Elektrická Škoda Citigo přijde na konci příštího roku s dojezdem 300 km

08.03.2018
přidejte názor
Autor: Redakce
  • Elektrické Citigo bude spíše experiment než vážně myšlený produkt

  • Dojezd 300 km by ale mohl být dostatečný

  • Ještě dříve přijde na trh sériový plug-in hybridní Superb

  • Samostatný plně elektrický model Škoda se očekává až po roce 2025

Prvním čistě elektrickým autem mladoboleslavské automobilky Škoda nebude nějaký samostatný model, ale přepracované supermini Citigo. Na autosalonu v Ženevě to britskému Autocaru potvrdil šéf vývoje Christian Strube. Využije podobnou techniku jako příbuzný Volkswagen e-Up a Seat e-Mii, ale na rozdíl od nich nabídne větší dojezd.

Škoda e-Citigo, jak zní prozatimní pracovní označení modelu, má nabídnout dojezd až 300 km na jedno nabití. To by naznačovalo, že e-Citigo dostane výrazně větší akumulátor než elektrický Up! od VW, který má 18,7kWh baterii. Těch 300 km je nicméně očekávaný normovaný dojezd, realita bude trochu horší.

Doporučujeme: Elektromobily produkci CO2 nesníží, dokud se bude elektřina vyrábět hlavně z uhlí

Elektrické Citigo se představí na konci příští roku. Ještě před tím uvidíme slibovaný první produkční hybrid automobilky Škoda. Bude to Superb s plug-in hybridním pohonem, který si techniku vypůjčí od podobného Passatu. Díky většímu akumulátoru má ale plug-in hybridní Superb ujet na elektřinu zhruba 70 km.

Pokud jde o samostatný elektrický model, je na takové auto ještě příliš brzy. Vývoj značky Škoda se nechal slyšet, že experimentování na tomto poli není úplně součástí strategie značky. Automobilka proto počká, až bude technika v rámci koncernu odzkoušená a především až bude plně akceptovaná cílovou klientelou. Elektrické e-Citigo je tak spíše „levná“ ukázka toho, že také Škoda dělá „elektromobily, protože se to dnes musí“. Od elektrického Citiga určitě nikdo nečeká prodejní trhák, ani sama automobilka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?