Inteligentní hybridní zemědělské pneumatiky Continental

1 nový názor
Autor: Redakce

Společnost Continental vyvíjí digitální řešení pro zemědělské pneumatiky určené pro rozmanité pracovní prostředí zemědělců. Na výstavě Agritechnica 2019 představil novou hybridní pneumatiku VF TractorMaster Hybrid s inteligentními senzory pro nepřetržité digitální monitorování pneumatik, které pomáhají obsluze minimalizovat zhutňování půdy v terénu a eliminují opotřebení na silnici. Princip použití vychází z již osvědčených systémů ContiPressureCheck pro jednotlivá vozidla a ContiConnect pro fleety, které zemědělcům nabízejí automatické vyhodnocení stavu pneumatiky. Jde o inteligentní řešení pro moderní zemědělství, které maximalizuje výkonnost.

Konzistentní výkon na poli i silnici

Pneumatiky Continental VF TractorMaster Hybrid jsou navrženy tak, aby operátorům poskytovaly technologii pro efektivní přizpůsobení tlaku odpovídající jejich okamžitým potřebám. Pneumatiky s velmi vysokou flexí (VF), vyvinuté v portugalském Lousadu v těsné spolupráci s dalšími evropskými vývojáři, mají nový hybridní dezén. Ten je navržen tak, aby poskytoval nejen dobrou trakci v terénu, ale byl zároveň pohodlnější na cestách než standardní šípový dezén.

Struktura kostry je odolnější než u standardní pneumatiky, takže může pracovat při nižším tlaku v terénu, ve vyšší rychlosti na silnici a zároveň nést stejné zatížení. To je důležité, protože podhuštěné pneumatiky na silnici zvyšují spotřebu paliva, zatímco vyšší huštění v terénu vede k většímu zhutnění půdy. Pro optimální výkon za všech podmínek může být hybridní pneumatika ve spojení s integrovanými senzory pneumatik rychle nahuštěna pro použití na silnici a podhuštěna pro použití v terénu. Po namontování na traktor s integrovaným systémem huštění se může tlak v pneumatice monitorovat a nastaven obsluhou aniž by bylo nutné opustit kabinu stroje.

Kombinace technologie pneumatik a automobilové elektroniky zvyšují účinnost a bezpečnost

Společnost Continental vyvinula zcela integrovaný systém monitorování tlaku v pneumatikách, který zahrnuje senzory, čtecí stanici tzv. YardReader Station, správu systému a webový portál ContiConnect, který uživatele upozorní v případě problému.

V ContiConnect jsou data, která zaznamenají senzory, shromažďována čtecí stanicí YardReader Station vždy když vozidlo projede kolem přijímače. Stanice je odešle do backend systému, který je následně analyzuje a interpretuje. Čtecí stanice je instalována na místech nejčastějšího projíždění zemědělské techniky, jako jsou mycí linky, čerpací stanice nebo brána do farmy. Díky tomu může provozovatel zemědělského fleetu získat benefity vyplývající ze sníženého počtu poruch i snížených nákladů na údržbu a z výnosů zvýšením doby provozu vozidla.

ContiPressureCheck na vozidlech poskytuje operátorovi údaje o pneumatikách v reálném čase. Tato technologie poskytuje komplexní přehled o tom jak fungují pneumatiky zemědělských strojů. Senzor v pneumatice měří a přenáší tlak a teplotu pneumatiky aby pomohl obsluze rozhodnout o optimálním provozním tlaku. Oba systémy se rychle a snadno instalují a zaručují vysokou přesnost dat, protože díky senzorům namontovaným v pneumatice nedochází k chybám měření.

Digitální řešení pro zlepšení zemědělských operací

Pravidelná kontrola správného tlaku a teploty v pneumatikách je zásadní pro bezpečnost a účinnost během každodenních zemědělských prací a je důležitá pro úsporu času a peněz. Zemědělci často najezdí dlouhé vzdálenosti nejen při sklizni obilovin nebo přepravě komodit. Při tom se pneumatiky často přehřívají, což může ovlivnit ovladatelnost vozidla a vést k trvalému nebo k předčasnému poškození pneumatiky.

S ContiConnect a ContiPressureCheck lze této situaci zabránit. Oba systémy zemědělcům a řidičům zajišťují bezpečnost a spolehlivost neustálým sledováním tlaku a teploty pneumatik. Zobrazují data ze senzoru pneumatiky na obrazovce v kabině řidiče a varují před tím, než se stav stane kritickým. Výstraha může být například odeslána pokud je teplota pneumatiky příliš vysoká (nad 100 °C). Lze tak přizpůsobit správný tlak vzduchu pro řízení vozidla, prodloužit životnost pneumatiky a tím se vyhnout dodatečným vysokým finančním nákladům.

Snížení zhutnění půdy přesným a automatickým měřením pneumatik

Problémem zemědělství je zhutňování půdy. To vede ke špatným podmínkám pro růst rostlin a může snížit výnosy. ContiConnect a ContiPressureCheck mohou snížit zhutňování půdy a výsledné výkyvy v růstu rostlin zajištěním neustále nízkého a správného tlaku v pneumatikách na zemědělských strojích přesným a automatickým měřením pneumatik.

Další výhodou systému ContiConnect je webový portál, který nabízí různé možnosti zobrazení. Ukazuje historii údajů o pneumatikách a umožňuje retrospektivní analýzu. Webový portál umožňuje vzdálené sledování výkonu pneumatik celého vozového parku a dává kontrolu do rukou správců vozového parku a jejich spolupracovníků, aby bylo zaručeno správné využití tlaku v pneumatikách pro optimální růstové podmínky.

Radek (neregistrovaný)
Tak to už jsou slušná děla. Mám sice malý pneuservis a kvalitní šroubový kompresor https://www.kompresory-filtry-servis.cz/ ale na tohle bych si asi netroufnul. Na to je potřeba speciální školení, ne? :) Ostatně nemám na to v dílně ani moc prostoru, abych zoufal kola z traktoru. :) Na druhou stranu, nikdy jsem to nezkoušel, fakt bohužel ne, tak proč si to někdy nezkusit? :-)
  • Našli jste v článku chybu?