Hispano Suiza Carmen je další luxusní elektromobil. Má přes tisíc koní a stojí 40 milionů

přidejte názor
  • Značka Hispano Suiza se vrací na scénu 

  • Nejnovější model Carmen chce být extrémně rychlý a zároveň extrémně luxusní 

  • Především bude extrémně drahý, protože má stát v přepočtu 40 milionů korun bez daně

  • Jde o elektromobil s výkonem přes tisíc koní a dojezdem 400 km

  • Premiéra proběhla v Ženevě 

Dříve známá značka Hispano Suiza, která v podstatě upadla v zapomnění, se vrací na scénu. Aktuálně představila na ženevském autosalonu model Carmen. Opět je řeč o elektromobilu, tentokrát ovšem o luxusním a velmi rychlém. Carmen totiž není příliš těžká a naopak její udávaný výkon je vskutku nadprůměrný.

Základem vozu je karbonovoý monokok o hmotnosti pouze 195 kg. Karoserii pak tvoří jedenáct karbonových panelů, které dohromady přidají dalších 64,5 kg. Relativně lehké jsou i baterie. Mají kapacitu 80 kWh a jsou uspořádány do tvaru písmene T, takže procházejí středem vozu a najdeme je také za sedadly. Jejich hmotnost je 348 kg. Cílem vývoje je dojezd 400 km, v budoucnu by ale mohly být nasazeny 105kWh akumulátory.

Měl to být nejluxusnější Range Rover v historii. Teď ho ale firma zrušila, aniž dodala jediný kus
Přečtěte si také:

Měl to být nejluxusnější Range Rover v historii. Teď ho ale firma zrušila, aniž dodala jediný kus

Carmen je poháněna dvojicí elektromotorů, v tomto případě ale každý z nich pohání jedno kolo zadní nápravy. Maximum systému je 750 kW (1019 k). Při hmotnosti automobilu 1690 kg vystačí tento výkon k akceleraci z nuly na 100 km/h za méně než tři sekundy. Nejvyšší rychlost je omezena na 250 km/h.

Vše podtrhuje nevšední design odkazující na dávný model Dubonnet Xenia a luxusní interiér, kde najdeme třeba ručně čalouněná sedadla a jen ty nejlepší materiály. Vzhledem k ceně by to tak rozhodně mělo být, protože vůz bude stát v přepočtu zhruba čtyřicet milionů korun bez daně. Výroba má být zahájena příští rok, přičemž ale vznikne pouze devatenáct exemplářů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?