Land Rover Discovery popáté. Je o půl tuny lehčí a projede vodu hlubokou skoro metr

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Po vzoru jiných modelů Jaguar Land Rover přechází Discovery na hliníkovou stavbu

  • Je o něco delší, ale nižší a až o 480 kg lehčí než dosavadní model

  • Sedadla lze sklápět mobilem

  • Discovery 5 má brodivost 900 mm a utáhne přívěs o hmotnosti 3,5 tuny

  • České ceny začínají částkou 1 395 735 Kč za motorizaci Td4 ve výbavě S

Slavnostním odhalením v jízdárně Pražského hradu v pátek oficiálně vstoupil na český trh Land Rover Disvovery páté generace. Pořád je to velké sedmimístné SUV, které se nezalekne ani těžšího terénu. V mnoha směrech přesto znamená výrazný odklon od dosavadního pojetí Discovery.

Je to patrné už na pohled. Namísto utilitárních pravoúhlých tvarů vystavuje Land Rover Discovery 5 na odiv dynamické linie, které nemálo připomínají luxusní Range Rover Sport. Při délce 4970 mm a rozvoru 2923 je novinka dokonce větší než dosavadní model, ale o čtyři centimetry nižší střecha v kombinaci s dynamičtějšími křivkami jí dává úplně jiné vyznění.

HyperFocal: 0 Discovery 5 zachovává některé typické rysy předchozích generací, jako je třeba náznak stupňovité střechy. Celkově se ale víc podobá Range Roveru Sport než svému „krabicovitému“ předchůdci

Přechod na hliníkovou architekturu nevěstí nic dobrého z hlediska nákladů na opravy po těžších terénních karambolech, přináší však dramatickou úsporu hmotnosti. Land Rover uvádí, že nejnovější Discovery je až o 480 kg lehčí.

Doporučujeme: Test ojetiny Land Rover Freelander II

Také interiér prodělal podobně dramatický přerod jako v případě Range Roveru. Namísto dřívějších utilitárních tvarů, rovných přímek a robustních ovladačů dnes čeká na posádku elegantní prostředí s čistými plochami a hodnotně působícími materiály, které nebudete chtít ušpinit. I na předních sedadlech ale zůstaly samostatně nastavitelné loketní opěrky.

16/6/2016 12.00 Mezi mnoha odkládacími schránkami je i tahle tajná za ovládacím panelem klimatizace
INTERIOR_ALLTERRAIN (1) Jako jedno z mála aut ve své kategorii nabízí Disco i redukční převodovku a uzávěrku diferenciálu

Sedadla ve druhé a třetí řadě lze pochopitelně jednotlivě sklápět. Můžete k tomu využít panel tlačítek v zavazadlovém prostoru, ale i aplikaci v chytrém telefonu. V 7sedadlové konfiguraci má nový Land Rover Discovery zavazadlový prostor o objemu 258 litrů. Sklopením všech sedadel ve druhé a třetí řadě ho zvětšíte téměř desetkrát, na 2406 l.

27.07.2016 V Všechna sedadla mohou být vyhřívaná. Land Rover označuje Discovery za auto pro sedm dospělých. Sedadla lze sklápět tlačítky, přes dotykovou obrazovku a dokonce i přes mobil

Nejnovější „Disco“ se může brodit vodou hlubokou až 900 mm a utáhne přívěs o hmotnosti 3,5 tuny. O zaměření na praktičnost svědčí třeba i výklopné zadní čelo s nosností 300 kg. To znamená, že se na něj mohou posadit tři dospělí.

Základní motorizací je čtyřválec 2,0 l Td4/Sd4 Ingenium o výkonu 132 nebo 177 kW. Nsd ním stojí třílitrový šestiválec Td6 o výkonu 190 kW. A pokud byste snad toužili po zážehovém motoru, můžete si objednat motorizaci 3,0 l Si6 s výkonem 250 kW. Všechny motorizace mají pohon všech kol a samočinnou převodovku.

Nejlevnější cestou k novému Land Roveru Discovery je model 2.0 Td4 ve výbavě S za 1 395 735 Kč. Šestiválce pořídíte nejlevněji ve stupni výbavy SE. Diesel stojí 1 625 635 Kč, benzin 1 626 603 korun. Vůbec nejdražší variantu představuje výbava First Edition. Dodává se jen s motorem 3.0 Td6 a stojí 2 292 103 Kč.

Další podrobnosti o Land Roveru Discovery 5. generace obsahuje tisková zpráva:

Otevřít tiskovou zprávu

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?