Evropské auto roku 2018 je Volvo XC40, ostatní porazilo s přehledem

05.03.2018
1 nový názor
Autor: Redakce

[su_label type="info"]TIP[/su_label] Galerii otevřete klepnutím na první obrázek

[su_label type="info"]TIP[/su_label] Galerii otevřete klepnutím na první obrázek

O prestižní titul evropského auta roku se ucházelo mnoho kandidátů. Všechny jsme si představili v samostatném článku Kdo se stane evropským autem roku? SUV mají největší šanci, protože jich je většina. Do užšího finále se z 37 přihlášených modelů těch SUV ale probojovalo málo. Postoupila Alfa Romeo Stelvio, Audi A8, BMW řady 5, Citroën C3 Aircross, Kia Stinger, Seat Ibiza a Volvo XC40.

Evropským autem roku 2018 se nakonec stalo Volvo XC40. V užším finále porazilo ostatních sedm kandidátů s přehledem. Výsledky byly vyhlášeny v pondělí odpoledne před autosalonem v Ženevě. Jak byly postupně vyhlašovány body od jednotlivých porotců, bylo vítězství Volva jasné už zhruba v polovině vyhlašování. Nebylo to takové drama jako před rokem. Jen připomeneme, že v loňském roce titul získal Peugeot 3008, když ve finále jen těsně porazil Alfu Romeo Giulia.

Celkové výsledky včetně počtu bodů, které jednotlivé modely ve finále od porotců obdržely, si můžete prohlédnout v přiložené tabulce:

model počet bodů
1. Volvo XC40 325
2. Seat Ibiza 242
3. BMW řady 5 226
4. Kia Stinger 204
5. Citroën C3 Aircross 171
6. Audi A8 169
7. Alfa Romeo Stelvio 163

Auto roku vyhlašuje porota složená z několika desítek motoristických novinářů z celé Evropy. Českou republiku v ní zastupuje Jiří Duchoň.

Lubomír Mlčák (neregistrovaný)
To že auto jedné značky porazilo v hlasování odborných novinářů z celé Evropy ostatní konkurenci takovým rozdílem, bych od objektivního zpravodajství čekal rozsáhlý, podrobný článek a představení tohoto výjimečného vozu a svým způsobem i "složení poklony" jeho tvůrcům - automobilce VOLVO. Jenže žijeme v Čechách, kde jak známo - a Váš postoj to jen potvrzuje - se "neumíme chovat, nevíme co je slušnost! Ledaže by tím vítězem bylo např. BMW nebo Audi, to by asi bylo jako zázrakem všechno jinak, co?
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?