Karanténa Česka přinesla méně nehod i mrtvých. Policie přesto vyrazí měřit

03.04.2020
5 nových názorů
Autor: Tiskový servis Škoda Auto
  • Březen byl na českých silnicích zatím nejlepším měsícem v roce 2020, bouralo i umíralo méně lidí

  • Výrazně klesl počet zraněných, a to i v porovnání s loňským rokem

  • Policie se i přes karanténu chystá na měření, lidé prý častěji překračují rychlost

Epidemie koronaviru a s ní spojená karanténa pro celé Česko s sebou nese i pozitivní statistiky. Zejména pokud jde o nehodovost na českých silnicích. Provoz, který se i ve všedních dnech na řadě míst proměnil spíš na sváteční, znamenal v březnu snížení počtu nehod, ale i mrtvých a zraněných. Díky tomu se stal březen zatím nejbezpečnějším měsícem letošního roku.

Policie zaznamenala celkem 6 143 dopravních nehod. To je o zhruba 1500 méně než v březnu roku 2019. I v lednu a únoru se bouralo výrazně víc než v březnu, počet nehod ani v jednom ze zimních měsíců neklesl pod sedm tisíc. Vyplývá to ze statistik, které zveřejňuje iRozhlas.cz.

Nebojte se kamer, většina pokuty nerozdává. Víte, jak je poznat?
Přečtěte si také:

Nebojte se kamer, většina pokuty nerozdává. Víte, jak je poznat?

Ubylo také mrtvých, i když jen minimálně. V březnu na českých silnicích zemřelo 33 lidí, zatímco v únoru 35 a v lednu 34. Na druhou stranu do statistik promluvili motorkáři. Ti vyrazili na silnice během teplejších víkendů a několik z nich se už nevrátilo, přitom v lednu a únoru nejezdil prakticky žádný. Březen 2019 zaznamenal stejný počet mrtvých jako březen 2020. Velké zlepšení je ale cítit u těžce zraněných. Těch bylo ještě v únoru rovných 100, v březnu už jen 68. To je výrazný pokles i proti loňskému březnu, kdy policie zaznamenala 135 těžce zraněných.

Karanténa byla na Česko uvalena 16. března. Druhá polovina měsíce tak dopadla s lepším výsledkem než první. Stalo se 2 447 nehod a zemřelo 13 lidí. To znamená, že se druhé dva týdny na statistikách podílely v obou hodnotách zhruba 40 procenty. Čísla podrobně ukazuje následující tabulka, najdete v ní i počet nehod, u kterých byl zjištěn alkohol za volantem, nebo policie jako příčinu vyhodnotila nepřiměřenou rychlost:

Měsíc Nehod Mrtvých Těžce zraněných Lehce zraněných S alkoholem Nepřiměřená rychlost
Leden 7 425 34 89 1 371 291 1 209
Únor 7 204 35 100 1 280 290 1 064
Březen 6 143 33 68 952 302 683
Březen 2019 7 666 33 135 1525 311 764

Přestože jsou březnové statistiky zatím nejlepší z celého roku, policie se nyní vrátí na silnice a začne znovu měřit rychlost. Podle zprávy policejního prezidenta Jana Švejdara přestávají platit nařízení z 13. a 14. března, která policistům dočasně měření zatrhla a stejně tak jim zakazovala provádět dopravní kontroly „s přímým kontaktem s veřejností“. Vyplývá to z interního dokumentu, který zveřejnil web Autoforum.

Nomen omen: Šéf dopravní policie Zlý sní o drakonických pokutách a měření na D1
Přečtěte si také:

Nomen omen: Šéf dopravní policie Zlý sní o drakonických pokutách a měření na D1

Švejdar v něm vyhlašuje „speciální dopravně bezpečnostní akci zaměřenou na kontrolu dodržování stanovené rychlosti jízdy“. Jednotlivá oddělení mají měřit na místech podle svého uvážení, zejména pak na rizikových úsecích s vyšším dopravním zatížením, kde dochází k častému překračování povolené rychlosti. A je jedno, jestli v obcích nebo na okreskách.

„S ohledem na současné mimořádné úkoly Policie ČR v rámci nouzového stavu využijte všechny dostupné personální zdroje a radarovou techniku (mobilní i stacionární),“ rozkazuje Švejdar. Podle něj je důvodem k akci to, že lidé během nouzového stavu častěji překračují rychlost.

Marek (neregistrovaný)
Jezdí se míň, tak míň vyberou, o to víc teď na to budou "tlacit"!.... Prachy do st. pokladny, ať můžou rozhazovat....
Pavel (neregistrovaný)
Všiměte si, že pomalá jízda je daleko nebezpečnější: https://www.autozive.cz/pomala-jizda-muze-byt-na-silnicich-nebezpecnejsi-nez-rychlost/ A také, že radary způsobují nehody a strach a lidé raději jezdí o 20km/h pomaleji než musí. Protože překročit o pár km/h už podle některých je trestné: https://www.autozive.cz/policejni-radar-jako-rizikove-misto-kde-muze-dojit-k-nehode/
Eyk (neregistrovaný)
Já si taky rád zajezdím rychle když je vhodná situace a bez zbytečného riskování a a a HLAVNĚ bez toho abych to nahrával a cpal to na internet..
Popelka (neregistrovaný)
Policajti opravdu nic jineho neumi. Pomahat a chranit jim moc dlouho nevydrzelo.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?