MDČR postaví polygon pro autonomní vozidla. Z D2 se navíc stane chytrá dálnice

1 nový názor
Autor: Redakce
  • V České republice by měl vzniknout testovací polygon specializovaný na autonomní vozidla

  • Kde přesně bude stát, to zatím není jisté

  • Ministerstvo dopravy chce zároveň na dálnici D2 testovat systém takzvané chytré dálnice

Ministerstvo dopravy se chce více věnovat moderním technologiím autonomním vozidlům. Za účelem jejich testování má v České republice vzniknout specializovaný testovací polygon. Vyloučena není v tomto směru ani spolupráce s americkou vládou. Kromě toho se chystá ještě další projekt, v rámci kterého budou testovány možnosti komunikace automobilů s infrastrukturou a automobilů vzájemně přímo v reálném provozu.

Doporučujeme: Ministerstvo dopravy chce, aby auta s přetočeným tachometrem přišla o technický průkaz

O testování autonomních vozidel na speciální polygonu mluvil Dan Ťok nedávno poté, co navštívil americké ministerstvo dopravy. Celá věc je ale zatím ve stádiu plánů, konkrétní místo dosud vybráno nebylo a znám není ani přibližný termín realizace. V Evropě jsou podobné testovací polygony zatím pouze dva.

Ministerstvo dopravy se zároveň zaměří na testování dalších moderních systémů. Ve spolupráci se Slovenskem se bude na dálnici D2 zkoušet takzvaná chytrá dálnice, kdy jednotlivé automobily komunikují mezi sebou a současně komunikují s dopravní infrastrukturou. Do projektu by měly být zapojeni mobilní operátoři, automobilky i Slovensko. Zkoušet se budou různá dostupná zařízení a jejich přechod z jedné sítě do druhé.

Doporučujeme: 10 nejrizikovějších ojetin, kterým je lepší se zdaleka vyhnout

O tom, kdy se z dálnice D2 mezi Brnem a Bratislavou stane chytrá dálnice, také ještě rozhodnut nebylo. České a slovenské týmy budou teprve řešit otázku financování i načasování.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?