Kia Rio s hybridem a unikátní spojkou je v Česku. Vejde se pod 300 tisíc

04.08.2020
2 nové názory
  • České zastoupení korejské automobilky Kia zveřejnilo cenu faceliftovaného hatchbacku Rio

  • Ten se bude prodávat za 299 980 korun s benzinovým motorem, s hybridem o 334 980 korun

  • Na palubě jsou kromě hybridu i další technické zajímavosti, třeba inteligentní spojka manuální převodovky

Malý hatchback Kia Rio prošel faceliftem. Ten přinesl kromě mírných změn designu i nové technologie. Pod kapotou se objevil nový mild-hybridní pohon. Jde o benzinový tříválec SmartStream 1,0 T-GDi, 48V startér-generátor (MHSG) a lithium-iontová polymerová baterie. Kia nový mild-hybrid nabízí ve dvou výkonnostních provedeních 73,5 kW (100 k) a 88 kW (120 k).

Další specialitou je inteligentní spojka k manuální převodovce iMt. Elektronický spojkový systém řidiči umožňuje se rozjet bez jeho sešlápnutí. Je tedy spíše jakýmsi senzorem, ovšem odpor klasického spojkového pedálu si zachovává. To přináší zajímavé možnosti, ať už jde o úsporný způsob jízdy nebo asistent pro jízdu v koloně, díky kterému řidič nemusí na jedničku spojku vůbec sešlapávat. Vůz v tu chvíli funguje podobně jako by měl automat.

Nový Hyundai i20 je sportovnější, chytřejší a úspornější. Vznikne také ostré verzi N
Přečtěte si také:

Nový Hyundai i20 je sportovnější, chytřejší a úspornější. Vznikne také ostré verzi N

Korejská automobilka má už ceny pro český trh, i když na oficiálních stránkách zatím stále nabízí starší model. Nová Kia Rio začíná na ceně 299 980 korun. Základní variantou je verze Comfort, dostupná s motorem o objemu 1,2 litru CVVT (62 kW / 84 k). Comfort nabízí ve standardní výbavě 15palcová ocelová kola, manuální klimatizaci nebo kůží potažený volant a hlavici řadicí páky.

Druhým stupněm výbavy je Exclusive, jenž dává největší možnosti individualizace vozu díky třem barevným provedením z umělé kůže. Zákazníci si mohou vybírat z černého, modrého nebo červeného provedení interiéru. Tuto variantu je možné mít jak s klasickým benzínovým spalovacím motorem 1,2 litru CVVT s pětistupňovou manuální převodovou, tak i s přeplňovanou pohonnou jednotkou 1,0 litru T-GDI s přímým vstřikováním o výkonu 74 kW) (100 k). Ten je kromě manuálu dostupný i s dvouspojkovou převodovkou 7DCT.

Design vozu se jen mírně posunul
Navigace je v ceně výbavy GT Line

Nový mild-hybridní pohon se pojí je dostupný za 334 980 Kč. Top výbava GT Line pak startuje na ceně 379 980 korun. Ta kromě jiného nabízí možnost příplatkových hlavních LED světlometů. Nechybí stylovější kožený volant ve tvaru písmene D, vizuální sportovní paket nebo 8palcový displej zábavního systému s navigací.

JAN (neregistrovaný)
Pořád lepší než předažené škodovky vraky silnic trapas Č.R.
Radim (neregistrovaný)
K čemu takové krámy na čtyřech kolech?Já mám Accorda z roku 1994 a 320 tis. km na budíku.Auto jede jako z praku.Motor a převodovka bez servisního zásahu,pouze spojka a rozvody+brzdy.To tahám často vozík a auto trápím už přes 10 roků na LPG.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?