Elektrický Harley-Davidson jde do prodeje. Známe cenu

1 nový názor
Autor: Redakce
  • Revoluční model Livewire se začne prodávat v druhé polovině roku 2019

  • Z nuly na sto zrychlí za méně než 3,5 sekundy

  • Akumulátor nabídne dojezd v městském provozu až 177 km

Společnost Harley-Davidson odtajnila na veletrhu Consumer Electronics Show další technické údaje k modelu LiveWire, kterým otevírá dveře do světa elektricky poháněných motocyklů. Ten přijde na prodejny už v druhé polovině tohoto roku, nicméně na kompletní specifikace si ještě nějaký čas počkáme. Zatím je známo, že podvozek má sportovní parametry (hliníkový rám, odpružení Showa, brzdy Brembo a sedmnáctipalcové ráfky) a motor H-D Revelation s permanentním magnetem je spojen se zadním kolem napřímo, bez spojky a převodovky. Tím pádem má jezdec k dispozici 100 % točivého momentu v každém okamžiku, stačí otočit plynovou rukojetí nadoraz. Hodnoty maximálního výkonu ani točivého momentu zveřejněny nebyly, Harley však slibuje zrychlení z nuly na sto pod 3,5 vteřiny. Akceleraci bude místo bublání dvouválce doprovázet charakteristický hučivý zvuk elektromotoru.

012A1443-2 Harley-Davidson a elektromotor? Před pár lety ještě nepředstavitelná kombinace, dnes už realita

Informace o výkonu či hmotnosti si výrobce zatím nechává pro sebe, zato se chlubí bohatou elektronickou výbavou modelu LiveWire. Asistenční systémy sdružuje paket  Electronic Chassis Control, zahrnující náklonové ABS a kontrolu trakce, infotainment je tu pak zastoupen barevným TFT displejem s možností připojení služby H-D Connect. Ta díky   vestavěnému internetovému připojení LTE a GPS jednotce umí takové věci, jako vyhledat motocykl na dálku, vyslat na mobilní telefon upozornění v případě, že je s ním manipulováno, ale poskytnout i běžné servisní informace. Například vyhledání nejbližší nabíjecí stanice se bude při avizovaném dojezdu kolem 170 km určitě hodit. A teď už slíbená cena. Ta byla stanovena na 27 860 EUR bez DPH, což při současném kursu vychází na 865 000 Kč. Pokud by se vám to zdálo moc, počkejte si, zda se do výroby dostane některý z menších elektrických konceptů.

012A7668_02 H-D má do budoucna velmi ambiciózní cíle
012A7445_03 Chce se stát lídrem na trhu s elektrickými motocykly

Darek (neregistrovaný)
Já bych teda elektrickou motorku nikdy nechtěl a Harley-Davidson už vůbec ne. To pak motorka úplně ztrácí význam, jak nemá ten správný zvuk. Já jsem si Harley-Davidson koupil letos na jaře a zamiloval jsem se do něj. Jakmile jsem měl chvíli, tak jsem na něj nasedl a jel jsem se projet. K narozeninám jsem si udělal radost a koupil jsem si trička harley davidson z https://www.clearprint.cz/tricka-s-motivy-aut-a-motorek/tricko-harley-davidson-ceska-republika/ , ve kterých chodím na pivo.
  • Našli jste v článku chybu?