Po hypersportu Bohema představuje Praga také motocykl. Má klasický design, moderní technologie a stojí přes dva miliony

přidejte názor
  • Praga představuje motocykl ZS 800
  • Novinka odkazuje na motorku Praga BD 500 z roku 1928
  • Model ZS 800 přidává ke klasickému designu nejmodernější materiály
  • Vyrobeno bude pouze 28 kusů. Cena jednoho z nich přesahuje dva miliony korun

Společnost Praga se nedávno přihlásila o slovo, když ukázala nový hypersportovní vůz Bohema. Teď představuje prostřednictvím oficiální tiskové zprávy další zajímavou novinku, která ale tentokrát míří do kategorie jednostopých vozidel. Motocykl ZS 800 odkazuje na Pragu BD 500 z konce dvacátých let minulého století a stejně jako Bohema zaujme řadou konstruktérských řešení. 

Praga BD 500 byl motocykl, který vznikl v roce 1928. Rok před tím došlo ke sloučení společností Praga a Breitfield-Daněk. Novinka s označením ZS 800 svým vzhledem na tuto motorku odkazuje, ale přidává k tomu spoustu moderních technologií a materiálů. Například šrouby, matice nebo čepy jsou vyrobeny z titanu, stejně jako výfuk. Ten váží pouze 4,8 kg. Ke slovu se dostala také chrom-molybdenová ocel, duralové slitiny i karbon. 

Nissan připomíná 50 let modelu GT-R speciální edicí a upraveným motorem
Přečtěte si také:

Nissan připomíná 50 let modelu GT-R speciální edicí a upraveným motorem

Z karbonu jsou totiž vyrobeny ráfky. Ručně vyplétaný vzor překrývajících se karbonových vláken má odkazovat na kola původního motocyklu. Výroba jednoho kola zabere 75 hodin. Minimálně. K retro-vzhledu dobře ladí také bubnové hydraulické brzdy. 

Praga ZS 800 je poháněna vzduchem chlazeným dvouválcem o objemu 0,773 l. Parametry tohoto motoru jsou 50 koní a 65 Nm. Převodovka je pětistupňová a systém odpružení pochází od společnosti Öhlins, přičemž odpružení zadního kola je vzduchové. Provozní hmotnost motocyklu je díky lehkým materiálům necelých 160 kg. 

Společnost Praga oznámila, že postaví pouze 28 exemplářů, dodávky začnou v polovině letošního roku. Zájemci si musí připravit 86 000 eur bez daně, tedy v přepočtu něco málo přes dva miliony korun. 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?