Ministerstvo dopravy chce, aby auta s přetočeným tachometrem přišla o technický průkaz

03.02.2017
8 nových názorů
Autor: Redakce
  • Auta s přetočeným tachometrem by v budoucnu měla přijít o technický průkaz

  • Novinka by mohla platit už od příštího roku

  • Ministerstvo dopravy tím chce zamezit stáčení tachometrů a ochránit zájemce o ojeté automobily

Pokud má auto přetočený tachometr a provozovatel neprokáže, proč tomu tak je, bude vozidlu odebrána technická způsobilost k provozu na pozemních komunikacích. Zhruba takto vypadá poměrně bizarní plán ministerstva dopravy, které chce předložit ke schválení novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích.

Když bude při kontrole na STK zjištěn na tachometru nižší údaj než při kontrole předcházející, dojde u daného vozu k omezení technické způsobilosti pouze na třicet dnů. Právě v tom by měla podle idnes.cz spočívat plánovaná změna.

Doporučujeme: 10 nejrizikovějších ojetin, kterým je lepší se zdaleka vyhnout

Mluvčí ministerstva Tomáš Neřold pro idnes.cz potvrdil, že pokud provozovatel do třiceti dnů nepředloží protokol o provedení opravy, při níž nebylo možné se vyhnout změně údaje na tachometru, přijde vozidlo o technickou způsobilost k provozu.

Souvislost mezi údajem na počítadle ujeté vzdálenosti a skutečnou technickou způsobilostí vozidla k provozu je velmi diskutabilní. Ministerstvo si ale od této novinky slibuje omezení stáčení tachometrů a větší ochranu zájemců o ojetiny. Teoreticky by mohlo vše platit už od příštího roku.

Současná právní úprava přitom na stáčení tachometru pamatuje. Pokud tím někomu (nejčastěji kupujícímu) vznikne škoda přesahující 5000 korun, jedná se o podvod. Na druhou stranu by se ale měli zamyslet i kupující, neboť u některých aut lze celkový počet najetých kilometrů dovodit prostým používáním rozumu.

tim (neregistrovaný)
Jak k tomu přijde ten chudák, který koupí stočeninu, aniž by to tušil, půjde na stk a tam mu vezmou technický průkaz, to je spravedlivé ? A kšeftař se bude chechtat. Přemýšlí na ministerstvu dopravy vůbec někdo hlavou ?
Rose (neregistrovaný)
Proč je za to pokutovanej řidič odebráním techničáku a ne třeba bazar? Známý firmy alá esa si budou stáčet vesele dál a doplatí na to napálenej zákazník
mzxy (neregistrovaný)
bylo by vhodné aby si autor tohoto článku nastudoval zákon, ustanovení o neplatnosti evidenční kontroly z důvodu zásahu do technického stavu ( nedovolený tuning) a zásah do počítadla stavu ujeté vzdálenosti bude účinný od 1.5.2017...bohužel v zákoně není ani slovo o tom, jak z toho ven... pokud vám stk zkrátí TP na měsíc, neexistuje žádné zákonné řešení co s tím
Maroš (neregistrovaný)
Ano, auto příjde o TP , ale odesere to opět podvedený běžný občan který již auto koupil.Stahovačům 10 let natvrdo a nikdo si to už nelajzne . Všude je to trestné ,tak kde je v ČR problém ?
Jan (neregistrovaný)
A nebo třeba auto esa a jejich 500milionivé taxiky ze Španělska :) Je to sice těžké ale tupí Čech chce za málo peněz auto s malým nájezdům KM a v plné výbavě . Ale nezajímá ho to ze pokud koupi auto s 250 tisíci km není tak strašně pokud auto má pravidelný servis není se čeho bát . Všude po inzeratech se prodávají použité dily, které budou fungovat ,. Myslíte ze u nového auta nejsou poruchy ? Tak to ani omylem daleko víc než u ojetin akorát ze vám to platí tam kde jste si zakoupily vůz ., ale není tomu vždy tak VW vás pošle do haje (mate peníze na Vw mate i na opravy) Korejci to neřeší pokazí se tak vám to vymění , lepší ojeté auto za lepší peníze než nové a po zaruce se vám pokazí , a comonrail je dobrý ? Ano je tak do 250 tis/km než se vám vydře čerpadlo a pustí pyliny do palivové soustavy a oprava cca 100 tisíc ., nádrž , vstrikivace vyčištění trubek a nivě čerpadlo ., Ale až tady bude práce stejně dráha na autě jak v Německu tak tady ty ojeté mrdky nikdo nebude opravovat . Platnost stk při zjištění stočení km ?, zvedněte výplaty to co je v Německu a 80% lidi to nebude dělat . Úroky v Německu při koupi ojetiny jsou 1,9% i.u nás nejedete pod 15% a AAA a Auto esa mají 40tisic provizi při prodeji a to auto preplatite o 100%. Velké supermarkety daní v Německu Dan ze zisku tak ze mi jim platíme tyto úroky , veškerý supermarket který tu je patří Němcům Ať tam začnou řešit normální věci které mají smysl a ne nesmysl !!! Jan
Kubko (neregistrovaný)
Ano jiste bylo by to hezké ! A nebo je rovnou sešrotovat to by se Áčka divily proc nemají nic před firmou
Lubko. (neregistrovaný)
Stocene kilometry maji automaticky byt trestny cin a nic vic. To ze chcou odebirat TP je zasterka kvuli lobistum kteri nikdy nedopusti aby to byl trestny cin.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?