to jste věděli, že dnešní elektromobily už stojí stejně jako auta se spalovacím motorem? Říkali to v rádiu (komentář)

Dalším znepokojivým ukazatelem je podíl na registracích nových vozů v segmentu soukromých zákazníků. I po dlouhodobé a drahé podpoře se evidentně zájem o bateriová auta pořádně nastartovat nepodařilo, protože ve třetím čtvrtletí letošního roku tvořily elektromobily u soukromníků na německém trhu pouze 3,9 %. 

Zpráva o malém zájmu zákazníků o elektromobily u našich západních sousedů není zdaleka první. Už v závěru loňského roku statistiky ukazovaly, že zájemců o bateriová auta ubývá a naopak prodeje spalovacích vozů v Německu rostou. 

Zdroj: HUK Coburg

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?