Místo aut masky a respirátory: Automobilky reagují na krizi

přidejte názor
Autor: Ford
  • Uzavřené automobilky namísto aut vyrábějí dýchací masky a další ochranné pomůcky pro zdravotníky

  • Kromě mladoboleslavské Škody se takto angažuje například i americký Ford

  • Pro přípravu respirátorů se využívá technologie 3D tisku

Současná situace kolem koronaviru v Evropě uzavřela většinu velkých výrobních závodů, automobilové nevyjímaje. Některé z nich s z výroby aut částečně přeorientovávají na produkci respirátorů a dýchacích masek pro lékaře a záchranné sbory.

Například Škoda Auto zahájila ve spolupráci s Institutem pro informatiku, robotiku a kybernetiku (CIIRC) na fakultě Českého vysokého učení technického (ČVUT) výrobu dýchacích masek. Vyrábějí se pomocí 3D tiskárny a podle informací, které Škoda Auto zveřejnila na Twitteru, vzniká momentálně zhruba 60 kusů denně.


Kromě masek se na ČVUT zabývají také výrobou respirátorů nejvyšší třídy do fakultních nemocnic. Už koncem příštího týdne by jich mohlo být vyráběno až 10 tisíc denně.

Z automobilky největším výrobcem roušek. Proti koronaviru pomáhají BYD i Škoda
Přečtěte si také:

Z automobilky největším výrobcem roušek. Proti koronaviru pomáhají BYD i Škoda

Podobně jako Škoda Auto na nastalou situaci reaguje také Ford. Ten ve spolupráci s firmou 3M připravuje hromadnou výrobu respirátorů s pohonem a přívodem vzduchu. Společně pracují na nové konstrukci, jež bude využívat komponent obou firem. Respirátory s pohonem a přívodem vzduchu přitom původně byly automobilové díly – jmenovitě ventilátory byly určené k odvětrávání sedadel ve Fordu F-150.

Návrh ventilačního systému pro poháněný respirátor 3M s ventilátorem původně určeným pro odvětrávání sedadel v pick-upu F-150.

Kromě respirátorů s pohonem a přívodem vzduchu se Ford nyní zabývá také produkcí plicních ventilátorů, které vyrábí ve spolupráci se společností GE Healthcare, a obličejových masek. I v tomto případě přichází ke slovu 3D tisk.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?