Gigafactory koncernu Volkswagen u Plzně v dohledné době nebude. Automobilka mění plány

08.03.2023
přidejte názor
Autor: Tiskový servis Volkswagen
  • Výrobní závod na baterie koncernu Volkswagen by mohl stát v Líni u Plzně 
  • Kromě ČR se o tuto zakázku uchází také Polsko, Slovensko a Maďarsko 
  • Volkswagen ale finální rozhodnutí odložil s tím, že se nově bude soustředit na stavbu podobného závodu v Americe

Volkswagen už před delší dobou oznámil výstavbu takzvané gigafactory ve východní Evropě. Záměr předpokládal vznik závodu na výrobu akumulátorů pro elektromobily a jedním z uchazečů o tuto investici byla také Česká republika. O investici ve výši 120 miliard korun se ovšem uchází i Polsko, Slovensko a Maďarsko. Volkswagen měl oznámit konečné rozhodnutí do června, aktuálně tento krok odkládá s tím, že se německá automobilka bude soustředit na podobný závod v Severní Americe. S odkazem na Financial Times o tom informuje web ČT24

Tuzemská gigafactory koncernu VW měla stát v Líni na Plzeňsku, s výstavbou ale místní v čele s plzeňským primátorem nesouhlasili. Jak píše ČT24, německá automobilka se teď bude soustředit na americký závod kvůli tomu, že by tam na výstavbu mohla získat pobídku ve výši 235 miliard korun. 

Pokud nevznikne 40 obřích továren na akumulátory, elektromobily nebudou mít na co jezdit, tvrdí VW
Přečtěte si také:

Pokud nevznikne 40 obřích továren na akumulátory, elektromobily nebudou mít na co jezdit, tvrdí VW

Právě výrazná podpora elektrické mobility v Americe je důvodem, proč Volkswagen mění plány. „Plány v Severní Americe pokročily rychleji, než se čekalo, a předběhly rozhodování v Evropě,“ cituje ČT24 nejmenovaný zdroj, který se vyjádřil pro Financial Times. Volkswagen přesto dále plánuje výstavbu dalších gigafactory, a to i v Evropě, ale jsou k tomu údajně nutné „správné rámcové podmínky“. 

V roce 2021 Volkswagen oznámil záměr postavit celkem šest závodů na výrobu baterií. V té době byla jistá výstavba jednoho závodu v Německu a jednoho ve Švédsku. Závod, který by se mohl týkat České republiky, měl být původně zprovozněn někdy po roce 2027. 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?