I Škoda už má digitální asistentku. Jmenuje se Laura a jako první ji nabízí Scala a Kamiq

2 nové názory
Autor: Redakce
  • Stejně jako některé jiné automobilky začíná nabízet pokročilé hlasové ovládání také Škoda

  • Digitální asistentka se jmenuje Laura

  • Místo „Hej, Mercedesi“ budete v modelech této značky říkat „Okay, Lauro“

  • Jako první tento systém nabídnou modely Kamiq a Scala 

Pokročilé hlasové ovládání, kde komunikace s vozem probíhá pomocí celých vět a systém se tak trochu tváří, jako kdybyste se bavili s jiným člověkem, známe spíše z chytrých telefonů nebo aut prémiových značek. Je ale zřejmé, že se tato vymoženost bude dostávat také do cenově dostupnějších vozů. Stranou nezůstane ani Škoda. Ta aktuálně představila digitální asistentku, které říká Laura.

Místo oslovení typu „Hej, Mercedesi“ aktivujete v modelech značky Škoda digitální asistentku frází „Okay, Lauro“. Následně můžete pokládat různé dotazy v celých větách, a Laura vám bude odpovídat. Systém je připraven na šest jazyků. Jmenovitě zvládá angličtinu, němčinu, francouzštinu, italštinu, španělštinu a samozřejmě češtinu. Tímto způsobem lze zadávat adresu, vyhledávat hudbu nebo diktovat SMS. V praxi to pak takový rozhovor vypadá následovně. Řeknete „Okay, Lauro“, asistentka odpoví „Jak vám mohou pomoci“. Pak můžete vznést svůj požadavek, jak třeba „Najdi čerpací stanici“, „Zavolej Filipovi“, „Naveď mne k nejbližšímu bankomatu“, „Kde je nejbližší obchod s knihami“ a tak podobně.

Co dnes také umí Fabia? Zavolá si pomoc, kontaktuje servis a ohlásí překročení rychlosti
Přečtěte si také:

Co dnes také umí Fabia? Zavolá si pomoc, kontaktuje servis a ohlásí překročení rychlosti

Systém kombinuje data uložená přímo v automobilu s daty, která jsou dostupná online, což je možné díky vestavěné SIM kartě. Přechod mezi online a offline službami bychom poznat neměli. Jako první nabídnou Lauru modely Scala a Kamiq, a to v kombinaci s vrcholným provedením multimediálního systému Amundsen.

Další modely značky Škoda budou v blízké budoucnosti následovat, stejně jako by měly následovat další funkce, protože Škoda bude systém dále vylepšovat. Postupem času by měla být Laura schopná na váš pokyn ovládat také některé systémy auta a počítá se rovněž s rozšířením použití digitální asistentky i mimo automobil. Mimochodem, jméno Laura se neobjevuje u Škody poprvé. V Indii toto označení nosila svého času Škoda Octavia.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?