Hennessey Maximus: Texaský masakr motorovou silou má osmiválec Hellcat o výkonu 1000 koní

přidejte názor
  • Tisíc koní nemusí mít pouze hybridní Ferrari SF90, ale také třeba „obyčejný“ Jeep Gladiator 

  • Nový americký pick-up prošel péčí u Hennessey zahrnující kromě jiného kompresorem přeplňovaný osmiválec Hellcat o výkonu 1000 koní 

  • Vznikne pouze 24 exemplářů. Cena jednoho z nich je v přepočtu 4,6 milionu

Svět aktuálně ohromilo nové Ferrari SF90 Stradale osazené hybridním pohonným ústrojím čítajícím čtyři motory, kdy celkový výkon vozu činí 1000 koní. K podobným výkonům ale existují i jednodušší cesty a mohou je nabízet auta, od kterých byste to asi ani nečekali. Jedním takovým je na pohled celkem obyčejně vypadající Jeep Gladiator přejmenovaný na Hennessey Maximus 1000.

Označení tohoto pick-upu v podstatě říká úplně všechno. Texaský úpravce je totiž známý stavbou enormně výkonných aut včetně jednoho, které by mělo být jedním z vůbec nejrychlejších strojů planety. Maximus místo původního motoru používá kompresorem přeplňovaný osmiválec známý z aut jako Challenger Hellcat. Jenže osmiválec o objemu 6,2 litru prodělal ještě další úpravy. Dostal například nerezový výfuk, novou řídicí jednotku nebo jiný palivový systém. Výsledkem je, jak napovídá označení auta, 1000 koní. Navíc v imperiálních jednotkách. „Po našem“ je to dokonce 1014 koní neboli 746 kW.

Jeep odhalil šest nových konceptů. Hlavní roli hraje různě upravený Gladiator
Přečtěte si také:

Jeep odhalil šest nových konceptů. Hlavní roli hraje různě upravený Gladiator

Hennessey Maximus 1000 má také upravený podvozek. Světlá výška byla zvýšena zhruba o 15 centimetrů, jiné jsou i tlumiče a vůz stojí na dvacetipalcových kolech obutých do terénních pneumatik. Nechybějí nové nárazníky, diodová světelná rampa na střeše nebo interiér čalouněný kůží. Úpravce bohužel neuvádí, jak rychlý takový Maximus v praxi je, svezení to ale zajisté bude zajímavé.

Případní zájemci by si měli pospíšit. Hennessey vyrobí pouze 24 exemplářů a výroba bude zahájena v červenci. Stavba nebude nijak rychlá, Hennessey totiž potřebuje na úpravu jednoho Jeepu Gladiator čtyři měsíce. Zákazníky vyjde tato specialita v přepočtu na 4,6 milionu korun. V ceně je ovšem započítán také nákup sériového Jeepu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?